Göçmen kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonu dönemde aldıkları hemşirelik bakımının kültürel yönden değerlendirilmesi: Sistematik inceleme
Cultural assessment of nursing care received by migrant women during the prenatal, childbirth and postnatal periods: A systematic review
- Tez No: 1007335
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMGE ZEYNELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Obstetrik-hemşirelik, Emigrants, Obstetrical-nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, göçmen kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde aldıkları hemşirelik bakımı deneyimlerini ve bu deneyimlerde kültürel unsurların rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Sistematik derleme tasarımındaki araştırma, PRISMA 2020 yönergelerine uygun biçimde yürütüldü; PubMed, MEDLINE, CINAHL, Scopus, Web of Science ve Google Scholar veri tabanlarında, son 25 yılı kapsayacak şekilde yapılan kapsamlı aramayla belirlenen çalışmalar dâhil edildi. Anahtar kelime kombinasyonlarıyla seçilen farklı araştırma tasarımlarındaki çalışmalar, Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) 2018 ile değerlendirdi. Araştırmanın teorik çerçevesi Leininger'in Kültürel Çeşitlilik ve Evrensellik Kuramı ile desteklenmiştir. Bulgular, Noblit & Hare (1988)'ın meta-etnografi yöntemiyle sentezlenmiş ve göçmen kadınların perinatal bakım sürecinde dil ve iletişim engelleri, bilgi eksikliği, kültürel uyumsuzluk, yapısal engeller ve sosyal izolasyon nedeniyle çeşitli zorluklar yaşadıkları; özerklik ve saygı ihtiyacının sıklıkla karşılanmadığı görülmüştür. Sosyal destek ağları ve kültürel aracıların ise olumlu deneyimleri kolaylaştırıcı rol üstlendiği belirlenmiştir. Kültürel açıdan duyarlı, iletişim engellerini azaltan ve göçmen kadınların katılımını destekleyen hemşirelik bakım modellerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to explain the experiences of migrant women regarding nursing care during the antenatal, intrapartum and postnatal periods, as well as the role of cultural factors within these experiences. Designed as a systematic review, the research was conducted following the PRISMA 2020 guidelines; relevant studies published within the past 25 years were identified through comprehensive searches in PubMed, MEDLINE, CINAHL, Scopus, Web of Science and Google Scholar databases. Studies employing different research designs, identified through combinations of relevant keywords, were appraised using the Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) 2018. The theoretical framework of the study was supported by Leininger's Theory of Culture Care Diversity and Universality. Findings were synthesised using the meta-ethnography approach of Noblit & Hare (1988) and revealed that migrant women encountered various challenges during perinatal care, including language and communication barriers, lack of information, cultural incongruence, structural barriers, and social isolation; their needs for autonomy and respect were frequently unmet. Social support networks and cultural mediators were found to play a facilitating role in positive care experiences. The development of nursing care models that are culturally sensitive, reduce communication barriers, and support the participation of migrant women is recommended.