HIV İLE YAŞAYAN BİREYLERDE KARDİYAK YAPI VE FONKSİYON BOZUKLUKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
ASSESSMENT OF CARDIAC STRUCTURE AND FUNCTIONAL DISORDERS IN INDIVIDUALS LIVING WITH HIV
- Tez No: 1007356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÇOPUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: diyastolik fonksiyon, HIV, NT-proBNP, pulmoner arter sistolik basıncı, transtorasik ekokardiyografi, diastolic function, HIV, transthoracic echocardiography, NT-proBNP, pulmonary artery systolic pressure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, HIV ile yaşayan bireylerde (HİYB) subklinik kardiyak tutulumun transtorasik ekokardiyografi (TTE) ve kardiyak, inflamatuar ve koagülasyon biyobelirteçleri aracılığıyla değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, 120 HİYB ile 120 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, laboratuvar verileri ve TTE bulguları değerlendirildi. Hasta grubunda ayrıca HIV tanı süresi, CD4 T lenfosit sayısı ve HIV RNA düzeyleri kaydedildi. Biyobelirteçlerden NT-proBNP, kardiyak troponin I (cTnI), C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve D-dimer düzeyleri analiz edildi. Bulgular: Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Buna karşın hasta grubunda mitral E dalgası (p=0.004) ve E/A oranı (p=0.016) anlamlı olarak daha düşük, septal a′ değeri ise daha yüksek bulundu (p=0.005). HIV tanı süresi 10 yılı aşan hastalarda PASP (p=0.017), TR Vmax (p=0.021) ve mitral A (p=0.030) değerlerinin daha yüksek olduğu, E/e′ oranında ise sınırda anlamlı artış eğilimi bulunduğu saptandı (p=0.050). NT-proBNP ve ESR düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (her ikisi için p<0.001). NT-proBNP düzeyleri yaş (r=0.209, p=0.001), ESR (r=0.252, p<0.001), D-dimer (r=0.363, p<0.001) ve başlangıç HIV RNA düzeyi (r=0.233, p=0.020) ile pozitif korelasyon gösterdi. Viral yük durumuna göre yapılan alt grup analizinde ekokardiyografik parametreler ve biyobelirteçler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: HİYB'de sistolik fonksiyonlar korunmuş olmakla birlikte diyastolik fonksiyonlarda erken dönem değişiklikler ve NT-proBNP düzeylerinde artış saptandı. Tanı süresinin uzamasıyla birlikte pulmoner basınç parametrelerinde de gözlenen artış, HIV enfeksiyonunun kronik dönemde kardiyopulmoner etkilenmeye katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate subclinical cardiac involvement in people living with HIV (PLWH) using transthoracic echocardiography (TTE) and cardiac, inflammatory, and coagulation biomarkers. Materials and Methods: This cross-sectional study included 120 PLWH and 120 healthy controls. Demographic characteristics, laboratory data, and TTE findings of the participants were evaluated. In the patient group, HIV diagnosis duration, CD4 T lymphocyte count, and HIV RNA levels were also recorded. Biomarkers including NT-proBNP, cardiac troponin I (cTnI), C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and D-dimer levels were analyzed. Results: No significant difference was found between the groups in terms of left ventricular ejection fraction. However, mitral E wave (p=0.004) and E/A ratio (p=0.016) were significantly lower, whereas septal a′ value was significantly higher in the patient group (p=0.005). In patients with an HIV diagnosis duration longer than 10 years, PASP (p=0.017), TR Vmax (p=0.021), and mitral A (p=0.030) values were significantly higher, while a borderline significant increase in the E/e′ ratio was observed (p=0.050). NT-proBNP and ESR levels were significantly higher in the patient group compared to the control group (both p<0.001). NT-proBNP levels showed positive correlations with age (r=0.209, p=0.001), ESR (r=0.252, p<0.001), D-dimer (r=0.363, p<0.001), and baseline HIV RNA level (r=0.233, p=0.020). No significant differences were found in echocardiographic parameters or biomarkers according to viral load subgroup analysis. Conclusion: Although systolic functions were preserved in PLWH, early alterations in diastolic function and increased NT-proBNP levels were detected. The increase observed in pulmonary pressure parameters with longer duration of diagnosis suggests that HIV infection may contribute to cardiopulmonary involvement in the chronic period.