Birinci basamak sağlık hizmetine başvuran 18-45 yaş arası kadınlardamenstrüel gecikmenin anksiyete ve uyku kalitesi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of menstrual delay on anxiety and sleep quality in women aged 18–45 years presenting to primary health care services
- Tez No: 1007460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Menstürel gecikme, Uyku kalitesi, Anksiyete, Birinci basamak, Kadın sağlığı, Menstrual delay, Sleep quality, Anxiety, Primary care, Women's health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık hizmetine başvuran 18-45 yaş arası kadınlarda, son 6 ay içinde yaşanan menstürel gecikme ile anksiyete düzeyi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı tipte tasarlanan bu çalışmaya 18-45 yaş arası toplam 379 gönüllü kadın dahil edilmiştir. Veriler;“Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu”,“Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 (GAD-7)”ve“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI)”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiş olup, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 32,28±6,88 yıl olup, son 6 ayda menstürel gecikme yaşayanların oranı %57,0 (n=216) olarak bulunmuştur. Örneklemin genel GAD-7 puan ortalaması 9,04±4,75; PSQI toplam puan ortalaması ise 7,82±3,66'dır. Menstürel gecikme olan grubun anksiyete puanı (9,91±4,67), gecikmesi olmayanlara (7,90±4,64) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p<0,001). Benzer şekilde menstürel gecikmesi olanların PSQI toplam puanı da (8,24±3,58), gecikmesi olmayanlardan (7,26±3,69) anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,009). Doğrusal regresyon analizinde, uyku kalitesindeki bozulmanın (PSQI) anksiyete düzeyini (GAD-7) pozitif yönde ve anlamlı olarak öngördüğü belirlenmiştir (β=0,499; R²=0,249; p<0,001). Sonuç: Menstürel gecikme yaşayan kadınlarda uyku kalitesinin daha kötü ve anksiyete düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu bulgular, birinci basamakta menstürel gecikme yakınmasıyla başvuran üreme çağındaki kadınların klinik değerlendirmesinin izole bir jinekolojik yaklaşımla sınırlı kalmaması; uyku hijyeni ve psikososyal stresörlerin de sürece dahil edilerek bütüncül bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between menstrual delay experienced in the last 6 months, anxiety levels, and sleep quality in women aged 18-45 presenting to primary healthcare services. Materials and Methods: A total of 379 volunteer women aged 18-45 were included in this single-center, cross-sectional, and descriptive study. Data were collected via face-to-face interviews using a“Sociodemographic and Clinical Data Form,”the“Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7),”and the“Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).”Statistical analyses were performed using SPSS 22.0 software, and the significance level was accepted as p<0.05. Results: The mean age of the participants was 32.28±6.88 years, and the rate of those experiencing menstrual delay in the last 6 months was 57.0% (n=216). The overall mean GAD-7 score of the sample was 9.04±4.75, and the mean PSQI total score was 7.82±3.66. The anxiety score of the group with menstrual delay (9,91±4,67) was statistically significantly higher than those without delay (7,90±4,64) (p<0.001). Similarly, the total PSQI score of those with menstrual delay (8.24±3.58) was significantly higher than those without delay (7.26±3.69) (p=0.009). In linear regression analysis, it was determined that poor sleep quality (PSQI) positively and significantly predicted anxiety levels (GAD-7) (β=0.499; R²=0.249; p<0.001). Conclusion: It was observed that sleep quality is poorer and anxiety levels are higher in women experiencing menstrual delay. These findings demonstrate that the clinical evaluation of reproductive-age women presenting to primary care with a complaint of menstrual delay should not be limited to an isolated gynecological approach; sleep hygiene and psychosocial stressors should also be included in the process and managed holistically.