Temporomandibular eklem iç düzensizliği olan hastalar ile olmayan bireylerin morfometrik yapılarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi yöntemi ile değerlendirme
Comperative analysis of the morphometric structures of patients with and without temporomandibular joint internal derangement: Evaluation by using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 1007286
  2. Yazar: SERHAN ZORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Temporomandibular eklem, Temporomandibular eklem disfonksiyon sendromu, Temporomandibular eklem hastalıkları, Cone-beam computed tomography, Temporomandibular joint, Temporomandibular joint dysfunction syndrome, Temporomandibular joint disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, temporomandibular eklem (TME) iç düzensizliği olan bireyler ile herhangi bir TME patolojisi olmayan bireylerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinden elde edilen morfometrik ölçümlerini karşılaştırarak, eklem morfolojisindeki farklılıkları ortaya koymaktır. Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na 2021-2025 yılları arasında, TME bölgesinde ağrı gibi şikâyetlerle başvuran ve artrosentez uygulanan 144 birey (82 kadın, 62 erkek) ile TME bölgesinde herhangi bir problemi bulunmayan ve artrosentez uygulanmayan 127 bireyin (69 kadın, 58 erkek) KIBT görüntüleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. KIBT görüntüleri üzerinden 13 farklı morfometrik parametre ölçülmüş ve processus condylaris yüzey morfolojisi sınıflandırılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS 20.00 programı ile yapılmış ve p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Elde etiğimiz bulgularda; processus condylaris mediolaeral çapı (MLÇ), glenoid fossa çatı kalınlığı (GFÇK), processus condylaris yüksekliği (PCY), glenoid fossa derinliği (GFD) ve tüm eklem boşlukları erkeklerde kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. Processus condylaris anteroposterior çapı (APÇ) ve processus condylaris uzunluğu (PCU) TME iç düzensizliği olan bireylerde olmayan gruba göre daha düşük olarak, GFÇK, TME'nin ön eklem boşluğu ve glenoid fossa genişliği (GFG) ise aynı grupta daha yüksek olarak hesaplanmıştır (p<0,05). Processus condylaris morfolojisi değerlendirmesinde, TME iç düzensizliği olan bireylerde düz, sivri ve düzensiz processus condylaris tiplerinin görülme oranı TME iç düzensizliği olmayan bireylere göre daha fazla olmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca, kontrol grubunda konveks processus condylaris tipi %83,5 oranında görülürken, bu oran çalışma grubunda %63,9'dur. Bu çalışma, temporomandibular eklem iç düzensizliğinin eklem yapılarında sadece fonksiyonel değil, aynı zamanda morfolojik değişikliklere de yol açtığını ortaya koymaktadır. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar, hem tanı sürecinde hem de tedavi planlamasında TME bozukluklarının erken dönemde tespiti açısından morfometrik analizlerin değerini ön plana çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the morphometric measurements obtained from cone beam computed tomography (CBCT) images of individuals with temporomandibular joint (TMJ) internal derangement and individuals without any TMJ problems, thereby revealing differences in joint morphology. This study was conducted on CBCT images of 144 individuals (82 females, 62 males) who applied to Çukurova University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery between 2021-2025 with complaints such as pain in the TMJ region and underwent arthrocentesis, and 127 individuals (69 females, 58 males) who had no problems in the TMJ region and did not undergo arthrocentesis. The control group consisted of 127 individuals (69 women, 58 men) who had no problems in the TMJ region and did not undergo arthrocentesis. Thirteen different morphometric parameters were measured from CBCT images and processus condylaris surface morphology was classified. Statistical analyses of the data were performed using IBM SPSS 20.00 software, and p<0.05 was considered statistically significant. The mediolateral diameter of the processus condylaris, the thickness of the glenoid fossa roof, the processus condylaris height, the depth of the glenoid fossa and all joint spaces were found to be greater in males than in females. The anteroposterior diameter and the length of the processus condylaris were found to be lower in individuals with TMJ internal derangement compared to the control group; while the thickness of the glenoid fossa roof, anterior joint space and glenoid fossa width were found to be higher in the same group (p<0.05). In the evaluation of processus condylaris morphology, the incidence of flat, pointed, and irregular processus condylaris condyle types was higher in individuals with TMJ internal irregularity than in individuals without TMJ internal irregularity, although this difference was not found to be statistically significant. (p>0.05). Furthermore, while the convex processus condylaris type was observed as 83.5% in the control group, this rate was 63.9% in the study group. This study demonstrates that internal derangement of the temporomandibular joint causes not only functional but also morphological changes in the joint structures. The results obtained from our study highlight the value of morphometric analyses in the early detection of TMJ disorders, both in the diagnostic process and in treatment planning.