Juvenil miyoklonik epilepsi hastalarındaki tahmini motor ünite sayılarının CMAP Scan ve MUNİX(motor unit number index) yöntemleri ile değerlendirilmesi
Juvenil miyoklonik epilepsi hastalarindaki tahmini motor ünite sayilarinin CMAP Scan ve MUNIX(motor unit number index) yöntemleri ile değerlendirilmesi
- Tez No: 1007180
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN ULUDAĞ, DR. ABDULLAH ARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: CMAP Scan, Juvenil Myoklonik Epilepsi, Motor Ünite Sayımı, MUNE, MUNİX, CMAP Scan, Juvenile Myoclonic Epilepsy, Motor Unit Number Estimation, MUNE, MUNIX
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Juvenil Myoklonik Epilepsi (JME), genetik temelli yaygın bir epilepsi tipidir. Temelde kortikal disfonksiyonla ilişkili kabul edilse de, bazı çalışmalarda spinal düzeyde de etkilenim olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada, JME tanılı bireylerde tahmini motor ünite sayısının (MUNE), CMAP Scan ve MUNİX yöntemleriyle değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, JME tanısı almış 21 birey ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 21 sağlıklı kontrol dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik verileri ve JME grubunda epilepsi hastalık süresi, nöbet sıklığı ve kullanılan antinöbet ilaçlar kaydedildi. Tahmini motor ünite sayısı değerlendirmesi için CMAP Scan ve MUNİX yöntemleri kullanıldı. CMAP Scan yöntemi ile Mscan Tepe Amplitüd, Mscan Ortalama Ünite Amplitüdü (mV), MUNE, N50, A50 (% ve mV), En Büyük Amplitüdlü Motor Ünite (mV ve %) değerleri elde edildi. Hata payı değeri %10 üstündeki bireyler çalışmaya alınmadı. MUNİX yöntemiyle ise MUNİX parametresi elde edildi. Çalışmaya katılan 21 JME hastasının ortalama yaşı 32 olup, katılımcıların %76'sı kadındı. CMAP Scan yöntemiyle elde edilen MUNE ortalama değeri 87.05 ± 30.05, MUNİX yöntemiyle yapılan değerlendirmede, MUNİX ortalama değeri 199.5 ± 55.15 idi. İstatistiksel analizlerde JME olguları ve kontrol grubu arasında tahmini motor ünite sayısı açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0.05). CMAP Scan yöntemiyle bakılan diğer parametrelerde de JME olguları ve kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. JME tanılı bireylerde CMAP Scan ve MUNİX yöntemleriyle ölçülen tahmini motor ünite sayılarının sağlıklı bireylerle benzer bulunması, spinal motor sistemin JME'de etkilenmemiş olabileceğini düşündürmektedir. Her iki yöntem de motor ünite sayımı açısından güvenilir ve birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Bu çalışmadaki sonuç konu hakkındaki önceki çalışmalardan farklı sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME) is a genetically based generalized epilepsy syndrome. Although it is primarily considered to be associated with cortical dysfunction, some studies have suggested that involvement at the spinal level may also be present. The aim of this study was to evaluate the estimated motor unit number (MUNE) in individuals with JME using CMAP Scan and MUNIX methods and to compare the results with those of healthy controls. The study included 21 individuals diagnosed with JME and 21 healthy controls matched for age and sex. Demographic data of all participants and, in the JME group, epilepsy disease duration, seizure frequency, and antiepileptic medications were recorded. CMAP Scan and MUNIX methods were used to assess the estimated motor unit number. Using the CMAP Scan method, Mscan Peak Amplitude, Mscan Mean Unit Amplitude (mV), MUNE, N50, A50 (% and mV), and Largest Motor Unit Amplitude (mV and %) values were obtained. Individuals with an error margin greater than 10% were excluded from the study. The MUNIX parameter was obtained using the MUNIX method. The mean age of the 21 JME patients included in the study was 32 years, and 76% of the participants were female. The mean MUNE value obtained by the CMAP Scan method was 87.05 ± 30.05, while the mean MUNIX value obtained by the MUNIX method was 199.5 ± 55.15. Statistical analyses revealed no significant difference between the JME and control groups in terms of estimated motor unit number (p > 0.05). No statistically significant differences were observed between the groups in the other parameters assessed by the CMAP Scan method. The finding that the estimated motor unit numbers measured by CMAP Scan and MUNIX methods in individuals with JME were similar to those of healthy individuals suggests that the spinal motor system may not be affected in JME. Both methods are reliable and complementary for motor unit number estimation. The results of this study differ from those of previous studies on this topic.