Antifosfolipid antikor sendromu (AFAS) tanılı hastalarda farklı klinik bulgular ve antikor profiline göre lenfosit alt grupları ve bunlarla ilişkili sitokin ekspresyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of lymphocyte subgroups and associated cytokine expressions based on different clinical findings and antibody profile in patients diagnosed with antiphospholipid antibody syndrome (APS)
  1. Tez No: 1007208
  2. Yazar: EBUBEKİR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİME ERMURAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antifosfolipid sendromu, sitokinler, akım sitometrisi, lenfosit alt grupları, trombo-inflamasyon, Antiphospholipid syndrome, cytokines, flow cytometry, lymphocyte subsets, thrombo-inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Antifosfolipid antikor sendromu (AFAS), kalıcı antifosfolipid antikorları (aPL) varlığında arteryel ve/veya venöz trombotik olaylar ile obstetrik morbiditelerle seyreden sistemik bir otoimmün hastalıktır. Güncel veriler, AFAS patogenezinin yalnızca koagülasyon bozukluğu ile sınırlı olmadığını; sitokin ağı ve adaptif bağışıklık hücrelerini içeren trombo-inflamatuar bir süreçle ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada AFAS tanılı hastalarda lenfosit alt grupları ve ilişkili sitokin profillerinin klinik fenotiplere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereç: Çalışmaya 2023 ACR/EULAR kriterlerine göre kesin AFAS tanısı almış 32 hasta ve yaş-cinsiyet uyumlu 34 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. AFAS hastaları primer ve sekonder olarak; ayrıca venöz, arteriyel ve obstetrik alt tiplere göre sınıflandırılmıştır. Lenfosit alt grupları akım sitometrisiyle, IL-2, IL-6, IL-10, IL-17A, TNF-α, IFN-γ ve TGF-β düzeyleri ise ELISA ile ölçülmüştür. Bulgular: AFAS hastalarında kontrollere kıyasla belirgin proinflamatuvar sitokin artışı saptanmıştır. IL-2, IL-6 ve IL-17A düzeyleri (tümü p<0,001) ve IL-10 düzeyleri (p=0,003) AFAS grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. TNF-α (p=0,034) ve IFN-γ (p=0,016) düzeyleri de anlamlı olarak yüksek saptanırken, TGF-β açısından anlamlı fark izlenmemiştir (p=0,488). Akım sitometrik analizlerde CD8⁺ T hücre ve hafıza B hücre oranlarında artış, naif B hücre oranlarında azalma belirlenmiştir. Sekonder AFAS grubunda CD4/CD8 oranı primer AFAS grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0,018). Obstetrik AFAS'ta CD4-baskın profil, trombotik AFAS'ta ise belirgin Th1/Th17 ağırlıklı yanıt izlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, AFAS'ın klinik fenotiplere göre farklı immünolojik profiller sergilediğini ve hastalığın heterojen bir immün yapı ile karakterize olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, AFAS patogenezinde sitokinler ve lenfosit alt gruplarının rolünü desteklemekte ve gelecekte yapılacak daha geniş ölçekli çalışmalara zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Antiphospholipid syndrome (APS) is a systemic autoimmune disorder characterized by persistent antiphospholipid antibodies (aPL) and clinically defined by thrombosis and/or obstetric morbidity. Increasing evidence suggests that APS involves a complex thrombo-inflammatory immune response. This study aimed to characterize lymphocyte subsets and cytokine profiles according to clinical phenotypes of APS. Materials and Methods: Thirty-two patients fulfilling the 2023 ACR/EULAR classification criteria for definite APS and 34 age- and sex-matched healthy controls were included. APS patients were classified as primary or secondary and stratified into venous, arterial, and obstetric subtypes. Lymphocyte subsets were analyzed by flow cytometry, and serum IL-2, IL-6, IL-10, IL-17A, TNF-α, IFN-γ, and TGF-β levels were measured by ELISA. Results: A significant increase in proinflammatory cytokines was detected in patients with APS compared to controls. Levels of IL-2, IL-6, and IL-17A (all p<0.001) and IL-10 (p=0.003) were found to be significantly higher in the APS group. While TNF-α (p=0.034) and IFN-γ (p=0.016) levels were also significantly elevated, no significant difference was observed for TGF-β (p=0.488). Flow cytometric analysis revealed an increase in the proportion of CD8⁺ T cells and memory B cells, and a decrease in the proportion of naive B cells. The CD4/CD8 ratio was found to be significantly lower in the secondary APS group compared to the primary APS group (p=0.018). A CD4-dominant profile was observed in obstetric APS, whereas a pronounced Th1/Th17-weighted response was noted in thrombotic APS. Conclusion: This study demonstrates that APS exhibits distinct immunological profiles according to clinical phenotypes and is characterized by a heterogeneous immune architecture. The findings support the role of cytokines and lymphocyte subsets in APS pathogenesis and provide a foundation for future large-scale studies.