Çene cerrahisi kliniğinde öğrenciden öğrenciye ilk lokal anestezi enjeksiyonuna ilişkin öğrenci algılarının ve komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of student perceptions and complications regarding thefirst student-to-student local anesthesia injection in anoral surgery clinic
- Tez No: 1007357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK MENZİLETOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lokal anestezi, öğrenci eğitimi, anksiyete, memnuniyet, komplikasyon, Local anesthesia, dental education, anxiety, satisfaction, complication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Lokal anestezi, diş hekimliği pratiğinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Öğrencilerin erken dönemde lokal anestezi uygulamalarını deneyimlemeleri, klinik becerilerinin gelişimi açısından kritik önem taşır. Bu çalışmanın amacı, çene cerrahisi kliniğinde öğrenciden öğrenciye gerçekleştirilen ilk lokal anestezi enjeksiyonuna ilişkin öğrencilerin memnuniyet düzeylerini ve yönteme ilişkin algılarını değerlendirmek, çalışma sonuçları ve literatür analiz edilerek bu yöntemin lokal anestezi eğitiminde güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya üçüncü sınıf diş hekimliği öğrencilerinden oluşan 96 gönüllü katılmıştır. Katılımcılar hem uygulayıcı (hekim grubu) hem de alıcı (hasta grubu) olarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin kaygı düzeyleri enjeksiyon öncesi, sırası ve sonrası dönemlerde kaydedilmiş; memnuniyet düzeyleri görsel analog skalası ile ölçülmüştür. Katılımcılardan, hasta ve hekim perspektifinden algılarını değerlendirmeye yönelik soruları yanıtlamaları talep edilmiştir. Ayrıca komplikasyonlar kaydedilmiş ve frekans dağılımları incelenmiştir. Elde edilen veriler parametrik ve non-parametrik istatistiksel testlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Hekim grubunun tamamı (%100) ve hasta grubunun %97,9'u, bu uygulamayı diğer öğrencilere tavsiye edebileceklerini belirtmiştir. Görsel analog skalasının skorları dikkate alındığında, genel olarak yüksek düzeyde bir memnuniyet saptanmıştır. Hekim perspektifinden yapılan değerlendirmelerde erkek öğrencilerin memnuniyet düzeylerinin kadın öğrencilere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür. Anksiyete skorları, uygulama öncesi ve uygulama sırasına kıyasla uygulama sonrasında anlamlı bir düşüş göstermiştir. Öğrencilerin %40,4'ünde komplikasyon gelişmiş olmakla birlikte, bunların büyük çoğunluğu lokal ve geçici nitelikte olup ciddi komplikasyon gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, öğrenciden öğrenciye lokal anestezi uygulamasının başlangıçta kaygı yaratsa da öğrenciler tarafından yüksek memnuniyetle karşılandığını ve empati, iletişim ile klinik özgüvene önemli katkılar sunduğunu göstermiştir. Ancak komplikasyon riski ve etik boyutları gözardı edilmemelidir. Çalışma verileri ve literatür bilgisi birlikte değerlendirildiğinde tek bir yönteme bağlı kalınmaması, bu yöntemin güncel tekniklerle desteklenerek daha verimli hale gelebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Local anesthesia is an indispensable component of dental practice. Early exposure of dental students to local anesthesia procedures is of critical importance for the development of their clinical skills. This study aimed to evaluate the satisfaction levels and perceptions of students regarding their first student-to-student local anesthesia injection performed in an oral surgery clinic, and to identify the strengths and weaknesses of this training method by analyzing the study results in conjunction with the literature. Materials and Methods: The study included 96 volunteer third-year dental students. Participants were evaluated both as operators (clinician group) and as recipients (patient group). Anxiety levels were recorded before, during, and after the injection, while satisfaction levels were assessed using a visual analog scale. Students were also asked to respond to questions evaluating their perceptions from both the patient and clinician perspectives. Complications were documented and their frequency distributions were analyzed. Data were evaluated using both parametric and non-parametric statistical tests. Results: All participants in the clinician group (100%) and 97.9% of those in the patient group reported that they would recommend this method to other students. Overall, VAS scores indicated a high level of satisfaction. From the clinician perspective, male students reported significantly higher satisfaction levels compared to female students. Anxiety scores were significantly reduced after the procedure compared to the pre- and intra-injection phases. Complications occurred in 40.4% of students; however, the majority were local and transient in nature, with no serious complications observed. Conclusion: This study demonstrated that although the student-to-student local anesthesia method initially induced anxiety, it was met with high satisfaction by students and contributed positively to empathy, communication skills, and clinical self-confidence. Nevertheless, the risks of complications and ethical considerations should not be overlooked. Based on the study findings and the literature, it can be concluded that reliance on a single method is not sufficient, and that integrating this approach with contemporary training techniques could make it a safer and more effective educational strategy.