Pankreatikoduodenektomide vasküler güdüklerin peritonealgreft ile kapatılmasının postoperatif vasküler komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of peritoneal graft closure of vascular stumps in pancreaticoduodenectomy on postoperative vascular complications
- Tez No: 1007457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP ALTUNDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreatikoduodenektomi, Postoperatif Pankreatik Fistül, Whipple Operasyonu, Peritoneal Patch, Pancreaticoduodenectomy, Postoperative Pancreatic Fistula, Whipple Procedure, Peritoneal Patch
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pankreatikoduodenektomi (Whipple) ameliyatı sonrası postoperatif pankreatik fistül (POPF)'e bağlı gelişen vasküler komplikasyonları önlemek amacıyla vasküler güdüklerin peritoneal greft ile kapatılmasının etkinliği araştırılmıştır. Yöntem: 2024–2025 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde pankreas kanseri nedeniyle pankreatikoduodenektomi uygulanan 50 hasta prospektif olarak incelendi. Hastalar peritoneal greft (patch) uygulanan ve uygulanmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler HBYS sisteminden elde edilerek IBM SPSS 24.0 programında analiz edildi. İstatistiksel değerlendirmede Mann-Whitney U ve Ki-Kare testleri kullanıldı; p≤0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 61±13 yıl olup, %62'si erkekti. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, operasyon tipi ve tümör lokalizasyonu açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Her iki grupta da en sık görülen patoloji adenokarsinom olarak bulunmuştur. Mortaliteye ise en çok multiorgan disfonksiyonu ve pulmoner emboli sebep olmuştur. Postoperatif kanama, Clavien-Dindo komplikasyon dereceleri ve hastanede kalış süresi yönünden fark izlenmemiştir. Ancak postoperatif 6. ve 7. gün dren amilaz düzeyleri peritoneal patch yapılan grupta anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p≤0,05). Bu sonuçla uyumlu olarak POPF oranı patch yapılmayan grupta %33,4 iken patch yapılan grupta %3,8 olarak saptanmış, Grade C fistül olgusu izlenmemiştir. Ayrıca peritoneal patch uygulamasının iyileşme süresini uzatmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Pankreatikoduodenektomi sırasında vasküler güdüklerin peritoneal greft ile kapatılması, postoperatif pankreatik fistül gelişimini ve buna bağlı komplikasyonları azaltmakta, güvenli ve uygulanabilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ancak mortalite ve kanama oranları üzerine anlamlı etkisi gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of closing vascular stumps with a peritoneal graft during pancreaticoduodenectomy (Whipple procedure) in preventing postoperative pancreatic fistula (POPF)-related vascular complications. Method: A total of 50 patients who underwent pancreaticoduodenectomy for pancreatic cancer at Atatürk University Research Hospital between 2024 and 2025 were prospectively analyzed. Patients were divided into two groups based on whether a peritoneal graft (patch) was applied. Demographic, clinical and laboratory data were obtained from the hospital information system (HBYS) and analyzed using IBM SPSS Statistics 24.0. The Mann-Whitney U and Chi-square tests were used, with a p-value <0.05 considered statistically significant. Results: The mean age of the patients was 61±13 years, and 62% were male. No significant differences were found between the groups in terms of age, sex, operation type or tumor localization. Adenocarcinoma was the most common pathology in both groups. Mortality was mainly due to multiorgan dysfunction and pulmonary embolism. Postoperative bleeding, Clavien-Dindo complication grades and hospital stay showed no significant differences. However, drain amylase levels on postoperative days 6 and 7 were significantly lower in the peritoneal patch group (p≤0.05). Consistently, the POPF rate was 33.4% in patients without a patch and 3.8% in those with a patch, with no Grade C fistulas observed. The peritoneal patch did not prolong recovery time. Conclusion: Covering vascular stumps with a peritoneal graft during pancreaticoduodenectomy significantly reduces the incidence of postoperative pancreatic fistula and related complications. The method is safe, feasible and may help prevent POPF-associated vascular events although its impact on bleeding and mortality rates was not statistically significant.