Sağlık çalışanlarında uyku kalitesi ve uyku kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of sleep quality and factors affecting sleep qualityamong healthcare workers
- Tez No: 1007104
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLAY EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Uyku kalitesi, Pittsburg sleep quality index, Quality of sleep
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma bir kamu hastanesinde (Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi) görev yapan sağlık çalışanlarının uyku kalitesini değerlendirmek ve uyku kalitesini etkileyen demografik ve çalışma koşullarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırma 247 gönüllü sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler kişisel bilgi formu ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılarak toplanmıştır. Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Bonferroni düzeltmeli post-hoc testleri ve Spearman korelasyon analizi uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 30,05±5,91 yıl olup %64,4'ü kadındır. PUKİ toplam puan ortalaması 9,38±3,77 bulunmuş ve sağlık çalışanlarının %83,4'ünün kötü uyku kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Kadınlarda ve hemşirelerde PUKİ skorları anlamlı düzeyde daha yüksek çıkmıştır (p<0,001). Aylık nöbet sayısındaki artış ve vardiya değişiklikleri uyku kalitesini olumsuz etkilemiştir (p<0,05). Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmında uyku kalitesinin düşük olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, mesleki rol, nöbet yoğunluğu, vardiya düzensizliği ve sağlık durumu uyku kalitesinin temel belirleyicileridir. Özellikle hemşireler ve sık nöbet tutan çalışanlar risk altındadır. Bulgular, çalışma koşullarının düzenlenmesi, nöbet sistemlerinin iyileştirilmesi, uyku hijyeni farkındalığının artırılması ve kurum temelli destek mekanizmalarının güçlendirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess the sleep quality of healthcare professionals working at a public hospital (Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital) and to determine the demographic and occupational factors associated with poor sleep quality. This descriptive and cross-sectional study was conducted between June 2025 with 247 voluntary participants. Data were collected using a personal information form and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Statistical analyses included Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Bonferroni-adjusted post-hoc tests, and Spearman correlation analysis. A significance level of p<0.05 was used. The mean age of the participants was 30.05±5.91 years, and 64.4% were female. The mean PSQI score was 9.38±3.77, and 83.4% of participants were classified as having poor sleep quality. Female participants and nurses exhibited significantly higher PSQI scores (p<0.001). Increased monthly night-shift frequency and frequent schedule changes were strongly associated with poorer sleep (p<0.05) Sleep quality was found to be markedly poor among healthcare workers, with gender, occupational role, shift workload, schedule variability, and health status emerging as key determinants. Nurses, shift workers, and employees with high caregiving or illness burden represent particularly vulnerable groups. The findings underscore the need for interventions aimed at optimizing shift patterns, improving working conditions, and strengthening institutional support for employee well-being.