Sirkadiyen ritim genlerinden CLCOK geni ile habitüel abortus arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the CLOCK gene from circadian rhythm genes and habitual abortion
  1. Tez No: 1007083
  2. Yazar: SAMET SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERBÜLENT YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CLOCK geni, CLOCK gene
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) etiyolojisinde sirkadiyen ritim genlerinin, özellikle CLOCK geninin rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, sirkadiyen sistemin üreme fizyolojisini düzenleyen kritik mekanizmalar aracılığıyla gebelik kaybına yol açabileceği hipotezinden hareket edilmiştir. Bu doğrultuda, CLOCK gen ekspresyon düzeyleri TGK hastalarında kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'ndan 18-45 yaş aralığında, en az iki veya daha fazla tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan 40 hasta ve yaşı benzer, en az iki sağlıklı doğum yapmış 40 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Periferik venöz kan örneklerinden total RNA izole edilerek komplementer DNA (cDNA) sentezi yapılmış, ardından gerçek zamanlı PCR (qRT-PCR) yöntemi kullanılarak CLOCK geninin mRNA ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Ayrıca serum folat, vitamin B12, TSH, serbest T4, ferritin ve homosistein düzeyleri ile hematolojik parametreler ölçülmüştür. Bulgular: CLOCK gen ekspresyon analizi sonuçlarına göre, hasta grubunda CLOCK gen ekspresyonunun kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzey düşüşü gösterdiği saptanmıştır (p =0,025). Hasta grubunda serum folat düzeyi kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,050). Diğer parametreler (TSH, serbest T4, homosistein, vitamin B12, ferritin ve hematolojik parametreler) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. ROC analizi ile CLOCK gen ekspresyonunun TGK tanısında optimal eşik değeri (cutoff) belirlenmiş, %97,5 duyarlılık ve %42,5 özgüllük hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, tekrarlayan gebelik kaybının etiyolojisinde sirkadiyen ritim mekanizmasının, özellikle CLOCK gen ekspresyonundaki azalmanın önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. CLOCK geninin hormon düzenleme, endometrial reseptivite, implantasyon ve plasental gelişim gibi üreme fizyolojisinin kritik süreçlerini kontrol etmesi, bu bulguyu desteklemektedir. Ancak CLOCK gen ekspresyonunun tek başına bir tanı aracı olarak kullanılması için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma TGK ile sirkadiyen ritim mekanizması arasında insanlarda doğrudan bir moleküler bağlantı kurmuş ve gelecekteki tedavi stratejilerine yönelik yeni perspektifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated the role of circadian rhythm genes, particularly the CLOCK gene, in recurrent pregnancy loss (RPL) etiology. The hypothesis was that the circadian system may contribute to pregnancy loss through critical mechanisms regulating reproductive physiology. The study aimed to compare CLOCK gene expression levels between RPL patients and healthy controls. Material and Methods: The study included 40 patients aged 18-45 years with a history of two or more recurrent pregnancy losses and 40 age-matched healthy controls with at least two healthy deliveries from the Department of Medical Genetics at Samsun University. Total RNA was isolated from peripheral venous blood samples and converted to complementary DNA (cDNA). The mRNA expression levels of the CLOCK gene were analyzed using real-time quantitative PCR (qRT-PCR). Serum levels of folate, vitamin B12, TSH, free T4, ferritin, and homocysteine, along with hematological parameters, were also measured. Results: CLOCK gene expression analysis revealed a statistically significant decrease in the patient group compared to the control group (p=0.025). Serum folate levels were significantly higher in patients than in controls (p=0.050). No statistically significant differences were observed in other parameters including TSH, free T4, homocysteine, vitamin B12, ferritin, and hematological markers. ROC analysis determined an optimal cutoff value for CLOCK gene expression with 97.5% sensitivity and 42.5% specificity in RPL diagnosis. Conclusion: This research demonstrates that circadian rhythm dysregulation, specifically CLOCK gene downregulation, may play a significant role in RPL etiology. The CLOCK gene's control of critical reproductive processes, including hormone regulation, endometrial receptivity, implantation, and placental development, supports this finding. Although CLOCK gene expression shows diagnostic potential, further research is needed before clinical application. This study establishes a direct molecular link between RPL and circadian rhythm mechanisms in humans, providing new perspectives for future therapeutic strategies.