Güreş branşında sporcu, antrenör ve hakemlerin birbirlerine yönelik metaforik algıları
Metaphorical perceptions of athletes, coaches and referees towards each other in wrestling
  1. Tez No: 1007109
  2. Yazar: MEHMET TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Metafor, Metaforik Algı, Sporcu, Antrenör, Hakem, Duyusal metafor, Görsel metaforlar, Hakemler-spor, Kavramsal metafor kuramı, Wrestling, Metaphor, Metaphorical Perception, Athlete, Coach, Referee, Sensory metaphor, Visual metaphors, Referees, Conceptual metaphor theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, güreş branşında yer alan sporcu, antrenör ve hakemlerin birbirlerine yönelik metaforik algılarını inceleyen özgün bir nitel çalışmadır. Katılımcıların metaforik ifadelerine dayalı analizler, güreşin temel aktörleri arasındaki algısal etkileşimleri ve bu aktörlerin birbirlerine yönelik algılarının niteliğini ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, güreş sporunun yalnızca fiziksel bir mücadele değil; aynı zamanda değer, kimlik, disiplin ve adalet ekseninde biçimlenen çok katmanlı bir etkileşim alanı olduğunu göstermektedir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) yaklaşımıyla yürütülmüştür. Çalışmaya 162 sporcu, 137 antrenör ve 123 hakem katılmıştır. Katılımcı grubu; çoğunluğu yükseköğretim düzeyinde eğitim almış deneyimli antrenörler ve hakemlerle birlikte, ulusal ve uluslararası düzeyde müsabaka deneyimine sahip genç sporculardan oluşmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Sporcuların bakış açısında antrenörler, yalnızca teknik bilgi sunan bir öğretici değil; aynı zamanda onları yönlendiren, koruyan ve karakter gelişimini destekleyen bir rehber olarak algılanmakta; hakemler ise adalet, tarafsızlık ve disiplinin temsilcileri olarak konumlandırılmaktadır. Antrenörler, sporcuları sabırla geliştirilebilen, potansiyel taşıyan ve kişisel olgunlaşma sürecinde ele alınması gereken bireyler olarak görmekte; hakemlere yönelik algılarında ise genel olarak olumlu bir yaklaşım sergilemekle birlikte, iletişim tarzı, otorite konumu ve karar süreçlerine ilişkin eleştirel görüşler de dile getirmektedirler. Hakemler ise sporcuları yalnızca fiziksel performanslarıyla değil; azim, disiplin, ahlaki değerler ve gelişim süreçleriyle birlikte değerlendirmekte, antrenörleri ise taktiksel yönlerinin yanında bilgi, sabır, disiplin ve liderlik ilkelerini yansıtan rehberler olarak algılamaktadır. Genel olarak güreşin üç ana aktörü arasında gelişen metaforik algılar; adalet, rehberlik, güven, disiplin ve gelişim temaları etrafında yoğunlaşmıştır. Bulgular, güreş ortamındaki ilişkilerin yalnızca teknik düzeyde değil, aynı zamanda psikolojik, etik ve duygusal temeller üzerine inşa edildiğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, güreş sporunun üç ana aktörünün algısal dünyasını metaforik dil aracılığıyla anlamlandıran kapsamlı ve özgün bir araştırma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an original qualitative research that examines the metaphorical perceptions among wrestlers, coaches, and referees within the field of wrestling. Analyses based on the participants' metaphorical expressions reveal the perceptual interactions among the core actors of wrestling and the nature of their mutual perceptions. The findings indicate that wrestling is not merely a physical contest, but rather a multi-layered domain of interaction shaped around values, identity, discipline, and justice. The research was conducted through a phenomenological design, one of the qualitative research approaches. The study group consisted of 162 wrestlers, 137 coaches, and 123 referees. Participants included experienced coaches and referees, most of whom had a higher education background, as well as young wrestlers with national and international competition experience. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using the content analysis method. From the athletes' perspective, coaches are perceived not merely as instructors who provide technical knowledge, but as guides who direct, protect, and support the moral and personal development of their athletes; referees, on the other hand, are positioned as representatives of justice, impartiality, and discipline. Coaches perceive athletes as individuals who can be patiently developed, possess potential, and should be approached within the context of personal maturation; however, while their perceptions of referees are generally positive, they also express critical views regarding communication style, authority, and decision-making processes. Referees, in turn, evaluate athletes not only by their physical performance but also by their perseverance, discipline, moral values, and developmental processes, and they perceive coaches as mentors who embody knowledge, patience, discipline, and leadership. Overall, the metaphorical perceptions among the three main actors of wrestling—athletes, coaches, and referees—are concentrated around the themes of justice, guidance, trust, discipline, and development. The findings suggest that relationships within the wrestling environment are constructed not only on a technical level but also upon psychological, ethical, and emotional foundations. In this respect, the study represents a comprehensive and original attempt to interpret the perceptual world of wrestling's key actors through metaphorical language.