Yoga yapan kadınların kaygı, bilinçli farkındalık ve kişilerarası bilinçli farkındalık düzeylerinin öznel zindeliği yordaması
Anxiety, mindfulness and interpersonal mindfulness as predictors of subjective vitality among yoga-practicing women
  1. Tez No: 1007372
  2. Yazar: KÜBRA SÜMEYYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER MERVE ERUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel farkındalık, Bilinçli farkındalık, Psikolojik danışma ve rehberlik, Psikolojik iyi oluş, Ödomanik iyi oluş, Öz farkındalık, İnsan psikolojisi, Body awareness, Mindfulness, Psychological counseling and guidance, Psychological well being, Eudaimonic well-being, Life studies, Human psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı yoga yapan kadınların kaygı, bilinçli farkındalık ve kişilerarası bilinçli farkındalık düzeyinin öznel zindelik düzeyini ne derece yordadığını araştırmaktır. Ayrıca yoga yapan kadınlarda öznel zindelik düzeyinin; yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, yoga yapma sıklığı, yoga yapma süresi, yoga yapma biçimi ve yoga uygulama sayısı değişkenlerine göre farklılık olup olmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır Araştırma ilişkisel tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 346 yoga uygulaması yapan kadın katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Öznel Zindelik Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Kişilerarası Bilinçli Farkındalık Ölçeği ile toplanmıştır. Veri analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmada t-testi ve ANOVA analiz sonuçlarına göre yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, yoga yapma sıklığı, yoga yapma süresi ve yoga yapma biçimi, değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmakta; yoga uygulama sayısı değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Çoklu regresyon analizi sonucunda kaygı, bilinçli farkındalık ve kişilerarası bilinçli farkındalık değişkenlerinin öznel zindelik düzeyini anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Bu doğrultuda yoga yapan kadınlara yönelik bilinçli farkındalık ve kişilerarası bilinçli farkındalık uygulamalarını içeren çalışmalar ve kaygı düzeyini düşürmeye yönelik çalışmalar yapılması öznel zindelik düzeyi üzerinde olumlu rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the extent to which anxiety, mindfulness, and interpersonal mindfulness predict subjective vitality among women who practice yoga. In addition, the study investigates whether subjective vitality levels differ according to variables such as age, marital status, educational level, frequency of yoga practice, duration of yoga practice, type of yoga practice, and number of yoga sessions. The study was conducted using a correlational research design and the sample consisted of 346 female participants who practiced yoga. Data were collected using a Personal Information Form, the Subjective Vitality Scale, the Beck Anxiety Inventory, the Mindfulness Scale, and the Interpersonal Mindfulness Scale. Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for data analysis. According to the results of the t-test and ANOVA analyses, significant differences in subjective vitality were found with respect to age, marital status, educational level, frequency of yoga practice, duration of yoga practice, and type of yoga practice, whereas no significant difference was found with respect to the number of yoga sessions. The results of the multiple regression analysis indicated that anxiety, mindfulness, and interpersonal mindfulness significantly predicted subjective vitality levels. Accordingly, it is suggested that interventions including mindfulness and interpersonal mindfulness practices, as well as programs aimed at reducing anxiety levels among women practicing yoga, may contribute positively to enhancing subjective vitality