Balda tağşişin nano-lc sisteminde riboflavin düzeylerine bakılarak değerlendirilmesi
Evaluation of adulteration in honey by measuring riboflavin levels using a nano-lc system
- Tez No: 1007155
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bal, HPLC, Riboflavin, Honey, Riboflavin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, balda olası tağşişin değerlendirilmesi amacıyla nano-sıvı kromatografisi (nano-LC) sisteminde riboflavin (B2 vitamini) düzeylerinin belirlenerek incelenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda NMM (2-naftalenmetil metakrilat) ve DVB kullanılarak ters faz özellikli monolitik nano-kolon hazırlanmış ve optik mikroskop, SEM, geri basınç–akış profili ile AB ve PAH karışımlarının ayrımı çalışmaları ile nano-kolon karakterize edilmiştir. Kolonun homojen yapıda olduğu ve hidrofobik bileşiklerde iyi ayırma sağladığı gösterilmiştir. Monolitik nano-kolon ile riboflavin için nano-LC yöntemi geliştirilmiş; en uygun koşullar 800 nL/dk akış hızı, 0,30 µL enjeksiyon hacmi ve 220 nm olarak belirlenmiş, riboflavinin alıkonma süresi 4,5 dk bulunmuştur. Yöntemin performansı LOD 0,25 µg/L, LOQ ~0,75–0,83 µg/L, (R2) ~0,999 ve %RSD ~1,5'tir. Yöntem Bingöl'de ticari olarak temin edilen 34 bal örneğine uygulanmış; riboflavin içerikleri 18,55±0,07–92,20±0,64 mg/kg aralığında değişmiş, genel olarak salgı ve petek ballarında daha yüksek düzeyler gözlenmiştir. Sonuçlar palinoloji analizleri ile beraber değerlendirilmiş ve riboflavin düzeyinin önemli ölçüde balda tağşiş belirteci olabilme potansiyeli rapor edilmiştir. Geliştirilen yöntemin çevresel uygunluğu AGREE metriği ile 0,71 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the levels of riboflavin (vitamin B2) in honey using a nano-liquid chromatography (nano-LC) system in order to assess potential adulteration. To this end, a monolithic nano-column with reversed-phase properties was prepared using NMM (2-naphthalenemethyl methacrylate) and DVB. The nano-column was then characterised using optical microscopy, SEM (scanning electron microscopy). back-pressure flow profiling and the separation of AB and PAH (polycyclic aromatic hydrocarbon) mixtures. A nano-LC method for analysing riboflavin was developed using a monolithic nano-column. The optimal conditions were found to be a flow rate of 800 nL/min, an injection volume of 0.3 µL and a column diameter of 220 nm. The riboflavin retention time was found to be 4.5 minutes. The method's performance was found to be an LOD of 0.25 µg/L, a LOQ of ~0.75–0.83 µg/L, an R² of ~0.999 and a %RSD of ~1.5. The method was applied to 34 commercially available honey samples from Bingöl, with riboflavin content ranging from 18.55 ± 0.07 to 92.20 ± 0.64 mg/kg. Generally, higher levels were observed in honeydew and comb honeys. The results were evaluated alongside palynology results, and it was concluded that riboflavin levels could be a significant indicator of honey adulteration. The results were evaluated together with palynology analyses, and it was reported that riboflavin levels have the potential to be a significant indicator of adulteration in honey. The environmental suitability of the developed method was evaluated as 0.71 using the AGREE metric.