Dijital platformlarda etkinlik tanıtımı: Eskişehir festivaller örneği
Promoting event on digital platforms: The Eskişehir festivals example
  1. Tez No: 1007483
  2. Yazar: GULNAR GULIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik turizmi, Festivaller, Sosyal medya, Event tourism, Festivals, Social media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, Eskişehir'de düzenlenen festivallerin dijital mecralarda yürütülen tanıtım, duyuru ve biletleme süreçleri incelenmiştir. Araştırmada herhangi bir anket, mülakat veya yüz yüze görüşme yapılmamış; veriler yalnızca dijital ortamda yer alan açık ve erişilebilir kaynaklardan elde edilmiştir. Çalışma kapsamında festivallerin resmi web siteleri, sosyal medya hesapları (Instagram, Facebook, X/Twitter ve TikTok), etkinlik tanıtım platformları ve çevrim içi bilet satış sitelerinde yer alan içerikler analiz edilmiştir. Araştırmada nitel yaklaşım çerçevesinde döküman incelemesi yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, festival organizasyonlarının iletişim faaliyetlerinde farklı mecralardan yararlandığını ve sosyal medyanın farkındalık ile etkileşim sağlamada önemli bir merkezi konumda yer aldığını göstermektedir. Özellikle Instagram'ın en yoğun kullanılan platform olduğu, Facebook ve X/Twitter'ın sınırlı düzeyde kullanıldığı, TikTok ve YouTube'un ise büyük ölçüde pasif kaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu araştırma, dijital mecraların festival tanıtımı ve biletleme süreçlerinde stratejik bir işlev üstlendiğini ve festival organizasyonlarının dijital görünürlüğünü artırmada önemli rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the promotion, announcement and ticketing processes of festivals held in Eskişehir through digital platforms. No surveys, interviews, or face-to-face meetings were conducted; data was obtained solely from open and accessible digital sources. The study analyzed content from the festivals' official websites, social media accounts (Instagram, Facebook, X/Twitter and TikTok) event promotion platforms and online ticket sales sites. In the study, the document review method was employed within the framework of a qualitative approach. The findings indicate that festival organizations utilize various platforms in their communication activities and social media plays a central role in raising awareness and fostering interaction. Instagram was found to be the most heavily used platform, while Facebook and X/Twitter were used to a limited extent, TikTok and YouTube remained largely passive. In conclusion, this research demonstrates that digital platforms play a strategic role in festival promotion and ticketing processes and contribute significantly to increasing the digital visibility of festival organizations.