Evlilik beklenti ve tercihlerinin kuşaklar arası değişimi: Sekülerleşmenin etkisi
Intergenerational change in marriage expectations and preferences: The impact of secularization
  1. Tez No: 1007456
  2. Yazar: ŞEHİDE RUKİYE NUR MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN BANU OKUTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Görücü usulü evlilik, Seküler değişim, Yeni kuşak, Arranged marriage, Secular variation, New genaration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, evlilik kurumunda meydana gelen değişimin gramerini anlamlı kılmak üzere bireylerin evlilik beklentileri, eş seçim kriterleri ve evlilik töreni tercihlerini incelemek ve bu tecrübelerin nasıl bir sosyal gerçeklik inşa ettiğini serimlemektir. Bu doğrultuda İstanbul'da yaşayan, kendini mütedeyyin olarak tanımlayan 24 annenin ve bu anneler ile soy birliği bulunan 24 kızın, evlilik tahayyül ve pratikleri sekülerleşme teorisi bağlamında, kuşaklar arası perspektif ile tahlil edilmiştir. Ana kirişlerini evlilik, sekülerleşme ve kuşak kavramlarının oluşturduğu çalışmanın örneklemine 1980-2000 yılları arasında evlenen anneler ile 2000-2020 yılları arasında evlenen kızları dâhil edilmiştir. Araştırma sonucunda ele alınan örneklem ve evlilik pratikleri çerçevesinde; evlilik beklentilerinin, eş seçim kriterlerinin ve evlilik törenlerinin büyük oranda seküler unsurlarla çerçevelendiği; bununla birlikte dinsel unsurların da varlığını koruduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine individuals' expectations of marriage, spouse selection criteria, and preferences for wedding ceremonies in order to make sense of the grammar of change occurring in the institution of marriage, and to reveal how these experiences construct a social reality. In this context, the marriage imaginaries and practices of 24 mothers living in Istanbul who are closely associated with religious values, and 24 daughters related to these mothers, are analyzed within the framework of secularization theory and from an intergenerational perspective. The study, whose main themes are marriage, secularization, and generational concepts, includes mothers who married between 1980 and 2000 and their daughters who married between 2000 and 2020 in its sample. The research results, within the framework of the sample and marriage practices examined, indicate that marriage expectations, spouse selection criteria, and wedding ceremonies have largely become secularized; however, elements resisting secularization still exist.