تقييم دور الهيئات الإشرافية على التأمين في تطوير التكافلدراسة مقارنة بين دولة الكويت وسوريا
Tekafül'ün gelişiminde sigorta denetim kurumlarının rolünün değerlendirilmesi: Kuveyt ve Suriye üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 1007049
  2. Yazar: VASIM ARMANAZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet Denetleme Kurulu, Düzenleme yetkisi, Düzenleyici kontrol, Katılım çerçevesi, Tekafül sigorta, Yasal çerçeve, İslami Danışma Kurulu, İslami finans teknikleri, State Supervisory Council, Regulatory authority, Regulatory control, Participation framework, Tekaful insurance, Legislative framework, Islamic Supervisory Board, Islamic finance techniques
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tekafül sigortası sektöründe bazı ülkelerde karşılaşılan denetim sorunlarını ve bu sorunların sektördeki performans ve gelişim üzerindeki etkilerini incelemektedir. Özellikle Kuveyt ve Suriye örnekleri üzerinden karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Etkili bir denetim sistemine olan ihtiyaç, sadece teknik düzenlemelerle sınırlı kalmamakta; aynı zamanda şeriata uygunluk, kamu güveni ve sektörel sürdürülebilirlik açısından da önem taşımaktadır. Çalışmanın temel amacı, sigorta denetim otoritelerinin tekafül sigortacılığının gelişimine nasıl katkı sunduğunu değerlendirmektir. Bu bağlamda, yasal ve kurumsal çerçevelerin hizmet kalitesi, ürün çeşitliliği, yaygınlık ve şeriata uygunluk üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, farklı denetim modellerinin karşılaştığı zorluklara da yer verilmiş ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. Araştırma kapsamında, Kuveyt'teki Sigorta Düzenleme Birimi detaylı şekilde ele alınmış, Suriye'deki mevcut durum ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, Kuveyt modelinin Suriye'de uygulanabilir bir örnek olabileceği değerlendirilmiş ve Suriye için bağımsız bir denetim kurumu ile mevzuat güncellemeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study explores the supervision of the Takaful insurance sector in selected countries and its impact on performance and development, with a focus on comparing the experiences of Kuwait and Syria. The need for a strong supervisory system is crucial to enhance trust in Takaful products, ensure Sharia compliance, and support innovation and sustainability in the sector. The study aims to evaluate the role of supervisory authorities in developing Takaful insurance and examine how regulatory and institutional frameworks affect service quality, market expansion, and adherence to Islamic principles. It also identifies key challenges facing various supervisory models and proposes ways to improve their effectiveness. A comparative approach was used, analyzing the structure and function of Kuwait's Insurance Regulatory Unit and the involvement of regulatory bodies in its formation. This was compared to the current regulatory situation in Syria, highlighting strengths and weaknesses in each model. The findings suggest that Kuwait's model offers a practical and adaptable example for Syria. It helps structure insurance activities, safeguard stakeholders, and increase public awareness of Takaful. The study recommends creating an independent supervisory authority in Syria, revising legal frameworks to meet Sharia requirements, and promoting regional cooperation to benefit from successful models like that of Kuwait.