6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kusursuz sorumluluk hallerinden özen sorumluluğu
Liability based on the duty of care as one of the forms of strict liability under the Turkish Code of Obligations (law no. 6098)
  1. Tez No: 1007025
  2. Yazar: İZZETTİN ÖZKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL URAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, Özen yükümlülüğü, Responsibility, Due diligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Özen sorumluluğu, bir kişinin hakimiyeti altında bulunan kişiler, hayvanlar veya yapılar üzerindeki özen gösterme ödevini işaret eder. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ikinci ayrımda haksız fiilden kaynaklanan borç ilişkilerinden kusursuz sorumluluk kapsamında ilişkin üç ayrı özen sorumluluğu hali düzenlenmiştir. Bu hallerden adam çalıştıranın sorumluluğunda, adam çalıştıranın çalışan üzerinde seçme, talimat verme ve denetim ile gözetiminde özen gösterme ödevi bulunmaktadır. Hayvan bulunduranın sorumluluğunda, hayvan bulunduranın fiili hakimiyet kurduğu hayvan üzerindeki bakım ve gözetim ödevi bulunmaktadır. Yapı malikinin sorumluluğunda ise yapı malikinin bina veya diğer yapı eserinin yapımından kaynaklanan bozukluk veya bakımından kaynaklanan eksiklik nedeniyle zararın gerçekleşmemesi için özen gösterme ödevi bulunmaktadır. Bu sorumluluk halleri kendi içerisinde de olağan özen sorumluluğu ve ağırlaştırılmış özen sorumluluğu olarak iki türe ayrılmıştır. Bu ayrım sorumluluğun doğmasını engellemek için kurtuluş kanıtı sunma imkanına göre şekillenmiştir. Buna göre, adam çalıştıranın sorumluluğu ile hayvan bulunduranın sorumluluğunda kurtuluş kanıtı sunma imkanı olduğu için olağan özen sorumluluğu olduğu kabul edilmişken yapı malikinin sorumluluğunda kurtuluş kanıtı sunma imkanı olmadığı için ağırlaştırılmış özen sorumluluğu olduğu öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Duty of care liability refers to the obligation to exercise due diligence concerning persons, animals, or structures under one's control. Under the second classification of the Turkish Code of Obligations No. 6098, three distinct forms of duty-of-care–based strict liability are regulated within the framework of obligations arising from tortious acts. In the context of the liability of an animal keeper, the keeper is under a duty to care for and supervise the animal over which they exercise actual control. As for the liability of a building owner, the owner is required to take necessary precautions to prevent harm arising from defects in the construction or from lack of maintenance of the building or other structures. These forms of liability are further classified into two categories: ordinary duty of care and aggravated duty of care. The distinction is based on whether the liable party is afforded the opportunity to discharge their liability by proving exoneration. Accordingly, employer liability and animal keeper liability are deemed to be ordinary duties of care, as the liable party may exonerate themselves by demonstrating that all due diligence was exercised. In contrast, liability of the building owner is considered an aggravated duty of care, since the law does not provide an opportunity for exoneration in such cases.