Tiroide bağlı göz hastalığı nedeniyle orbita dekompresyonu yapılan hastaların cerrahi öncesi ve sonrası bulgularının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the preoperative and postoperative findings of patients who were orbital decompression due to thyroid related eye disease
- Tez No: 706392
- Danışmanlar: PROF. DR. TANSU GÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid İlişkili Göz Hastalığı, Orbita Dekompresyonu, Thyroid Related Eye Disease, Orbital Decompression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tiroid ilişkili göz hastalığı orbitadaki yağ ve bağ doku hacimlerinin artışı, ekstraoküler kaslardaki genişleme ile karakterize otoimmün inflamatuar bir hastalıktır. Otoimmün tiroid hastalıklarının en sık görülen tiroid dışı bulgusudur. Göz kapağı retraksiyonu, yumuşak doku tutulumu, kas tutulumuna bağlı çift görme ve proptozis en sık bulgularından olmakla birlikte nadir görülen kompressif optik nöropati ve açıkta kalma keratopatisi görmeyi tehdit eden bulgulardandır. Orbitopati gelişimini önleyebilecek etkin bir tedavi yönteminin bulunmaması, günümüzde TİGH'na yaklaşımın daha çok semptomatik olmasına yol açmıştır. Tedavide izlem, sistemik steroidler, immünomodülatör ilaçlar ve biyolojik ajanlar hastalığın klinik seyirine göre kullanılabilmekte iken, orbital dekompresyon cerrahisine ise sistemik steroid tedavisine cevapsız optik nöropatide, ciddi ekzoftalmus durumlarında, açıkta kalma keraptopatisinin tedavisinde ve kozmetik nedenlerde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada TİGH sebebiyle orbita dekompresyonu yapılmış hastaların cerrahi öncesi ve sonrası bulgularının geriye dönük incelenmesi ve değişimlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Bu retrospektif gözlemsel klinik çalışmada orbita dekompresyonu ameliyatı yapılmış 37 hastanın 57 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların ayrıntılı tıbbi öyküsü dosyalardan kayıt edildi. Çalışmamıza dahil edilen 37 hastanın yaş ortalaması 49,57±12,12 yıl'dır. Örneklemimizin oftalmopati başlangıç döneminde hipertiroidi (%86,5), hipotiroidi (%5,4) ve ötiroidi (%8,1) olup cerrahi hemen öncesinde post-op komplikasyonların azaltılabilmesi için hastaların tamamı ötiroid hale getirilerek elektif cerrahiye alınmıştır. Çalışmamızda yer alan hastaların %78,4'ü(29 hasta) sigara kullanmaktadır. Çalışmamızda hastaların %54,1'ine(20 hasta) dekompresyon cerrahisi bilateral uygulanırken %45,9'una (17 hasta) unilateral uygulanmıştır. Hastaların dekompresyon cerrahisi olma endikasyonları incelendiğinde %71,9'una (41 göz) kozmetik/rehabilitatif sebeplerle %22,8'inin (13 göz) DON sebebiyle operasyona alındığı belirlenmiştir. Çalışmamızda hastaların %15,8'ine (9 göz) 3 duvar cerrahisi %84.2'sine ise (48 göz) 2 duvar cerrahisi uygulanılmıştır. %61,4'üne (35 göz) yağ eksizyonu yapılmış olup ortalama 1,05±0,38 ml eksizyon yapıldığı hesaplanmıştır. Dekompresyon cerrahisi öncesi hastaların yapılan Hertel egzoftalmometre ölçüm değerlendirmeleri sonucunda 57 göz için 22,79±2,42 mm ortalama proptozis değerine ulaşılmıştır. Proptozis miktarı ortalama 3,5 mm azalmıştır. 3 duvar cerrahisi yapılan 9 hastada isegerileme ortalama 4.80 mmdir. TİGH yakın takibi ve iyi yönetimi sonuç görme fonksiyonunu belirgin şekilde etkilemektedir. Bu nedenle hastaların ek tedavi ihtiyaçları iyi değerlendirilmeli ve uygun tedavi yöntemleri seçilmelidir. Bazen DON ve korneal perforasyon gibi acil şartlarda, genelikle elektif durumlarda dekompresyon operasyonu yapılması gereklidir ve sonuçları yüz güldürücüdür.
Özet (Çeviri)
Thyroid-related eye disease (TRED) is an autoimmune inflammatory disease characterized by increased fat and connective tissue volumes in the orbit and enlargement of the extraocular muscles. It is the most common extrathyroid finding of autoimmune thyroid diseases. Eyelid retraction, soft tissue involvement, double vision due to muscle involvement, and proptosis are the most common findings, but rare compressive optic neuropathy and exposure keratopathy are sight-threatening findings. The absence of an effective treatment method that can prevent the development of orbitopathy has led to a more symptomatic approach to TRED today. While follow-up, systemic steroids, immunomodulatory drugs and biological agents can be used in the treatment according to the clinical course of the disease, orbital decompression surgery is needed in optic neuropathy unresponsive to systemic steroid treatment, in severe exophthalmos, in the treatment of exposure keraptopathy and for cosmetic reasons. In this study, the retrospective examination of the preoperative and postoperative findings of patients who underwent orbital decompression due to TRED and the evaluation of the changes intended. In this retrospective observational clinical study, 57 eyes of 37 patients who underwent orbital decompression surgery were included in the study. Detailed medical history of all cases was recorded from the files. The mean age of 37 patients included in our study was 49.57±12.12 years. Our sample had hyperthyroidism (86.5%), hypothyroidism (5.4%) and euthyroid (8.1%) at the initial stage of ophthalmopathy. All of the patients were made euthyroid and underwent elective surgery just before the surgery in order to reduce postoperative complications. 78.4% (29 patients) of the patients included in our study were smokers. In our study, decompression surgery was applied bilaterally to 54.1% to 20 of the patients, while unilaterally to 45.9% to 17 of them. When the indications for decompression surgery were examined, it was determined that 71.9% (41 eyes) were operated for cosmetic/rehabilitative reasons and 22.8% (13 eyes) were operated for DON. In our study, 3 wall surgeries were performed in 15.8% of the patients (9 eyes) and 2 wall surgeries were performed in 84.2% of the eyes. Fat excision was performed in 61.4% (35 eyes), and an average of 1.05±0.38 ml excision was calculated. As a result of the Hertel exophthalmometer measurement evaluations of the patients before decompression surgery, a mean proptosis value of 22.79±2.42 mm was reached for 57 eyes.The amount of proptosis decreased by an average of 3.5 mm. In 9 patients who underwent 3-wall surgery, the mean regression was 4.80 mm. Close follow-up and good management of TRED significantly affect the visual function. Therefore, the additional treatment needs of the patients should be well evaluated and appropriate treatment methods should be selected. Sometimes, in emergency conditions such as DON and corneal perforation, usually in elective situations, decompression operation is required and the results are satisfactory.