Ortodontik tedavi sonrası braketi sökülmüş dişler ile ortodontik tedavi görmemiş dişlerin mine çatlakları arasındaki farkın incelenmesi
Investigating the possibility of developing enamel cracks related to debonding procedure
- Tez No: 1007024
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEJAT ERVERDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mine Çatlağı, Braket sökümü, Dental fotoğraf, Enamel Crack, Bracket debonding, Dental photography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Sabit ortodontik tedavi sonrasında mine çatlakları karşılaşılan yaygın bir sorun olup, estetiği olumsuz etkilemekte, çürüğe yatkınlığı artırmakta ve uzun vadede diş bütünlüğünü bozabilmektedir. Çalışmamızda, ortodontik tedavi sonrası dişlerde görülen çatlakların braket sökümü sırasında oluşup oluşmadığının veya tedavi öncesinde mevcut olan çatlakların ilerleyip ilerlemediğinin ve kontrol grubunda fonksiyonel hareketlerin mine çatlaklarında bir artışa sebep olup olmadığının araştırılması planlanmıştır. Her iki gruba 25 kişi dahil edilmiş olup, araştırmamız sonucunda, ortodontik tedavi sonrası oluşan mine çatlaklarına odaklanılarak, bu tür komplikasyonların ne sıklıkta ortaya çıkabileceği ve tedavi bitiminde dikkat edilmesi gereken hususların belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece braket söküm işlemi sırasında diş bütünlüğünü koruyabilecek yöntemlerin bulunması teşvik edilerek olası yan etkilerin azaltılması hedeflenmiştir. Çalışmamızın deney grubunu İstanbul Okan Üniversitesi Mecidiyeköy Diş Hastanesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi görmüş bireyler, kontrol grubunu ise ortodontik tedavi görmemiş bireyler oluşturmuştur. Ağız içi fotoğraflar“EOS 700D Canon kamera ve Canon makro lens 100mm”ile,“1:1, 0.9, 0.30”manuel odaklama ve ISO 3200, F22 ve 1\160 ayarlarında polarize lens kullanılarak çekilmiştir. Fotoğraf çekilirken yanak ekartörleri kullanılmış ve üst keser dişlerin yüzeylerinin kuru olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca fotoğraf çekilirken flaş yerine ışığın keser dişlerin distal ve mesizal yüzeylerinden geçerek çatlakların görüntüsünü netleştirmek amacıyla harici bir transillümiasyon cihazı olan“I.C.LERCHER DIA-STICK”tercih edilmiştir. Braketler sökülmeden hemen önce ve braketler söküldükten hemen sonra üst keser dişlerin fotoğrafları çekilmiş, böylece braket söküm işleminin, diş yüzeyinde yeni çatlak oluşturup oluşturmadığı veya eski çatlakların uzunluğunda değişiklik olup olmadığı incelenmiştir. Kontrol grubu olarak daha önce ortodontik tedavi görmemiş bireylerin üst keser dişleri aynı yöntemlerle fotoğraflanmış ve fotoğraflar 1 yıl arayla tekrarlanmıştır. Çatlak büyüklüklerinin karşılaştırılması fotoğraf üzerinden yapılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, kontrol grubunda (%8,3) ortodontik braket sökümü yapılan gruba (%0,9) kıyasla belirgin şekilde daha fazla çatlak oluştuğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, uygun braket söküm tekniklerinin mine hasarını en aza indirdiğini göstermektedir. Çatlak oluşumunda cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Üst santral kesici dişler fonksiyonel stres nedeniyle daha yüksek çatlak eğilimi göstermiş (%14,8), buna karşılık lateral kesicilerde çatlak oluşmamıştır. Elde edilen veriler, modern braket söküm yöntemlerinin eski tekniklere göre çatlak oluşumunu azalttığını ortaya koymakla birlikte, adeziv kalıntı temizleme işlemlerinin risk oluşturabileceğine işaret etmektedir. Yaş ve florozis varlığının çatlak oluşumunda etkili olabileceği belirlenmiş olup, ileri yaş grupları ve hipomineralize mine yapısına sahip bireylerde daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Enamel cracks represent a common concern following fixed orthodontic treatment, as they may compromise esthetics, predispose to caries, and affect long-term tooth integrity. The aim of this study was to determine whether the enamel cracks observed after orthodontic treatment were newly formed during bracket debonding, represented the progression of pre-existing cracks, or could be attributed to normal functional habits, as assessed in the control group. In this study, both groups consisted of 25 individuals. The experimental group included patients who had undergone orthodontic treatment in the Department of Orthodontics at Istanbul Okan University Mecidiyeköy Dental Hospital, while the control group consisted of individuals with no history of orthodontic treatment. Standardized intraoral photographs of the upper anterior teeth were taken before and immediately after bracket removal in the experimental group, and one-year follow-up in the control group. Images were captured using an EOS 700D Canon camera with a Canon 100 mm macro lens (manual focus 1:1, 0.9, 0.30; ISO 3200; F22; 1/160) and a polarizing lens, with cheek retractors and dry tooth surfaces. To enhance the visualization of cracks, an external transillumination device (I.C. Lercher DIA-STICK) was used during photography. The comparison of crack size and frequency was conducted through photographic analysis. The control group demonstrated a significantly higher incidence of cracks (8.3%) compared to the orthodontic debonding group (0.9%), suggesting that proper debonding techniques minimize enamel damage. Upper central incisors showed the highest susceptibility (14.8%), likely due to functional stress, whereas lateral incisors were unaffected. No significant differences were observed between genders (p > 0.05). These findings highlight the importance of employing debonding techniques that preserve tooth integrity to minimize enamel damage. Although modern debonding methods reduce crack formation compared with older techniques, adhesive residue removal remains a potential risk. Age and the presence of enamel hypomineralization or fluorosis may also influence crack susceptibility, necessitating further investigation.