Children of grain in the Glen: Ethnobotanical field research of Kavakköy Silifke Mersin
Koyaklardaki ekinlerin çocukları: Kavakköy Silifke Mersin etnobotanik alan araştırması
- Tez No: 1007110
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik antropoloji, Etnobotanik, Mersin-Silifke, Ecological anthropology, Ethnobotany, Mersin-Silifke
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Antropolojik etnobotanik çalışmam, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kavakköy'de yaşayan Yörüklerin geleneksel ekolojik ve etnobotanik bilgilerini, çevresel/ekolojik, tarihsel ve kültürel bağlamlarda ele alan kapsamlı bir saha araştırmasıdır. 2018-2025 yılları arasında yürüttüğüm araştırmada, bir yandan 1928-1958 yıllarında Kavakköy'de doğmuş, okuma yazma bilmeyen/ilk okul mezunu 95 gönüllü katılımcının kültürel anıları, etnobotanik pratik ve bilgilerine ulaştım. Yasak meyvenin buğday olduğu efsanesi, Gök Bez ve Yüğnük şifa yöntemleri ile sofrada yenen on, ilaç olarak kullanılan on bir bitkinin kullanımı, yerel taksonomide bitki adlarını böylece literatüre kaydettim Kavakköylü 189, Silifkeli 528 gönüllü katılımcıdan elde edip karşılaştırdığım verilerle bir yandan Kavakköylülerin kullandığı 50 bitkinin (27 kültive edilmiş, 23 yabani tür) etnobotanik kayıtlarını oluşturdum; öte yandan tüm bu verileri Barrera-Bassols ve Toledo'nun (2005) KCP matrisine göre sınıflandırdım. Sınıflandırma sonuçları Steward (2005) Kültürel Çekirdek ve Garibaldi ve Turner (2004) Kültürel Anahtar Türler Teorisi ile tutarlı olduğundan, Kavakköy'ün hem kültürel çekirdeği (Steward, 2005) hem de kültürel anahtar bitki türünün (Garibaldi ve Turner, 2004) buğday olduğu sonucuna vardım. Araştırmamın asıl bilgi sahiplerinin ekonomi, çevre ve ekolojilerine katkı sunması amacıyla da bölgede başlattığım lavanta üretimine dair üretim raporu da ayrıca ekledim.
Özet (Çeviri)
My anthropological ethnobotanical study is a comprehensive field research that examines the traditional ecological and ethnobotanical knowledge of the Yörük people living in Kavakköy village, Silifke district, Mersin, within the context of environmental/ecological, historical, and cultural conditions. In this context, the research, conducted between 2018 and 2025, involved accessing the cultural memories, ethnobotanical practices, and knowledge of 95 volunteer participants born in Kavakköy between 1928 and 1958, who were either illiterate or had only completed primary school. Through this research, the legend of the forbidden fruit being wheat, the Gök Bez and Yüğnük healing methods, ten plants eaten at the table, eleven plants used as medicine, and plant names in the local taxonomy were recorded in the literature. By comparing data obtained from 189 volunteer participants from Kavakköy and 528 from Silifke, ethnobotanical records for 50 plant species (27 cultivated, 23 wild) were compiled. On the other hand, all data were classified according to Barrera-Bassols and Toledo's (2005) KCP matrix. These ethnobotanical classification results were found to be consistent with Steward's (2005) Cultural Core and Garibaldi and Turner's Cultural Key Species Theory (2004); it was concluded that both the cultural core (Steward, 2005) and the cultural key plant species (Garibaldi and Turner, 2004) of Kavakköy are wheat. A report on lavender production, which I initiated in the region to contribute to the economy, environment, and ecology of the true owners of my research, is also presented.