John Dewey'in meslek eğitimi anlayışının erken cumhuriyet dönemi eğitim düşüncesi üzerindeki yansımaları
Reflecti̇ons of John Dewey s understandi̇ng of vocati̇onal educati̇on on educati̇onal thought i̇n the early republi̇can era
- Tez No: 1007350
- Danışmanlar: PROF. DR. VEFA TAŞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim felsefesi, Eğitim tarihi, Mesleki eğitim, Education philosophy, Educational history, Vocational education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
20. yüzyılın en etkili filozoflarından biri olan John Dewey, felsefenin birçok alanında görüş öne sürmüş, psikoloji, mantık ve eğitim gibi alanlarda çalışmış olan çok yönlü bir filozoftur. Ancak o, en çok, eğitim konusunda yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Chicago üniversitesi bünyesinde açmış olduğu laboratuvar okul, etkili ve özgün bir projedir. 1896 ve 1904 yılları arasında faaliyet göstermiş olan bu okulda, 4-14 yaş aralığındaki çocuklara, iş prensibi temelinde, aktif öğretim yöntemlerinin uygulandığı bir eğitim verilmiştir. Hayatın olağan akışı içerisinde yer alan iş etkinliklerini, pedagojik bir araç olarak kullanan ve bu sayede öğrencinin, hayata gerçek iş etkinlikleriyle hazırlanmasını sağlayan Dewey, vücut organlarını ve dolayısıyla beden aktivitesini eğitime dâhil ederek, zihnin eğitimdeki hükümranlığına son vermiştir. Zihni temele alan ve onu bilginin pasif bir alıcısı olarak kabul eden geleneksel eğitim anlayışlarına karşı çıkmış olan Dewey'e göre, bilgi, rölatif bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı onu öğrenciye olduğu gibi aktarmak ve gelecekte de aynen kullanmasını beklemek beyhude bir çabadır. Eğitimde, zihnin ve vücut organlarının ağırlığını eşit olarak gören Dewey'in bu pragmatik eğitim anlayışı, modern meslek eğitiminin de temelini oluşturmuştur. Antik Yunan'ın, kas gücüne dayanan etkinlikleri, dolayısıyla mesleki faaliyetleri kölelerle özdeşleştiren, buna karşın zihne dayalı entelektüel uğraşları yücelten tavrı, Antik Yunan mirası üzerinde yeşermiş olan batı dünyasına da sirayet etmiş ve bu olumsuz algı rönesansa kadar devam etmiştir. Skolastik düşüncenin yıkılmasıyla birlikte eğitimin kitaba bakan yüzü gerçek nesneler dünyasına çevrilmiştir. Rönesans ve reform hareketlerinin tetiklediği sanayi devrimi, vücut organlarının kullanımını gerektiren mesleki becerileri önemli ve gerekli hale getirmiş ve dolayısıyla yüzyıllar boyu çıraklık sistemiyle yürütülmüş olan mesleki eğitim, uzmanlaşmayı gerekli kılan sanayi devrimi sayesinde modern bir yapıya bürünmüştür. Bu köklü değişim ve dönüşüm, dönemin birçok düşünüründe olduğu gibi Dewey'in görüş ve düşünceleri üzerinde de etkili olmuştur. Mesleğe ve meslek eğitimine olan bakışı, pragmatist eğitim anlayışından ilham almış olan Dewey, sadece vücut organlarına değil aynı zaman da zihne de hitap eden bir meslek eğitimi arzulamıştır. Onun bu anlayışının ülkemizdeki yansımalarını, erken cumhuriyet döneminde mesleki eğitimde yaşanan gelişmeler üzerinden okumaya çalışan bu çalışmada, doküman taraması yöntemi kullanılmış ve bu amaçla kitap, makale, rapor, gazete, dergi gibi birincil kaynak niteliğindeki dokümanlardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most influential philosophers of the 20th century, John Dewey was a versatile philosopher who put forward views in many areas of philosophy and worked in fields such as psychology, logic, and education. However, he is best known for his work in education. The laboratory school he opened at the University of Chicago was an effective and original project. Operating between 1896 and 1904, this school provided education to children aged 4-14, applying active teaching methods based on the principle of work. Dewey used work activities that are part of the normal flow of life as a pedagogical tool, thereby enabling students to prepare for life through real work activities. By including the body's organs and, consequently, physical activity in education, he ended the supremacy of the mind in education. According to Dewey, who opposed traditional educational approaches that focused on the mind and accepted it as a passive recipient of knowledge, knowledge has a relative structure. Therefore, it is a futile effort to transfer it to the student as it is and expect them to use it in the same way in the future. Dewey's pragmatic educational approach, which views the mind and the body as equally important in education, has also formed the basis of modern vocational education. The attitude of ancient Greece, which equated activities based on physical strength, and therefore professional activities, with slavery, while exalting intellectual pursuits based on the mind, spread to the Western world, which had flourished on the heritage of ancient Greece, and this negative perception continued until the Renaissance. With the collapse of scholastic thought, the bookish side of education turned to the world of real objects. The industrial revolution, triggered by the Renaissance and reform movements, made professional skills requiring the use of bodily organs important and necessary. Consequently, vocational education, which had been carried out through the apprenticeship system for centuries, took on a modern structure thanks to the industrial revolution, which necessitated specialization. This profound change and transformation influenced Dewey's views and thoughts, as it did those of many thinkers of the period. Inspired by the pragmatic understanding of education, Dewey's perspective on professions and vocational education was that he desired a vocational education that appealed not only to the body but also to the mind. This study, which attempts to examine the reflections of his understanding in our country through the developments in vocational education during the early republican period, uses the document search method and, for this purpose, documents that are primary sources such as books, articles, reports, newspapers, and magazines.