Bir vakıf üniversitesinin tıp fakültesi son sınıfında okuyan öğrencilerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık hizmeti veren farklı kurumlarda yaptıkları zorunlu stajların mesleki kazanımlar açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the mandatory internships completed by sixth-year medical students at a foundation university in various healthcare institutions affiliated with the Republic of Türkiye Ministry of Health in terms of professional gains
- Tez No: 975936
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEYLAN, PROF. DR. DİLEK SEMA ARICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İntörn doktorluk, Klinik rotasyon, Tıp eğitimi, Tıbbi beceriler, Mesleki beceri kazanımı, Staj değerlendirme, Medical internship, Clinical rotation, Medical education, Medical skills, Gaining professional competence, Internship evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin, Sağlık Bakanlığı'na bağlı farklı sağlık kurumlarında yaptıkları zorunlu stajlardaki mesleki kazanımlarının kurumlar arası karşılaştırmalı geri bildirimleri ile öğretim üyelerinin ve dış stajlardaki klinik eğitim sorumlusu rehber hekimlerin görüş ve önerilerinin değerlendirmesini hedeflemektedir. İntörn doktor karnelerinde yer alan bu stajlar için hedeflenen genel, klinik ve toplum sağlığı yetkinlikler ile pratik beceriler, tıp fakültesi mezununun ulusal yetkinlik ve yeterliliklerinin de değerlendirilmesi açısından UÇEP-2020'de listenen klinik semptom/bulgu/durum problem/çekirdek hastalıklar/klinik problemler ve Temel Hekimlik Uygulamaları (THU) ile karşılaştırılarak ele alınmıştır. Gereç ve Yöntem: 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Dönemi'nde Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin son sınıfında okuyan intörn doktorların, zorunlu dış rotasyonu olan Acil Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Halk Sağlığı ,Aile Hekimliği ve Psikiyatri Stajları'ndaki mesleki kazanımları, internet anketi üzerinden yaptıkları geri bildirimler üzerinden staj yapılan kurumların da karşılaştırıldığı bir öz değerlendirme (self-assessment) olarak yapıldı. Değerlendirilen rotasyonların UÇEP-2020'de belirtilen yetkinlik ve yeterliliklerle ne ölçüde uyumlu olduğu ve intörn doktorların bu stajlar sonrasında mesleki bilgi, beceri ve kaygılarında nasıl bir değişim olduğu araştırıldı. Bu kapsamda, her bir staj sonrasında intörn doktorların geri bildirimleri, Google Forms üzerinden oluşturulan elektronik anketler aracılığıyla toplandı. Elde edilen verilerin grup içi ve gruplar arası karşılaştırmaları için tek örneklem Ki-kare testi kullanılarak yapıldı. Ayrıca Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri'nin ve zorunlu kurum dışı rotasyonların yapıldığı kurumlardaki staj sorumlusu rehber hekimlerin açık uçlu sorulara verdikleri geri bildirimler de nitel olarak değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların (n=77) %59,74'ü erkek, %40,26'sı kadın olup büyük çoğunluğu (%98.70) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Çalışmaya katılan intörn doktorların çoğunluğu, mezuniyet sonrası Türkiye'de dâhili bir bölümde uzmanlık eğitimi almayı tercih ederken, ikinci sırada ise cerrahi bölümler yer almaktadır. İntörn doktorların büyük çoğunluğu, geri bildirim olarak acil servis ortamında amaca yönelik öykü alma, fizik muayene yapma, acil müdahalelerde hız ve etkinlik kazanma gibi yetkinlikleri büyük ölçüde kazandıklarını (p<0,001). Bununla birlikte Hastane öncesi acil hizmetler konusunda bilgi ve beceri kazanma (p=0,453), Adli muayene ve Hasta sevk formlarının doldurulması yetkinliği ise dağılım açısından yetersiz seviyelerde kalmıştır (p=0,436). Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları rotasyonlarında İntörn doktorların pediyatrik hastaların değerlendirilmesi, laboratuvar tetkikleri isteme ve sonuçlarını yorumlama gibi becerilerde genel olarak yeterli kazanım elde ettikleri görüldü (p<0,001). Bununla birlikte Çocuk beslenme ve metabolizma konularında edinilen kazanımların çoğunlukla yetersiz olduğu saptandı (p>0.05). Kadın Hast. ve Doğum Rotasyonu'nda Doğum süreci yönetimi, Jinekolojik muayene ve Obstetrik durumlara yaklaşım konularında yeterli bir kazanım sağladıkları (p<0,001), bununla birlikte primer hasta sorumluluğu alma düzeylerinin görece olarak düşük olduğu saptandı. Halk Sağlığı ve Aile Hekimliği Rotasyonu'nda Toplum sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi, Birinci basamak sağlık hizmetleri ve Hasta yönetimi konularında intörn doktorların iyi düzeyde kazanım elde ettikleri saptandı (p<0,001). Psikiyatri Rotasyonu'nda Hasta mahremiyetinin önemini anlama, Ruhsal durum muayenesi ve Psikiyatrik hasta yönetimi konularında çoğunlukla yeterli düzeyde kazanım sağladıkları (p<0,001), bununla birlikte intörn doktor geri bildirimlerinde, Psikiyatrik öykü alma (p=0,419),Psikiyatrik belirti ve bulguları değerlendirebilme (p=0.387), Hasta ve yakınlarıyla iletişim kurabilme (p=0.569) konularında çoğunlukla yetersiz olduklarını olduğu belirlendi. Sonuç: Bu tez araştırmasında, bir vakıf üniversitesinin tıp fakültesinde son sınıf tıp öğrencilerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı çeşitli sağlık kurumlarında tamamladıkları zorunlu stajların mesleki kazanımları üzerindeki etkisi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Geri bildirimlerine göre, intörn doktorlar büyük ölçüde temel klinik becerileri edinmektedir, ancak belirli prosedür odaklı pratik uygulamalarla ilgili becerilerdeki eksiklikler devam etmektedir. Özellikle belirli pratik becerilerin edinilmesi için daha fazla pratik eğitim ve denetime ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır. Tıp fakültesi altıncı sınıf doktor stajlarının süresi, yeri ve dağılımının daha etkili bir şekilde yeniden düzenlenmesi, stajyer doktorların mesleki yeterliliklerini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis targeted evaluating the professional gains of final-year medical students at Biruni University Faculty of Medicine during their mandatory internships at various health institutions affiliated with the Republic of Türkiye Ministry of Health, based on comparative feedback from different institutions, as well as the opinions and recommendations of faculty members and physicians responsible for clinical education.The general, clinical, and public health competencies and practical skills targeted for these internships, as listed in the intern doctor records, were evaluated in comparison with the core competencies and core diseases/clinical problems/clinical findings/conditions listed in Turkish National Core Education Program (NCEP-2020) which lists clinical symptoms/findings/conditions, problems/core diseases/clinical problems, and basic medical practices. Material and Methods: During the 2022-2023 Academic year, medical interns in their sixth year at Biruni University Faculty of Medicine completed their mandatory external rotations in Emergency Medicine, Pediatrics, Obstetrics and Gynecology, Public Health/Family Medicine and Psychiatry.The extent to which the evaluated rotations were consistent with the competencies and qualifications specified in NCEP-2020 and how the medical interns' professional knowledge, skills, and concerns changed after these internships were investigated. In this context, feedback from intern doctors and after each internship was collected through electronic surveys created using Google Forms. In this context, feedback from intern doctors after each internship was collected via electronic surveys created using Google Forms. The single-sample chi-square test was used to compare the data obtained within and between groups. Besides, the feedback provided by faculty members of Biruni University Medical Faculty and supervising physicians responsible for internships at institutions where mandatory external rotations are conducted in response to open-ended questions was also qualitatively evaluated. Results: Of the participants (n=77), 59.74% were male and 40.26% were female, with the vast majority (98.70%) being citizens of the Republic of Turkey. The majority of intern doctors participating in the study preferred to pursue specialty training in an intörnal medicine field in Turkey after graduation, followed by surgical fields. The vast majority of intern doctors gained significant competence in skills such as taking purposeful history, performing physical examinations, and gaining speed and efficiency in emergency interventions as feedback in the Emergency department setting (p<0.001). However, their knowledge and skills in pre-hospital emergency services (p=0.453), forensic examination, and filling out patient referral forms remained at insufficient levels in terms of distribution (p=0.436). In Pediatrics Rotations, intern doctors were generally found to have gained sufficient skills in evaluating pediatric patients, requesting laboratory tests, and interpreting results (p<0.001). However, it was determined that the skills acquired in child nutrition and metabolism were mostly insufficient (p>0.05). In the Obstetrics and Gynecology rotation, intörns achieved sufficient proficiency in managing the delivery process, performing gynecological examinations, and approaching obstetric conditions (p<0.001). However, their level of primary patient responsibility was found to be relatively low. In the Public Health and Family Medicine Rotation, it was determined that intern doctors achieved a good level of knowledge in community health services, primary health care, and patient management (p<0.001). In the Psychiatry Rotation, it was determined that they mostly achieved sufficient proficiency in understanding the importance of patient confidentiality, mental status examination, and psychiatric patient management (p<0.001). However, in the intern doctors' feedback, they were mostly inadequate in psychiatric history taking (p=0.419), assessing psychiatric symptoms and findings (p=0.387), and communicating with patients and their relatives (p=0.569). Conclusion: In this thesis research, the effect of mandatory internships completed by final-year medical students at a foundation university's medical faculty at various health institutions affiliated with the Republic of Türkiye Ministry of Health on their professional gains was evaluated comparatively. According to their feedback, it shows that intern doctors largely acquire basic clinical skills, but deficiencies in skills related to certain procedure-focused practical applications persist. The need for more practical training and supervision, particularly for the acquisition of certain practical skills, was emphasized. Reorganizing the duration, location, and distribution of medical school sixth-year doctor internships in a more effective manner will advance the professional competence of intern doctors.