Gallik asidin sıçanlarda IL-6 sinyal yolu üzerinden karaciğer rejenerasyonuna etkisi
Effect of gallic acid on liver regeneration in rats via IL-6 signaling pathway
- Tez No: 1007174
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UYANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer rejenerasyonu, Liver regeneration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Karaciğer, yüksek yenilenme kapasitesine sahip bir organ olup parsiyel hepatektomi (PHx) sonrasında rejenerasyon süreci çeşitli sitokinler ve büyüme faktörleri aracılığıyla başlatılmaktadır. Özellikle interlökin-6 (IL-6) sinyal yolunun, 2/3 oranında gerçekleştirilen PHx sonrası hepatosit proliferasyonunun erken evresinde önemli bir düzenleyici rol üstlendiği bilinmektedir. Antioksidan özellikleriyle bilinen bir polifenol olan gallik asidin, IL-6 ile ilişkili hücresel sinyal mekanizmaları üzerinden karaciğer yenilenmesi üzerindeki etkileri henüz tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmada gallik asidin karaciğer rejenerasyon sürecine olan etkileri erkek Wistar albino sıçanlar kullanılarak incelenmiştir. Deneysel modelde dört farklı grup oluşturulmuştur: SHAM, PHx+serum fizyolojik, PHx+silimarin (100 mg/kg) ve PHx+gallik asit (200 mg/kg). Deney hayvanları ameliyat sonrası 6., 12., 24. ve 48. saatlerde sakrifiye edilmiştir. Rejenerasyonla ilişkili moleküler değişimleri belirlemek amacıyla c-myc ve STAT3 genleri ile bunlara ait protein ekspresyon düzeyleri RT-PCR ve Western blot yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca karaciğer hasarının değerlendirilmesi amacıyla serum ALT düzeyleri ölçülmüştür. Gallik asit uygulanan grupta c-myc ekspresyonunun özellikle 6. ve 12. saatlerde belirgin şekilde yükseldiği ve erken fazda en yüksek seviyeye ulaştığı gözlenmiştir. STAT3 ekspresyonu erken dönemde gallik asit verilen grupta artış gösterirken, orta fazda silimarin grubunda daha belirgin bulunmuştur. Geç dönemde ise gallik asit grubunda STAT3 düzeylerinin baskılandığı saptanmıştır. Serum ALT düzeyleri incelendiğinde gallik asit ve silimarin uygulanan gruplarda, serum fizyolojik verilen gruba kıyasla daha düşük değerler elde edilmiştir. Bu bulgular, gallik asidin IL-6 ile ilişkili sinyal yolaklarını etkileyerek karaciğer rejenerasyonunu özellikle erken dönemde destekleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The liver has a remarkable capacity for regeneration, and the regenerative response following partial hepatectomy (PHx) is triggered by various cytokines and growth factors. Among these mediators, interleukin-6 (IL-6) signaling is considered a key factor in initiating hepatocyte proliferation during the early stage after 70% PHx. Gallic acid is a polyphenolic compound widely recognized for its antioxidant and cytoprotective properties. However, its possible role in liver regeneration, particularly through IL-6–associated signaling pathways, has not yet been fully clarified. Therefore, the present study aimed to evaluate the effects of gallic acid on liver regeneration in male Wistar albino rats. In the experimental design, animals were divided into four groups: SHAM, PHx+saline, PHx+silymarin (100 mg/kg), and PHx+gallic acid (200 mg/kg). The animals were sacrificed at 6, 12, 24, and 48 hours following the surgical procedure. To investigate molecular alterations associated with regeneration, gene and protein expression levels of c-myc and STAT3 were determined using RT-PCR and Western blot techniques. In addition, serum ALT levels were measured as a biochemical indicator of liver injury. The results showed that c-myc expression markedly increased at the 6th and 12th hours in the gallic acid–treated group, reaching its highest level during the early regenerative phase. STAT3 expression was elevated during the early period in the gallic acid group, while stronger expression was observed in the silymarin group in the intermediate phase. In the later phase, STAT3 expression appeared to be suppressed in the gallic acid group. Moreover, serum ALT levels were lower in both the gallic acid and silymarin groups compared with the saline group. These findings suggest that gallic acid may promote liver regeneration, particularly in the early phase, possibly through modulation of IL-6–related signaling pathways.