Acil servise başvuran ileus hastalarında hemoglobin, albumin, lenfosit, platelet (HALP) skorunun prognoza etkisinin araştırılmasıacil servise başvuran ileus hastalarında hemoglobin, albumin, lenfosit, platelet (halp) skorunun prognoza etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of hemoglobin, albumin, lymphocyte, platelet (HALP) score on prognosis in patients with ileus presenting to the emergency department
  1. Tez No: 1007306
  2. Yazar: AYŞE IŞIK GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR TAŞLIDERE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İleus, acil servis, HALP skoru, NLR, cerrahi tedavi, prognoz, Ileus, emergency department, HALP score, NLR, surgical treatment, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil servise ileus ön tanısı ile başvuran hastalarda HALP skorunun konservatif ve cerrahi tedavi kararını, mortaliteyi ve hastanede kalış süresini belirlemedeki etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif ve kesitsel çalışmaya 01 Ocak 2019–31 Aralık 2024 tarihleri arasında acil servise ileus tanısıyla başvuran 18 yaş ve üzeri 216 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar değerleri, görüntüleme bulguları ve tedavi yaklaşımları kaydedilmiştir. HALP skoru hemoglobin, albümin, lenfosit ve trombosit değerleri kullanılarak hesaplanmış; NLR nötrofil/lenfosit oranı olarak belirlenmiştir. HALP skorunun cerrahi tedavi gereksinimi, tümör varlığı, hastane yatış süresi ve mortalite ile ilişkisi analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60,63±15,69 yıl olup, %50,5'i kadın ve %49,5'i erkekti. Hastaların %63,4'ü medikal, %36,6'sı cerrahi tedavi ile yönetilmiştir. Cerrahi tedavi uygulanan hastalarda HALP skoru medikal tedavi alanlara göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p=0,009). Tümör varlığı olan hastalarda HALP skoru anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (p=0,010). HALP skoru ile hastane yatış süresi arasında zayıf düzeyde negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p=0,026). HALP skoru ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,952). HALP skoru ile NLR arasında orta düzeyde negatif yönde güçlü ve anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: HALP skoru, acil servise ileus ön tanısıyla başvuran hastalarda cerrahi tedavi gereksiniminin öngörülmesinde, tümör varlığının değerlendirilmesinde ve hastanede kalış süresi ile ilişkili klinik seyri yansıtmada yararlı bir belirteç olabilir. Ancak mortalite üzerindeki etkisinin netleştirilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the HALP score in determining conservative and surgical treatment decisions, mortality, and length of hospital stay in patients presenting to the emergency department with a preliminary diagnosis of ileus. Material and Method: This single-center, retrospective, cross-sectional study included 216 patients aged 18 years and older who presented to the emergency department with ileus between January 1, 2019, and December 31, 2024. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory values, imaging findings, and treatment approaches were recorded. The HALP score was calculated using hemoglobin, albumin, lymphocyte, and platelet values; NLR was defined as the neutrophil/lymphocyte ratio. The relationship between the HALP score and the need for surgical treatment, tumor presence, length of hospital stay, and mortality was analyzed. Results: The mean age of the patients was 60.63 ± 15.69 years, with 50.5% being female and 49.5% male. 63.4% of the patients were managed with medical treatment, and 36.6% with surgical treatment. HALP scores were significantly lower in patients who underwent surgical treatment compared to those who received medical treatment (p=0.009). HALP scores were also significantly lower in patients with tumors (p=0.010). A weak negative correlation was found between HALP score and length of hospital stay (p=0.026). No significant relationship was found between HALP score and mortality (p=0.952). A moderate negative correlation was found between HALP score and NLR, but a strong and significant correlation was observed (p<0.001). Conclusion: The HALP score may be a useful predictor of surgical intervention requirements, assessment of tumor presence, and clinical course related to length of hospital stay in patients presenting to the emergency department with a preliminary diagnosis of ileus. However, larger sample sizes, multicenter, and prospective studies are needed to clarify its effect on mortality.