Evaluation of the use of UAVs in flexible pavement inspection by using GCPs: A case study on Palestinian road
Esnek kaplama denetiminde GCP'ler kullanarak İHA kullanımının değerlendirilmesi: Filistin'deki kentsel yollar üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 1007439
  2. Yazar: ISMAIL S A ABURQAQ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEPANTA NAİMİ, YRD. DOÇ. DR. SEPEHR SAEDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rolled asfalt, Teknik altyapı, Yol inşaatı, Rolled asphalt, Technical infrastructure, Road construction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yol iyileştirme planları, genellikle kaplama durum değerlendirmelerinin sonuçlarına göre oluşturulduğundan, bu değerlendirmeler modern kaplama yönetim sistemlerinin kritik bir bileşenidir. Ancak mevcut geleneksel yöntemler; mevsimsel sınırlamalar, düşük doğruluk oranları, görsel hatalar, zaman alıcılığı ve yüksek maliyet gibi nedenlerle yol bakım ve onarım programlarında çeşitli zorluklara yol açmaktadır. Mevcut asfalt kaplamaların etkin bir şekilde değerlendirilmesi, her türlü hava ve trafik koşulunda kabul edilebilir araçlarla sürekli ve verimli bir izleme süreci gerektirir. Bu bağlamda, insansız hava araçları (İHA'lar), yüksek erişilebilirlik, düşük maliyet ve güvenlik avantajları sayesinde baraj izleme, yol denetimi ve 3D zemin modelleri ile ortofoto üretimi gibi birçok alanda yenilikçi ve dikkat çekici bir seçenek sunmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, söz konusu teknolojiyi kullanarak asfalt kaplamalar üzerindeki bozulmaların türünü ve şiddetini değerlendirmektir. Araştırma hedeflerine ulaşmak için, dikey fotogrametrik haritalama kapsamında görüntü işlemede yer kontrol noktaları (GCP'ler) kullanılmış, bu sayede yolun üç boyutlu modelleri oluşturulmuş ve Agisoft Photoscan yazılımı aracılığıyla analiz edilmiştir. Söz konusu yazılım aracı kullanılarak kaplama üzerindeki yama alanı, tekerlek izi derinliği (rutting) ve çatlak türleri tespit edilmiş, bu hasarların boyutları modellenerek sayısal veriler elde edilmiştir. Arazi ölçümleriyle karşılaştırıldığında, tespit sonuçlarının büyük çoğunluğu yüksek doğruluk göstermiş; tekerlek izi derinliği ölçümünde yaklaşık ±3 mm, yama ve çukur alanlarında ise ±2,44 cm² hata payı ile çalışılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, özellikle düşük irtifadan fotoğraf çekiminin zor olduğu veya olumsuz hava ve trafik koşullarının mevcut olduğu durumlarda, İHA görüntüleriyle yol bozulmalarının tespiti için yer kontrol noktalarının doğruluğu önemli ölçüde artırabildiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Since rehabilitation plans are developed based on the results of pavement condition assessments, It's a crucial component of contemporary pavement management systems. These methods create challenges for road maintenance and repair programs due to seasonal limitations, low accuracy, visual errors, time consumption, and high costs. Existing pavements need to be properly evaluated, and this requires ongoing, efficient monitoring using acceptable tools in all weather and traffic conditions. unmanned aerial vehicles (UAVs) offer a novel and intriguing option for a wide range of activities, including dam monitoring, road Inspection, and building 3D ground models and orthophoto, due to their high level of accessibility, low cost, and safety. This research aims to use the mentioned technology to assess the severity and type of asphalt damage. To achieve the research objectives, ground control points were used in the image processing of vertical photogrammetric mapping to reconstruct 3D road models, which were processed and analyzed using the Agisoft Photoscan software. through the Agisoft Photoscan software tool, the patch area, rut depth, and crack type located on the road pavement were detected and their dimensions were extracted. Compared to field surveys, the results of the detection provide high accuracy with an error of about ± 3 mm in the rut's depth, ± 2.44 cm² in the patches and potholes areas, and an accuracy of up to 96% in identifying cracked areas and the type of cracks in most cases. In conclusion, this study demonstrated the ability of ground control points to enhance the accuracy of the image of a drone for road distress extraction, especially in conditions where photographing is difficult from a low altitude and in critical weather and traffic conditions.