Farklı bölgelerden toplanan zeytin yaprağı örnekleri üzerinde farmakope çalışmaları
Pharmacopoeial studies on olive leaf samples collected from different regi̇ons
- Tez No: 1007307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAYAN GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Olea europaea L, Oleae folium, Türk Farmakopesi II - Avrupa Adaptasyonu, antienflamatuvar etki, antioksidan etki, Olea europaea L, Oleae folium, Turkish Pharmacopoeia II – European Adaption, antiinflammatory effect, antioxidant effect
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
Özet
Olea europaea L. (Oleaceae) (zeytin) bitkisi, Akdeniz havzasında yaygın olarak yetiştirilen ve hem besin hem de tedavi edici amaçlarla uzun yıllardır kullanılan önemli bir bitkidir. Zeytin yaprağı (Oleae folium), içerdiği fenolik bileşikler, özellikle oleuropein ve türevleri nedeniyle antihipertansif, hipoglisemik, antioksidan, antimikrobiyal ve kardiyoprotektif etkileri ile bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olup halk arasında tedavi edici amaçlarla yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, çeşitli coğrafi bölgelerden toplanan yedi adet Oleae folium örneği Türk Farmakopesi II - Avrupa Adaptasyonu (2016) uyarınca ilgili kalite kriterlerine uygunluk açısından değerlendirilmiştir. Droglar üzerinde saflık testleri yapılmış, makroskobik ve mikrosbobik analizler yoluyla morfolojik ve anatomik özellikleri belirlenmiştir. İnce tabaka kromatografisi ile droglarda oleuropein varlığı gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlar; laboratuvar çalışmaları kapsamında elde edilen veriler, tablolar ve görsel materyaller ile desteklenerek sunulmuştur. Bunun yanı sıra, Olea europaea L. ve özellikle Oleae folium'un biyolojik aktiviteleri ile ilgili yerli ve yabancı çok sayıda bilimsel çalışma ve kaynak taranmış, elde edilen literatür verileri doğrultusunda kapsamlı bir derleme yapılmıştır. Yapılan değerlendirmelerde zeytin yaprağının özellikle kardiyovasküler sistem üzerine olumlu etkileri, kan basıncı ve glukoz metabolizması üzerindeki düzenleyici rolü ile güçlü antioksidan aktivitesi dikkat çekmektedir. Bu çalışma ile Oleae folium'un kalite, güvenilirlik ve terapötik potansiyelinin bilimsel temelde ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Olea europaea L. (Oleaceae), commonly known as olive, is an important plant widely cultivated in the Mediterranean region and traditionally used for both nutritional and medicinal purposes. Olive leaf (Oleae folium), which is used as a herbal drug, has been scientifically reported to exhibit various biological activities, including antihypertensive, hypoglycemic, antioxidant, antimicrobial, and cardioprotective effects, mainly attributed to its phenolic constituents such as oleuropein and its derivatives. Within the scope of this thesis, the seven Oleae folium samples collected from various geographical regions were evaluated for compliance with the relevant quality criteria in accordance with the Turkish Pharmacopoeia II - European Pharmacopoeia Adaption (2016). Purity tests were performed on the crude drugs, and their morphological as well as anatomical characteristics were determined through macroscopic and microscopic analyses. The presence of oleuropein in the drugs has been demonstrated by thin layer chromatography. The results obtained from laboratory analyses were presented and supported by experimental data, tables, and photographic documentation. In addition, a comprehensive review of national and international scientific literature concerning the biological activities of Olea europaea L. and Oleae folium was carried out. The findings particularly highlight the beneficial effects of olive leaf on the cardiovascular system, its regulatory role in blood pressure and glucose metabolism, as well as its strong antioxidant activity. This study aims to scientifically demonstrate the quality, safety, and therapeutic potential of Oleae folium.