Akut uyku yoksunluğunun egzersiz sonrası miyokin yanıtı üzerine etkisi
The effect of acute sleep deprivation on the after exercise myokine response
  1. Tez No: 1018626
  2. Yazar: SELEN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: fibroblast büyüme faktörü 21, katepsin b, miyonektin, musklin, egzersiz, fibroblast growth factor 21, cathepsin B, myonectin, musclin, exercise
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda 24 saat akut uykusuzluk sonrası bazal miyokin düzeylerindeki değişiklikleri ve egzersize verilen miyokin yanıtlarını incelemeyi amaçladık. Çalışmamız 7 kadın ve 7 erkek sağlıklı genç erişkin gönüllüde yürütüldü. Her gönüllüye Åstrand testi ile maksimum oksijen tüketimi ölçümü yapıldı. Çalışmanın devamı çapraz geçişli tasarımla gerçekleştirildi. Gönüllülere normal uyku ve uykusuzluk koşulunda maksimum oksijen tüketimi rezervlerinin %40 ile %60 aralığına denk gelen yoğunlukta 30 dakika koşu bandı egzersizi yaptırıldı. Egzersiz öncesi ve sonrası elde edilen kan örneklerinde fibroblast büyüme faktörü 21, katepsin b, miyonektin, musklin düzeyleri incelendi. Bazal katepsin b seviyelerini akut uyku yoksunluğu koşulunda normal uyku koşuluna göre düşük tespit ettik. Akut uyku yoksunluğu koşulunda yaptırdığımız egzersiz protokolünün katepsin b değerini artırdığını saptadık. Normal uyku koşulunda egzersize bağlı katepsin b değişiminin, maksimum oksijen tüketimi ile pozitif, beden kütle indeksi ile negatif yönde korelasyon gösterdiğini tespit ettik. İncelediğimiz diğer miyokinlerde iki koşulda da anlamlı değişiklik saptamadık. Bu bulgularla, uykusuzluğun bazal katepsin b düzeylerinde azalmaya neden olduğu ve egzersize verilen katepsin b yanıtının uyku durumundan etkilendiği düşünüldü. Farklı miyokinlerin egzersize verdikleri yanıtların daha geniş örneklemlerle, farklı egzersiz protokolleriyle, farklı uyku yoksunluğu modelleriyle ve çoklu zaman noktalarında alınan kan örneklemeleriyle değerlendirilmesi altta yatan mekanizmaların aydınlatılması için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate changes in basal myokine levels following 24 hours of acute sleep deprivation and the myokine responses to exercise. Our study was conducted on 7 female and 7 male healthy young adult volunteers. Maximum oxygen consumption was measured for each volunteer using the Åstrand test. The remainder of the study was carried out using a cross-over design. The volunteers were asked to perform 30 minutes of treadmill exercise at an intensity corresponding to 40–60 per cent of their maximum oxygen consumption reserve, under both normal sleep and sleep-deprived conditions. Blood samples taken before and after exercise were analysed for levels of fibroblast growth factor 21, cathepsin B, myonectin and musclin. We found that basal cathepsin B levels were lower under acute sleep deprivation conditions compared to normal sleep conditions. We found that the exercise protocol administered under acute sleep deprivation increased cathepsin B levels. Under normal sleep conditions, we observed that exercise-induced changes in cathepsin B correlated positively with maximum oxygen consumption and negatively with body mass index. We did not detect any significant changes in the other myokines we examined under either condition. Based on these findings, it was suggested that sleep deprivation leads to a reduction in basal cathepsin B levels and that the cathepsin B response to exercise is influenced by sleep status.further evaluation of the exercise responses of different myokines, using larger sample sizes, different exercise protocols, different sleep deprivation models, and blood samples taken at multiple time points, would be useful for elucidating the underlying mechanisms.