Farklı kanal patı aktivasyon tekniklerinin kanal patlarının kök dentinine bağlanma dayanımı üzerindeki etkisi
The effect of different root canal sealer activation techniques on the bond strength of root canal sealers to root dentin
- Tez No: 1007188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH UÇAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoseramik kanal patı, kanal patı aktivasyon yöntemleri, pushout bağlanma dayanımı, epoksi rezin esaslı kanal patı, Bioceramic sealer, root canal sealer activation methods, push-out bond strength, epoxy resin–based sealer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı kanal patı aktivasyon tekniklerinin epoksi rezin ve biyoseramik esaslı kök kanal patlarının kök dentinine bağlanma dayanımı üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada 120 adet tek köklü, tek kanallı insan alt premolar diş kullanılmıştır. Örnekler kullanılan kanal patına göre AH Plus, TotalFill ve BioSerra olmak üzere üç ana gruba (n=40) ayrılmıştır. Her pat grubu aktivasyon uygulanmayan kontrol, sonik aktivasyon,ultrasonik aktivasyon ve XP-Endo Finisher R ile aktivasyon olmak üzere dört alt gruba bölünmüştür (n=10). Örneklerden su soğutmalı düşük hızlı elmas testere ile kesitler eldeedilmiştir. Elde edilen kesitlere push-out bağlanma dayanımı testi uygulanmıştır. Bulgular: Kanal patları arasında bağlanma dayanımı açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,258). Aktivasyon yöntemleri değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmış (p<0,001) ve ultrasonik aktivasyon tüm gruplardan daha yüksek değerler göstermiştir (p<0,05). Sonik aktivasyonun bağlanma dayanımı değerlerinin kontrol ve XP-Endo Finisher gruplarına göre daha düşük olduğu belirlenirken, kontrol ile XP-Endo Finisher arasında fark bulunmamıştır (p>0,05). Kök kanal bölgeleri arasında da anlamlı fark saptanmış (p<0,001)ve bağlanma dayanımı apikal > orta > koronal şeklinde sıralanmıştır (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada, ultrasonik aktivasyonun hem epoksi rezin hem de biyoseramik esaslı kanal patlarında bağlanma dayanımını anlamlı düzeyde artırdığı, bağlanma performansının materyal türünden bağımsız olarak uygulanan aktivasyon yöntemi ve kök kanal bölgesine bağlı değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the effect of different root canal sealer activation techniques on the bond strength of epoxy resin–based and bioceramicbased root canal sealers to root dentin. Methods: A total of 120 single-rooted human mandibular premolars were allocated into three sealer groups (AH Plus, TotalFill, BioSerra; n = 40), each subdivided into four subgroups according to the activation protocol (control, sonic, ultrasonic, and XP-Endo Finisher R; n =10). Root slices were prepared using a low-speed, water-cooled diamond saw, and push-out bond strength testing was performed. Results: No significant difference was observed among the sealers (p = 0.258).However, activation protocols significantly affected bond strength (p < 0.001), with ultrasonic activation yielding the highest values (p < 0.05). Sonic activation showed lower values than the control and XP-Endo Finisher groups, while no difference was found between the latter two (p> 0.05). Bond strength also differed among root canal regions (p < 0.001), ranking as apical >middle > coronal (p < 0.05). Conclusion: Ultrasonic activation significantly increased the bond strength of both epoxy resin– and bioceramic-based sealers, and bonding performance varied according to activation method and root canal region, regardless of material type.