Gündüz kuşağı programlarında retoriksel söylem analizi:Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırması
Rhetorical discourse analysis of daytime televisionprograms: A comparison between Azerbaijan and Türki̇ye
- Tez No: 1007070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Gazetecilik, Radio and Television, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Söylem, Söylem analizi, Discourse, Discourse analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye ve Azerbaycan'daki gündüz kuşağı televizyon programlarında kullanılan söylem ve retorik stratejilerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Türkiye'de yayınlanan ve sunucusu Müge Anlı olan“Müge Anlı ile Tatlı Sert”programı ile Azerbaycan'da yayınlanan ve sunucusu Hoşkadem Hidayetkızı olan“Seni Arıyorum”programı ele alınmakta; her iki programın sunucuları olan Müge Anlı ve Hoşkadem Hidayetkızı'nın söylemsel pratikleri ayrıntılı biçimde analiz edilmektedir. Araştırmada sunucuların kullandığı dilsel yapılar, beden dili, ses tonu, vurgu, jest ve mimikler incelenmekte; bu unsurlar retoriğin temel bileşenleri olan ethos, pathos ve logos çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ayrıca sunucuların güvenilirlik (ethos), duygusal bağ kurma (pathos) ve mantıksal ikna (logos) unsurlarını nasıl inşa ettikleri ve bu retorik stratejileri program akışı içerisinde nasıl kullandıkları araştırılmaktadır. Bu bağlamda sunucuların izleyiciyle kurdukları ilişki, olayları çerçeveleme biçimleri ve söylem yoluyla otorite üretme süreçleri ele alınmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle yürütülmekte ve söylem analizi tekniği kullanılmaktadır. Araştırma verileri, 2 Eylül 2024 – 22 Nisan 2025 tarihleri arasında YouTube platformunda yayımlanan program kayıtlarından elde edilmektedir. Her iki programdan 15'er olay seçilmekte; toplamda 30 olay ve bu olaylara ait 150 söylem örneği analiz edilmektedir. Araştırma, belirtilen tarih aralığı ve programlarla sınırlı tutulmaktadır. Elde edilen bulgular, Türkiye ve Azerbaycan'daki gündüz kuşağı programlarında kültürel kodların medya dili ve retorik tarz üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Müge Anlı'nın söylemlerinin daha otoriter, sorgulayıcı ve yönlendirici olduğu; Hoşkadem Hidayetkızı'nın söylemlerinin ise daha duygusal, empatik ve uzlaştırıcı olduğu tespit edilmektedir. Bu çalışma, medya söyleminin toplumsal algı, güven inşası ve kültürel kimlik üzerindeki etkilerini ortaya koyarak iletişim ve medya çalışmaları alanına özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine the discourse and rhetorical strategies used in daytime television programs in Türkiye and Azerbaijan. The research focuses on the Turkish program“Müge Anlı ile Tatlı Sert,”hosted by Müge Anlı, and the Azerbaijani program“Seni Arıyorum,”hosted by Hoşkadem Hidayetkızı. The discursive practices of both hosts are analyzed in detail. The study examines linguistic structures, body language, tone of voice, emphasis, gestures, and facial expressions, evaluating these elements within the framework of the core components of rhetoric: ethos, pathos, and logos. It also explores how the hosts construct credibility, establish emotional connections, and employ logical persuasion. In this context, the relationship between the hosts and the audience, the framing of events, and the production of authority through discourse are examined. The study adopts a qualitative research design and employs discourse analysis as the primary method. The data are collected from program recordings published on YouTube between September 2, 2024, and April 22, 2025. Fifteen cases from each program are selected, resulting in a total of 30 cases and 150 discourse samples. The research is limited to the specified time period and selected programs. The findings indicate that cultural codes significantly shape media language and rhetorical style in daytime television programs in Türkiye and Azerbaijan. Müge Anlı's discourse is more authoritative, interrogative, and directive, whereas Hoşkadem Hidayetkızı's discourse is more emotional, empathetic, and conciliatory. This study contributes to communication and media studies by revealing the effects of media discourse on social perception and trust construction.