Teknoloji kabul modeli çerçevesinde tur sürecinde sosyal medya kullanımının incelenmesi
An analysis of social media use during the tour process within the framework of the technology acceptance model
- Tez No: 1007189
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal niyet, Memnuniyet, Seyahat, Sosyal medya, Teknolojinin Kabulü Modeli, Turist rehberi, Turistler, Behavioral intention, Satisfaction, Travel, Social media, Technology Acceptance Model, Tourist guides, Tourists
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektöründe iletişim ve ağ oluşturma aracı olarak sıklıkla kullanılan sosyal medya uygulamaları, turistler tarafından tur öncesinde bilgi edinmek, tur esnasında iletişim kurmak ve izlenimlerini paylaşmak ve tur sonrasında ise deneyimlerini paylaşmak amacıyla yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bu uygulamalar turist rehberleri tarafından da tur öncesinde tur tanıtımı yapmak, tur esnasında tur grubu ile iletişim kurmak ve tur sonrasında ise tur ile ilgili paylaşımlar yapmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, tur sürecinde kullanılan sosyal medya uygulamalarına yönelik hem turistlerin hem de turist rehberlerinin algısal kabul düzeylerinin bu uygulamalara yönelik memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve turistlerin ve turist rehberlerinin SM uygulamalarına yönelik memnuniyet düzeylerinin bu uygulamalara yönelik sürekli kullanım niyetleri ve kullanma davranışları üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu odakta hazırlanan araştırmanın verileri, rehberli bir tura katılmış turistlerden ve turist rehberlerinden anket veri derleme tekniğiyle toplanmıştır. Turist örneklem grubundan 402 geçerli anket verisi ve turist rehberi örneklem grubundan 323 geçerli anket verisi toplanmıştır. Bu veriler kullanılarak gerçekleştirilen açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesine ilişkin sonuçlar, turistlerin ve turist rehberlerinin sosyal medya uygulamalarına yönelik algısal kabul düzeylerinin bu uygulamalara yönelik memnuniyet düzeyleri üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde turistlerin ve turist rehberlerinin sosyal medya uygulamalarına yönelik memnuniyet düzeylerinin bu uygulamalara yönelik sürekli kullanım niyetleri ve kullanma davranışları üzerinde etkili olduğunu da göstermektedir. Araştırmanın sonunda seyahat acentelerine, tur şirketlerine, tur operatörlerine ve turistik işletmelere sosyal medya kullanımı konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social media applications, frequently used as a means of communication and networking in the tourism sector, are widely used by tourists to obtain information before the tour, communicate during the tour, share their impressions, and share their experiences after the tour. These applications are also frequently used by tourist guides to promote the tour before the tour, communicate with the tour group during the tour, and share information about the tour after the tour. Based on this, the main objective of the study is to determine the effects of tourists' and tourist guides' levels of perceptual acceptance of social applications used during the tour process on their levels of satisfaction with these applications, and to reveal the effects of tourists' and tourist guides' levels of satisfaction with social applications on their intentions to continue using these applications and their usage behaviors. The data for this research, prepared with this focus, were collected from tourists who participated in a guided tour and tourist guides using the survey data collection technique. A total of 402 valid survey data were collected from the tourist sample group and 323 valid survey data were collected from the tourist guide sample group. The results of the exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and structural equation modeling conducted using these data indicate that the perceived acceptance levels of tourists and tourist guides toward social media applications have a significant positive effect on their satisfaction levels with these applications. Similarly, the satisfaction levels of tourists and tourist guides with social media applications have a significant effect on their intentions to continue using these applications and their usage behaviors toward these applications. At the end of the study, recommendations regarding social media usage were presented to travel agencies, tour companies, tour operators, and tourism businesses.