Inclusive leadership and work engagement: the mediatingrole of psychological safety and the moderating roles ofsupervisor gender and implicit leadership theories
Kapsayıcı liderlik ve işe bağlılık: psikolojik güvenliğin aracı rolü ve yönetici cinsiyeti ile örtük liderlik kuramlarının düzenleyici rolü
  1. Tez No: 1007349
  2. Yazar: BEYZANUR AKYASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UZAY DURAL ŞENOĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Kapsayıcı liderlik, Psikolojik güvenlik, Rol Uyum Kuramı, Örtük kuram, Örtük liderlik, İşe gönülden adanma, Gender, Inclusive leadership, Psychological safety, Role Congruity Theory, Implicit theory, Implicit leadership, Work engagement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kapsayıcı liderlik ile çalışanların işe bağlılığı arasındaki ilişkinin, psikolojik güvenlik aracılığıyla nasıl ortaya çıktığını ve yönetici cinsiyeti ile çalışanların örtük liderlik algılarına bağlı olarak nasıl farklılaştığını incelemektedir. Bu araştırma, son zamanlarda kapsayıcı liderlik çalışmalarına bağlamsal ve sosyo-bilişsel dinamiklerin entegre edilmesi yönündeki çağrıları ele almaktadır. Bu bağlamda, araştırma sadece kapsayıcı liderliğin işe bağlılıkla ilişkisini değil, aynı zamanda bu ilişkiyi şekillendiren koşulları ve bireysel faktörleri de açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışma, Türkiye'deki çeşitli kuruluş ve sektörlerde çalışan 299 çalışandan oluşmuştur. Kapsayıcı Liderlik Ölçeği, Psikolojik Güvenlik Ölçeği, Utrecht İş Bağlılığı Ölçeği, Örtük Liderlik Teorileri Ölçeği ve Güç Mesafesi Ölçeği olmak üzere beş farklı ölçüm aracı ve sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Hipotezleri test etmek için aracı ve düzenleyici aracı analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, kapsayıcı liderliğin çalışanların psikolojik güvenlik algısını olumlu yönde etkilediğini ve bunun da daha yüksek işe bağlılık düzeyleriyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Özellikle, güç mesafesi kültürel değer yönelimi düzeyi kontrol edildikten sonra bile, arabuluculuk analizi için kısmi destek bulunmuştur. Dahası, lider cinsiyeti, kapsayıcı liderlik ile işe bağlılık arasındaki dolaylı ilişkiyi düzenlemiş ve kadın yöneticiler altında psikolojik güvenliğin arabuluculuk rolünü güçlendirmiştir. Örtük Liderlik Teorilerinin duyarlılık boyutu, kapsayıcı liderlik ile çalışanların psikolojik güvenlik duygusu arasındaki ilişkiyi düzenlerken, tüm düzenleyici aracı analizi anlamlı olmayan bir etkiyle sonuçlanmıştır. Ayrıca, Örtük Liderlik Teorilerinin erkeklik boyutu herhangi bir düzenleyici rol göstermemiştir. Özetle, tezin bulguları psikolojik güvenliğin kritik mekanizmasını vurgulamakta ve lider özellikleriyle çalışanların bilişsel çerçevelerinin, kapsayıcı liderliğin çalışanların işe bağlılığı üzerindeki yansımalarını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how inclusive leadership relates to employees' work engagement by considering psychological safety as a key explanatory process and integrating supervisor gender and employees' implicit leadership theories as moderators of this relationship. The present research addresses recent calls to integrate contextual and socio-cognitive dynamics into inclusive leadership studies. With respect to this, this research aims to explain not only inclusive leadership's relation to work engagement, but also under which conditions and individual factors shape this relationship. It consisted of 299 employees who work in various organizations and sectors in Türkiye. Five different measurements were used to measure constructs, including the Inclusive Leadership Scale, Psychological Safety Scale, Utrecht Work Engagement Scale, Implicit Leadership Scale, and Power Distance Scale, with a socio-demographic information form. The proposed relationships were tested using mediation and moderated mediation analyses. Evidence from the analyses suggests that employees' safety perceptions explain how inclusive leadership corresponds with elevated work engagement. Specifically, partial support was found for the mediation analysis, even after controlling for the level of power distance cultural value orientation. Moreover, the indirect path from inclusive leadership to employees' engagement at work varied by supervisor gender, such that psychological safety became more salient when employees were supervised by female leaders. While the sensitivity dimension of ILTs helped explain how inclusive leadership was associated with employees' perceptions of safety, the overall moderated mediation analysis resulted in a non-significant effect. Also, the masculinity dimension of ILTs showed no moderating role. Collectively, these findings emphasize the crucial mechanism of psychological safety and reveal how leader characteristics and employees' cognitive frameworks shape the ways in which inclusive leadership is reflected in employees' engagement at work.