Doğum sonrası dönemde emzirmeyi etkileyen duygusal şiddet ölçeği; geliştirilmesi, geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Emotional violence-affected breastfeeding scale in the postpartum period: Improvement, validity and reliability study
- Tez No: 1007010
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜŞRA CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Duygusal şiddet, Ebelik, Emzirme, Ölçek geliştirme, Emotional violence, Midwifery, Breast feeding, Scale development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, Doğum Sonrası Dönemde Emzirmeyi Etkileyen Duygusal Şiddet Ölçeği'ni geliştirmek, geçerlilik ve güvenirliğini test etmek amacıyla hazırlandı. Metodolojik tipteki araştırma, 01 Şubat 2025 – 29 Ağustos 2025 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğinde, doğum sonrası 2 gün – 6 ay arası dönemde olan 484 anne ile gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında; Kişisel Bilgi formu ve Doğum Sonrası Dönemde Emzirmeyi Etkileyen Duygusal Şiddet Ölçeği (DSEEDŞÖ) taslak formu kullanıldı. Kapsam geçerliliği indeksi (KGİ) Lawshe tekniği kullanılarak, 8 uzman görüşüne sunuldu ve %100 kapsam geçerliliği sağlandı. Analiz, IBM SPSS V23 ve AMOS paket programı kullanılarak yapıldı. Ölçeğin yapı geçerliliğini incelemek adına Açıklayıcı faktör analizi (AFA) uygulanarak, maddelere ait extraction ve anti-image değerleri incelendi ve faktör analizine uygunluğu değerlendirildi. Extraction değer aralığı 0,487-0,741, anti-image değer aralığı 0,731-0,845 ile çok iyi değerler arasında olduğu tespit edildi ve faktör analizine uygun görüldü. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda bazı maddeler ölçekten çıkarıldı ve 9 madde, 2 alt boyut olarak son halini aldı. DSEEDŞÖ, toplam varyansın %55,31'lik kısmını açıklayan, Kaiser- Meyer-Olkin (KMO) değeri 0,786, Bartlett Küresellik Testi 1009,126, (p<0,001) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bulundu. Faktör yükleri 0,536-0,840, madde toplam korelasyonları 0,252-0,647 ve Cronbach's Alpha Güvenirlik katsayıları; Emzirme yeterliliğine yönelik sosyal baskı faktörü: 0,815, Toplumsal annelik beklentileri ve yetersizlik hissi faktörü: 0,717 ile oldukça güvenilir elde edildi. Ölçek Tukey's toplanabilirlik testine göre, toplanabilir özelikte olmadığı bulundu. Doğrulayıcı faktör analizindeki uyum indeksleri CMIN/DF=2,507, RMSEA=0,109, CFI=0,903, GFI=0,915, TLI=0,848, IFI=0,906, SRMR=0,081 olarak belirlendi ve maddelere ait tüm yol katsayıları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Ölçeğin zamana karşı değişmezliğini değerlendiren test-tekrar test yönteminde ise yanıtlar arası uyumun çok iyi olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, Doğum Sonrası Dönemde Emzirmeyi Etkileyen Duygusal Şiddet Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to improve the Emotional Violence-Affected Breastfeeding Scale in the Postpartum Period and to test its validity and reliability. This methodological study was conducted between February 1, 2025 and August 29, 2025, at the Pediatric Health and Diseases Polyclinic of Sivas Numune Hospital, with 484 mothers in the postpartum period of 2 days to 6 months. In the data collection process, a Personal Information Form and a draft form of the Emotional Violence-Affected Breastfeeding Scale in the Postpartum Period (EVABSP) were used. The Content Validity Index (CVI) was evaluated using the Lawshe technique, submitted to 8 expert opinions, and 100% content validity was achieved. The analysis was performed using IBM V23 and IBM AMOS V24 software packages. To examine the structural validity of the scale, Exploratory Factor Analysis (EFA) was applied, and the extraction and anti-image values of the items were examined, and their suitability for factor analysis was evaluated. The extraction range of 0,487-0,741, the anti-image range of 0,731-0,845 were found to be among the very good values, indicating suitability for factor analysis. As a result of the exploratory factor analysis, some items were removed from the scale, and the final version consisted of 9 items and 2 sub-dimensions. EVABSP, the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value of 0,786 and the Bartlett's Test of Sphericity value of 1009,126 (p<0,001), which explained 55,31% of the total variance, were found to be statistically significant. Factor loadings ranged from 0,536 to 0,840, item-total correlations from 0,252 to 0,647, and Cronbach's Alpha reliability coefficients; Social pressure on breastfeeding competence factor: 0,815, Societal expectations of motherhood and feelings of inadequacy factor: 0,717 were obtained as highly reliable. The scale was found not to have additive properties according to Tukey's additivity test. The fit indices obtained in the confirmatory factor analysis were CMIN/DF=2,507, RMSEA=0,109, CFI=0,903, GFI=0,915, TLI=0,848, IFI=0,906, SRMR=0,081. Furthermore, all path coefficients for all items were found to be statistically significant (p<0,001). A test-retest method, used to assess the scale's stability over time, revealed very good agreement between responses. In conclusion, the Emotional Violence-Affected Breastfeeding Scale in the Postpartum Period was determined to be a valid and reliable scale.