Lipopolisakkarit ile indüklenen sistemik inflamasyon modelinde oluşan kalp hasarında Ranolazin'in kardiyoprotektif etkisi
Cardioprotective effect of Ranolazine on heart damage in the lipopolysaccharide-induced systemic inflammation model
- Tez No: 1007288
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AŞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İlaçlar, Drugs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
LPS, gram-negatif bakterilerin hücre duvarının temel bir bileşenidir. LPS, kan dolaşımına salındığında TNF-α başta olmak üzere yüksek miktarda sitokin üretilmesine yol açmakta, sistemik inflamatuar yanıtın gelişmesine ve bu yanıtı takiben en ciddi komplikasyonlardan biri olan kardiyak disfonksiyonun gelişimine neden olmaktadır. Bu süreçte inflamatuar yanıt, miyokardiyal hücre fonksiyonlarının bozulmasına ve kontraktilite kaybına yol açarken, aynı zamanda hücresel hasar mekanizmalarını tetiklemektedir. Hücresel hasarın gelişimi, inflamatuvar ve oksidatif süreçlerin apoptoz ile etkileşimi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılan ve aynı zamanda antiinflamatuar, antioksidan ve antiapoptotik özellikler gösterebilme potansiyeline sahip RAN'ın, LPS kaynaklı sistemik inflamasyonu takiben gelişen kardiyotoksisite tablosundaki kardiyoprotektif etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 32 adet Wistar Albino sıçan rastgele olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır (n=8). Gruplar: Kontrol, LPS (5 mg/kg, intraperitoneal), RAN (100 mg/kg, oral gavaj) ve LPS+RAN şeklinde oluşturulmuştur. LPS uygulamasından altı saat sonra, tüm sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Alınan kalp dokularında histopatolojik, immünohistokimyasal analizler (TNF-α, NF-κB, cas-3) yapılmıştır. Ayrıca kalp dokusunda biyokimyasal analizler (CK, LDH, TAS, TOS, OSI), gen ekspresyon düzeyinde incelemeler (NRF-2, HO-1, BAX, BCL-2) yapılmıştır. Histopatolojik analizle, RAN'ın LPS ile meydana gelen kardiyak hasarı hafiflettiğini göstermiştir. İmmünohistokimyasal analizle TNF-α, NF-κB ve cas-3 düzeylerinin RAN gruplarında önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Biyokimyasal analizlerle, RAN uygulamasının TOS, OSI, CK ve LDH düzeylerinde anlamlı düzeyde azaltıp TAS düzeylerinde anlamlı artışa neden olduğu saptanmıştır. Gen ekspresyonları düzeyindeki incelemelerle RAN uygulamasının, NRF-2, HO-1 ve BAX/BCL-2 düzeylerine olumlu katkı sağladığı gösterilmiştir. Elde edilen bu veriler, RAN'ın, LPS'nin neden olduğu kardiyotoksisite üzerinde antiinflamatuar, antioksidan, antiapoptotik etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmanın sonuçları, deneysel kardiyotoksisite modelinde RAN uygulamasının umut verici etkiler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu etkilerin daha net ele alınabilmesi için farklı hücre içi sinyal yolakları incelenip ileri düzey preklinik çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
LPS is a key component of the cell wall of gram-negative bacteria. When released into the bloodstream, LPS leads to the production of high amounts of cytokines, primarily TNF-α, causing a systemic inflammatory response and subsequently, cardiac dysfunction, one of the most serious complications. In this process, the inflammatory response leads to impaired myocardial cell function and loss of contractility, while also triggering cellular damage mechanisms. The development of cellular damage occurs as a result of the interaction of inflammatory and oxidative processes with apoptosis. Therefore, this study aims to investigate the cardioprotective effects of RAN, which is used in the treatment of cardiovascular diseases and also has the potential to exhibit anti-inflammatory, antioxidant, and anti-apoptotic properties, at the molecular level in the cardiotoxicity picture that develops following LPS-induced systemic inflammation. In the study, 32 Wistar Albino rats were randomly divided into 4 groups (n=8). Groups were formed as: Control, LPS (5 mg/kg, intraperitoneal), RAN (100 mg/kg, oral gavage), and LPS+RAN. All rats were sacrificed six hours after LPS administration. Histopathological and immunohistochemical analyses (TNF-α, NF-κB, cas-3) were performed on the obtained heart tissues. In addition, biochemical analyses (CK, LDH, TAS, TOS, OSI), and gene expression level studies (NRF-2, HO-1, BAX, BCL-2) were performed on the heart tissue. Histopathological analysis showed that RAN alleviated the cardiac damage caused by LPS. Immunohistochemical analysis revealed that TNF-α, NF-κB, and cas-3 levels were significantly reduced in the RAN groups. Biochemical analyses revealed that RAN administration significantly reduced TOS, OSI, CK, and LDH levels and significantly increased TAS levels. Studies of gene expression levels showed that RAN administration positively contributed to NRF-2, HO-1, and BAX/BCL-2 levels. These data demonstrate that RAN exhibits anti-inflammatory, antioxidant, and anti-apoptotic effects on LPS-induced cardiotoxicity. The results of the study show promising effects of RAN administration in an experimental cardiotoxicity model. To better understand these effects, different intracellular signaling pathways should be investigated and advanced preclinical studies should be conducted.