Stabil olmayan angina pektoris ve non-st elevasyonlu miyokard enfarktüsü ayırıcı tanısında pan-inflamatuar endeksin önemi
The importance of the pan-inflammatory index in the differential diagnosis of unstable angina pectoris and non–st elevation myocardial infarction
  1. Tez No: 1007305
  2. Yazar: ALEV GEAFER BAUBEC EKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EJDER SAYLAV BORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: unstable angina pectoris, NSTEMI, pan-inflammatory index (PIV), emergency department
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil servise başvuran USAP ve NSTEMI hastalarında Pan-Immune-Inflammation Value (PIV) değerlerini karşılaştırmak ve PIV'nin erken dönemde ayırıcı tanıya katkısını değerlendirmek; ayrıca PIV'nin CAD-RADS ile ilişkisini ve revaskülarizasyon ihtiyacını öngörme potansiyelini incelemek. Yöntem: Prospektif, gözlemsel çalışma; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 16/01/2025–15/01/2026 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya alınan 200 hasta USAP (n=103) ve NSTEMI (n=97) olarak sınıflandırıldı. Tam kan sayımından PIV [(nötrofil×trombosit×monosit)/lenfosit] ve diğer inflamasyon indeksleri hesaplandı; ROC analizi ile ayırt edicilik değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61,96±12,68 yıl olup %70,5'i erkekti. NSTEMI grubunda nötrofil ve monosit; ayrıca CRP, NLR, SII, SIRI ve PIV median değerleri USAP grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (tümü p<0,001; monosit p=0,013); PLR farkı anlamlı değildi (p=0,062). ROC analizinde en yüksek AUC değerleri nötrofil (0,726), PIV (0,701) ve SIRI (0,700) için saptandı. PIV>431 kesme değerinde sensitivite 0,650 ve spesifite 0,670 idi. CAD-RADS grupları arasında yalnızca SIRI için zayıf düzeyde anlamlı fark izlendi (p=0,027) ve post-hoc analizde farkın CAD-RADS 1 ile 4 arasında olduğu görüldü (düzeltilmiş p=0,028). Sonuçlar: PIV ve hemogram-tabanlı inflamasyon indeksleri USAP–NSTEMI ayrımında orta düzey ayırt edicilik göstermekte olup, erken triyajda tamamlayıcı biyobelirteçler olarak kullanılabilir; ancak tek başına kesin tanı koydurucu değildir. CAD-RADS ile ilişki sınırlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare Pan-Immune-Inflammation Value (PIV) between patients presenting to the emergency department with unstable angina pectoris (USAP) and non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMI), and to evaluate whether PIV may assist early differential diagnosis; additionally, to explore its association with CAD-RADS and potential for predicting revascularization need. Methods: This prospective observational study was conducted in the Emergency Medicine Department of Izmir Katip Celebi University Ataturk Training and Research Hospital between 16/01/2025 and 15/01/2026. A total of 200 patients were included and classified as USAP (n=103) or NSTEMI (n=97). PIV was calculated from complete blood count as (neutrophils×platelets×monocytes)/lymphocytes, and diagnostic performance was assessed using ROC analysis. Results: Mean age was 61.96±12.68 years and 70.5% of patients were male. Neutrophil and monocyte counts as well as CRP, NLR, SII, SIRI and PIV were significantly higher in the NSTEMI group (all p<0.001; monocytes p=0.013), whereas PLR was not significantly different (p=0.062). The highest AUC values were observed for neutrophils (0.726), PIV (0.701) and SIRI (0.700). At a cut-off of PIV>431, sensitivity was 0.650 and specificity was 0.670. Across CAD-RADS categories, only SIRI showed a weak but significant difference (p=0.027), driven by the CAD-RADS 1 vs 4 comparison (adjusted p=0.028). Conclusion: PIV and other CBC-derived inflammatory indices demonstrate moderate discriminatory ability for USAP vs NSTEMI and may serve as adjunctive biomarkers during early triage; however, they are not standalone diagnostic tests. The association with CAD-RADS was limited.