Ortaokul öğrencilerinin yapay zekâ okuryazarlığının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of middle school students' artificial intelligence literacy according to various variables
  1. Tez No: 1007450
  2. Yazar: SALİHA KOPARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA BENZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Science education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin yapay zekâ okuryazarlığı düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında bir devlet okulunda öğrenim gören 404 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak ''Demografik Bilgi Formu" ve ''Yapay Zekâ Okuryazarlık Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmada cinsiyet, aile gelir durumu, YZ kavramını duyma durumu ve YZ hakkında ders alma durumu değişkenlerine göre gruplar arasında anlamlı fark bulunmadığı; sınıf seviyesi, anne ve baba eğitim durumu, teknolojik alete sahip olma durumu değişkenlerine göre ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the artificial intelligence literacy levels of middle school students in terms of various variables. The survey model, one of the quantitative research methods, was employed in the study. The study group consists of 404 middle school students attending a public school during the 2023–2024 academic year. The“Demographic Information Form”and the“Artificial Intelligence Literacy Scale”were used as data collection tools. The findings indicate that there were no significant differences between groups in terms of gender, family income level, prior awareness of the concept of artificial intelligence, and receiving education related to artificial intelligence; however, statistically significant differences were found according to grade level, parents' education level, and ownership of technological devices.