Rotator manşon yırtık onarımı sonrası biofeedback'in etkinliği: Randomize kontrollü, prospektif çalışma
Effectiveness of biofeedback after rotator cuff tear repair: A randomized controlled, prospective study
  1. Tez No: 1007334
  2. Yazar: MÜGE ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ULUS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Açık rotator manşon tamiri, elektromiyografik biofeedback, izokinetik, Open rotator manşon repair, electromyographic biofeedback, isokinetic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Açık rotator manşon tamiri yapılmış hastalarda EMG biofeedback (EMG-BF)'in omuz ağrısı, fonksiyonu ve kas gücü üzerine etkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya açık rotator manşon tamir operasyonu yapılmış ve rehabilitasyon için yönlendirilmiş 12 hasta dahil edildi. Hastalar klasik rehabilitasyon programı ve klasik rehabilitasyon programına ek olarak EMG-BF tedavisi almak üzere 2 gruba randomize edildi. Vizüel analog skala (VAS) ile istirahat ve hareket sırasındaki ağrı düzeyi, gonyometre ile eklem hareket açıklığı (EHA), Western-Ontario Rotator Kaf Ölçeği (WORK) ile omuz fonksiyonelliği, hidrolik el dinamometresi ile kaba kavrama kuvveti, bilgisayarlı izokinetik dinamometre ile omuz abdüktör, iç ve dış rotator kas gruplarının kuvveti değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması EMG-BF grubunda 59,62±9,67 yıl, kontrol grubunda 62,47±5,84 yıl olarak saptandı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Operasyon öncesi ağrı süresi, etiyoloji, sigara kullanımı, eğitim yılı, vücut kitle indeksi, kullanılan ilaçlar açısından gruplar arası fark yoktu (p>0,05). 6. ve 12. haftalarda yapılan değerlendirmelerde VAS-ağrı, EHA, WORK, el kavrama skorları açısından iki grup arasında fark yoktu (p>0,05). 12. haftada yapılan izokinetik ölçümlerde EMG-BF grubunun iç ve dış rotasyon kas gücü kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,03 ve p=0,016). 20. haftada ise EMG-BF grubunda dış rotasyon kas gücü kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,014). SONUÇ: Rotator manşon lezyonlarında açık operasyon sonrası rehabilitasyon programına eklenen EMG-BF'in ağrı, eklem hareket açıklığı ve fonksiyonellik üzerine etkinliği rutin rehabilitasyon programı ile benzerdir. Öte yandan özellikle erken dönemde rotator manşon kas gücü kazanımında EMG-BF'in ek katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to evaluate the effect of EMG biofeedback (EMG-BF) on shoulder pain, function, and muscle strength in patients who have undergone open rotator manşon repair. MATERIALS AND METHODS: Twelve patients who had open rotator manşon repair and referred for rehabilitation were included in the study. Patients were randomized into two groups: one receiving a classical rehabilitation program (control group) and another receiving EMG-BF treatment in addition to the classical rehabilitation program (EMG-BF group). Pain level at rest and during movement by visual analog scale (VAS), range of motion (ROM) by a goniometer, shoulder functionality by the Western-Ontario Rotator Manşon Scale (WORC), grip strength by a hydraulic hand dynamometer, and the strength of the shoulder abductor, internal and external rotator muscle groups by a computerized isokinetic dynamometer were assessed. RESULTS: The mean age of the patients was 59.62±9.67 years in the EMG-BF group and 62.47±5.84 years in the control group, and there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). There were no differences between the groups in terms of preoperative pain duration, etiology, smoking, years of education, body mass index, and medications used (p>0.05). In the evaluations performed at 6th and 12th weeks, there was no difference between the two groups in terms of VAS-pain, ROM, WORK, and hand grip scores (p>0.05). In the isokinetic measurements performed at 12th week, the EMG-BF group had significantly higher internal and external rotation muscle strength compared to the control group (p=0.03 and p=0.016, respectively). At 20th week, the EMG-BF group had significantly higher external rotation muscle strength compared to the control group (p=0.014). CONCLUSIONS: The effect of EMG-BF with rehabilitation program on pain, range of motion, and functionality is similar to that of the routine rehabilitation program, in patients who had open rotator manşon repair. On the other hand, it is thought that EMG-BF may provide additional benefits, especially in the early stages, in achieving rotator manşon muscle strength in these patients.