Mücadele sporu ile ilgilenen sporcuların değer yönelimlerinin incelenmesi
Investigation of value orientations of athletes interested in combat sport
  1. Tez No: 948967
  2. Yazar: MUHAMMET MANSUR ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ONAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Mücadele Sporları, Değer, Değer Yönelimi, Sports, Combat Sports, Values, Value Orientation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, mücadele sporlarıyla ilgilenen sporcuların değer yönelimlerini cinsiyet, yaş, yaşanılan yer, öğrenim düzeyi, annenin öğrenim düzeyi, babanın öğrenim düzeyi, spor branşı, sporculuk süresi ve milli sporcu olma durumu değişkenleri açısından incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan kolayda örneklemi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'de 2024-2025 sezonunda karate, taekwondo, judo ve güreş branşlarında aktif olarak mücadele eden ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden toplam 351 faal sporcu oluşturmaktadır. Bu sporcuların 126'sı kadın, 225'i erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 23,11 olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu ile birlikte Yıldız (2016) tarafından geliştirilen Sporcu Değer Yönelimi Ölçeği (SDYÖ) kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, yaş değişkenine göre yalnızca“yarışma severlik”boyutunda düşük düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmış, diğer boyutlar ve toplam puan açısından anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Spor branşını yapma süresi ile“yarışma severlik”ve“kurallara uyma”boyutları arasında anlamlı fakat düşük düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Bununla birlikte, yaşanılan yer, öğrenim düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi, spor branşı ve milli sporcu olma durumu gibi değişkenler açısından SDYÖ toplam puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmamıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bireylerin değer yönelimlerinde yaş, eğitim, yerleşim yeri veya spor geçmişi gibi faktörlerin belirleyici bir rol oynamadığı, ancak bazı boyutlar özelinde sınırlı etkiler gözlemlenebileceği söylenebilir. Bu doğrultuda, antrenör ve spor yöneticilerinin, sporcuların değer gelişimlerini destekleyecek eğitim programları düzenlemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the value orientations of athletes involved in combat sports in terms of variables such as gender, age, place of residence, educational level, mother's educational level, father's educational level, sport branch, length of time as an athlete, and national athlete status. The convenience sampling method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group consisted of a total of 351 active athletes who were actively competing in karate, taekwondo, judo, and wrestling during the 2024-2025 season in Turkey and who voluntarily agreed to participate in the study. Of these athletes, 126 were female and 225 were male. The average age of the participants was determined to be 23.11. The data collection tool used was the Athlete Value Orientation Scale (AVOS) developed by Yıldız (2016), along with a personal information form. The data was collected using a survey technique and analyzed using the SPSS 27.0 program. As a result of the research, only a low level of significant relationship was found in the“competitiveness”dimension according to the age variable, while no significant relationship was found in the other dimensions and total scores. Significant but lowlevel relationships were found between the duration of participating in a sport and the“competitiveness”and“compliance with rules”dimensions. However, no statistically significant differences were found in the SDYÖ total scores in terms of variables such as place of residence, education level, parental education level, sport discipline, and national athlete status. According to the results obtained, it can be said that factors such as age, education, place of residence, or sports history do not play a decisive role in individuals' value orientations, but limited effects may be observed in some dimensions. In this regard, it is recommended that coaches and sports administrators organize training programs that support the value development of athletes.