Arabuluculuk kurumu ve idarenin taraf olduğu arabuluculuk sözleşmeleri
Mediation agreements involving the mediation institution and the administration as parties
  1. Tez No: 1007154
  2. Yazar: MEHMET ASIM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAYE TUĞ LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk Kurumu, İdarenin Taraf Olduğu Arabuluculuk Sözleşmeleri, 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu, Türkiye ve Avrupa Topluluklarında Arabuluculuk, Mediation Institution, Mediation Agreements Involving the Administration, Law No. 6325 on Mediation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yüksek Lisans Tezi Mehmet Asım YILDIRIM VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNIVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Mart, 2026 ARABULUCULUK KURUMU VE İDARENİN TARAF OLDUĞU ARABULUCULUK SÖZLEŞMELERİ ÖZET Arabuluculuk, tarafların uyuşmazlıklarını yargı yoluna başvurmaksızın, tarafsız bir üçüncü kişinin yardımıyla çözmelerini amaçlayan alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Türk hukuk sisteminde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle uygulama alanı genişletilen arabuluculuk kurumu, özellikle dava şartı olarak kabul edilmesiyle birlikte hem kişiler hem de kamu idareleri açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu kapsamda, idarenin taraf olduğu arabuluculuk süreçleri, kamu yararı, hukuka uygunluk ve mali sorumluluk ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi gereken, kendine özgü özellikler taşıyan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda, çalışmamızın odak noktası,“Arabuluculuk Kurumu ve İdarenin taraf olduğu Arabuluculuk Sözleşmeleri”konusudur. Bunun yanı sıra bu çalışmada, Türkiye dışındaki diğer ülkelerdeki Arabuluculuk Kurumu ile karşılaştırmalı bilgilere yer verilmiş ve Arabuluculuğun uygulamadaki eksiklikleri ve geliştirilebilir yönlerine yönelik yasal düzenlemeler ve emsal içtihatlar çerçevesinde ele alınmıştır. Bu karşılaştırmalar sayesinde uyuşmazlıkların çözümü noktasında ideal ve örnek olabilecek bir Arabuluculuk yönteminin ortaya çıkması hedeflenmiştir. Son tahlilde, Türkiye'deki Arabuluculuğa ilişkin mevcut yasal düzenlemelerin hayata geçirilişi ve uygulamadaki görünümü nitel ve nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak karşılaştırma, istatistik bilgileri ve çözüm önerileri getirme tekniği ile değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalı Hukuk'tan yararlanılmış, Alternatif Uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile Arabuluculuk Kurumu birlikte ele alınmış ve Arabuluculuk Sözleşmeleri ile diğer sözleşme türlerinin karşılaştırılması yapılarak veriler elde edilmiştir. İstatistik bilgilerinden de faydalanılarak Türkiye'deki yıllara göre Arabuluculuk dosya sayısı ve anlaşma oranlarına yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, Arabuluculuk Kurumu ve özellikle İdarenin taraf olduğu Arabuluculuk Sözleşmeleri konusunda Türk hukuk sistemi verilerini incelemek, diğer Alternatif Uyuşmazlık yöntemleriyle ve diğer sözleşme türleriyle karşılaştırma yapmak, Türkiye'deki uygulama alanları ve metotları üzerinden bir analiz yapılarak Kamu Kurum ve Kuruluşları ile diğer taraflar arasındaki uyuşmazlıklarda haklarının ve menfaatlerinin korunmasına yönelik çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
M.Sc. Thesis Mehmet Asım YILDIRIM VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES March, 2026 MEDIATION AGREEMENTS INVOLVING THE MEDIATION INSTITUTION AND THE ADMINISTRATION AS PARTIES ABSTRACT Mediation is an alternative dispute resolution method that aims to resolve disputes between parties with the help of a neutral third party, without resorting to litigation. In the Turkish legal system, the institution of mediation, whose scope of application has been expanded through recent legal amendments, has significant consequences for both individuals and public administrations, particularly with its acceptance as a prerequisite for litigation. In this context, mediation processes involving the administration are a unique area that must be evaluated within the framework of public interest, legality, and financial responsibility principles. Therefore, the focus of this study is on“The Institution of Mediation and Mediation Agreements Involving the Administration.”Furthermore, this study includes comparative information with mediation institutions in other countries outside of Turkey and examines the shortcomings and areas for improvement in mediation practice within the framework of legal regulations and precedents. Through these comparisons, the aim is to identify an ideal and exemplary mediation method for resolving disputes. In conclusion, the implementation and practical application of existing legal regulations regarding mediation in Turkey have been evaluated using qualitative and quantitative research methods, employing comparative analysis, statistical data, and a technique for proposing solutions. Comparative law has been utilized, alternative dispute resolution methods and the institution of mediation have been examined together, and data has been obtained by comparing mediation agreements with other types of contracts. Statistical data has also been used to present the number of mediation cases and settlement rates in Turkey over the years. The aim of this study is to examine the data of the Turkish legal system regarding the institution of mediation, and especially mediation agreements involving the administration, to compare them with other alternative dispute resolution methods and other contract types, to conduct an analysis based on the application areas and methods in Turkey, and to offer solutions aimed at protecting the rights and interests of public institutions and organizations and other parties in disputes.