Düşük ovaryan rezerv ve açıklanamayan infertilite hastalarında hematolojik indekslerin in vitro fertilizasyon (IVF) başarısını tahmin etmedeki rolü
- Tez No: 1007062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCAN SINACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: düşük over rezervi (DOR), Açıklanamayan infertilite, IVF başarısı, sistemik inflamatuvar hematolojik indeksler, diminished ovarian reserve (DOR), Unexplained intertility, IVF success, systemic inflammatory hematological indices
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziantep Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, düşük over rezervi (DOR) ve açıklanamayan infertilite tanılı kadınlarda tam kan sayımından türetilen sistemik inflamatuvar hematolojik indekslerin (NLR, PLR, MLR, SII, SIRI ve PIV) in vitro fertilizasyon (IVF) başarısını ve klinik gebeliği öngörmedeki prediktif değerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmanın özgün yönü, homojen hasta gruplarında çok sayıda inflamatuvar indeksin birlikte analiz edilerek klinik gebelik üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, gözlemsel ve analitik çalışmaya Ocak 2018–Aralık 2024 tarihleri arasında IVF/ICSI tedavisi uygulanmış 18–40 yaş aralığında toplam 179 hasta dahil edildi. Hastalar infertilite etiyolojisine göre DOR (n=75) ve açıklanamayan infertilite (n=104) olarak iki gruba ayrıldı. Oosit toplama işlemi öncesi aynı siklusta elde edilen tam kan sayımı verilerinden inflamatuvar indeksler hesaplandı. Primer sonlanım noktası klinik gebelik olarak belirlendi. İstatistiksel analizlerde grup karşılaştırmaları, lojistik regresyon ve ROC eğrisi analizleri kullanıldı. Bulgular: DOR grubunda yaşın daha ileri olduğu (p<0.001), FSH düzeylerinin daha yüksek (p<0.001), AMH düzeylerinin ve antral folikül sayısının daha düşük olduğu saptandı (p<0.001). Klinik gebelik oranları DOR ve açıklanamayan infertilite grupları arasında benzer bulundu (p>0.05). Hemogram parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmezken, inflamatuvar indekslerden yalnızca NLR açıklanamayan infertilite grubunda daha yüksek saptandı (p=0.035); PLR (p=0.161), MLR (p=0.296), SII (p=0.133), SIRI (p=0.206) ve PIV (p=0.421) açısından anlamlı fark bulunmadı. DOR grubunda klinik gebelik olan ve olmayan hastalar arasında inflamatuvar indekslerin hiçbiri anlamlı ilişki göstermedi (NLR p=0.875, PLR p=0.166, MLR p=0.912, SII p=0.550, SIRI p=0.896, PIV p=0.792). Benzer şekilde açıklanamayan infertilite grubunda da demografik, hormonal, ultrasonografik ve inflamatuvar parametreler açısından klinik gebelik ile anlamlı ilişki saptanmadı (tüm parametreler için p>0.05). ROC analizlerinde inflamatuvar indekslerin klinik gebeliği ayırt etme performanslarının düşük olduğu görüldü (AUC yaklaşık 0.50). Sonuç: Tam kan sayımından türetilen sistemik inflamatuvar indekslerin DOR ve açıklanamayan infertilite hastalarında IVF başarısını ve klinik gebeliği öngörmede vii anlamlı bir prediktif değer olarak görülemeyeceği düşünülmekte olup, IVF prognozunun sistemik inflamasyon göstergelerinden ziyade embriyolojik parametreler ve hasta-özgül biyolojik faktörlerle ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the predictive value of complete blood count–derived systemic inflammatory hematological indices (NLR, PLR, MLR, SII, SIRI, and PIV) for in vitro fertilization (IVF) success and clinical pregnancy in women diagnosed with diminished ovarian reserve (DOR) and unexplained infertility. The originality of the study lies in the simultaneous evaluation of multiple inflammatory indices in homogeneous patient groups and the comparison of their predictive value for clinical pregnancy. Materials and Methods: This retrospective, observational, and analytical study included a total of 179 women aged 18–40 years who underwent IVF/ICSI treatment between January 2018 and December 2024. Patients were divided into two groups according to infertility etiology as DOR (n=104) and unexplained infertility (n=75). Inflammatory indices were calculated from complete blood count parameters obtained during the same stimulation cycle prior to oocyte retrieval. Clinical pregnancy was defined as the primary outcome. Statistical analyses included group comparisons, logistic regression, and receiver operating characteristic (ROC) curve analyses. Results: The DOR group had significantly higher age (p<0.001), higher FSH levels (p<0.001), and lower AMH levels and antral follicle counts (p<0.001). Clinical pregnancy rates were similar between the DOR and unexplained infertility groups (p>0.05). No significant differences were observed between groups in hemogram parameters, while among inflammatory indices only NLR was higher in the unexplained infertility group (p=0.035); no significant differences were found for PLR (p=0.161), MLR (p=0.296), SII (p=0.133), SIRI (p=0.206), or PIV (p=0.421). In the DOR group, none of the inflammatory indices were significantly associated with clinical pregnancy (NLR p=0.875, PLR p=0.166, MLR p=0.912, SII p=0.550, SIRI p=0.896, PIV p=0.792). Similarly, in the unexplained infertility group, no significant association was observed between clinical pregnancy and demographic, hormonal, ultrasonographic, or inflammatory parameters (all p>0.05). ROC analyses demonstrated poor discriminatory performance of inflammatory indices for predicting clinical pregnancy (AUC approximately 0.50). ix Conclusion: Complete blood count–derived systemic inflammatory indices were not found to have significant predictive value for IVF success or clinical pregnancy in patients with DOR and unexplained infertility. IVF prognosis appears to be more closely related to embryological parameters and patient-specific biological factors rather than systemic inflammatory markers.