Çin'in küresel stratejisinin bir unsuru olarak kuşak yol inisiyatifi: Bir ekonomi politik analiz
Belt and road initiative as a new element of China's global strategy: A political economy analysis
- Tez No: 1007514
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: KOF Küreselleşme Endeksi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Küreselleşme, KOF Globalization Index, Belt and Road Initiative, Globalization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Kuşak ve Yol İnisiyatifi (BRI), Tarihi İpek Yolunun canlandırılması olarak başlamış ve Avrasya coğrafi kuşağını yeniden kalkındırma hedefini ortaya koymasıyla beraber küresel siyasette önemli bir proje haline gelmiştir. Bir taraftan katılımcı ülkelerinin artması ile uluslararası bir formata bürünürken, diğer taraftan Çin için önemli bir dış politika aracı haline gelmesi, BRI'yı nasıl anlamamız gerektiğine yönelik bir analitik çerçeve kurma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Çin'in küresel siyasetteki rolünü farklı bir boyuta taşıyan BRI, aynı zamanda hem küreselleşme formlarındaki değişimden hem de katılımcı ülkelerinin işbirliği iştiyaklarından da doğal olarak etkilenmektedir. Bu durum, BRI çalışmaları için Çin harici bileşenleri de tespit ve tahlil etmeyi zorunlu hale getirmektedir. Bu çalışma, bu tespit ve tahlil zorunluluğundan yola çıkarak, BRI'nın idealde bir uluslararası işbirliği platformu olmak ile Çin'in dış politika aracı olmak arasında kaldığını düşünmektedir. Bu çalışma, küreselcilik-kalkınmacılık ikilemini temel alarak ihtiyaç duyulan analitik çerçeveyi geliştirmeyi ve Çin harici bileşenleri de bu çerçeve içerisine dâhil ederek BRI'nın küresel siyasetteki konumunu tahlil etmekte ve BRI'nın uluslararası bir işbirliği platformu olma potansiyelini tartışmaktadır. Bu çalışmada, BRI çalışmalarındaki geleneksel faktör olan Çin'in büyük stratejisine (grand strategy) ek olarak katılımcı ülkelerin işbirliği iştiyakları ve küreselleşme formlarındaki değişim yeni birer bağımsız değişken olarak eklenmiştir. Her bir değişkenin BRI'nın sorun alanları üzerindeki etkileri ayrı bölümlerde incelenmiş, sonuç olarak finansal ve ticari entegrasyon gibi BRI'nın hedefleri arasında yer alan önemli ekonomik değişkenler açısından dahi BRI'nın işbirliği potansiyelinin önemli sorun alanlarına sahip olduğunu değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
The Belt and Road Initiative has become a very significant research topic in global politics because of its described aim as the revival of Historical Silk Road and as reuniting the Eurasian Geographic Belt. The dilemma between its opportunities to its participative countries and its potential for China to use as a foreign policy tool generates the need for an analytical framework on how to understand Belt and Road Initiative. The impacts of the dynamism in globalization forms and of the aspiration-level of participating countries to BRI make it a requirement for researches to take non-China factors into attention in understanding attempts. In respect of this requirement, this research argues that BRI is in a dilemma between becoming an international cooperation platform and being a foreign policy tool of China. This dissertation develops this analytical framework and analyzes the essential elements of BRI including non-China ones through the analytical framework. With the aim to make a political-economic analysis, this research adds dynamic forms of globalization and aspiration-level of participating countries for financial and trade integration as independent variables in addition to China's grand strategy which is the traditional factor in BRI studies. The impacts of each variable on the problematic areas of BRI is examined in seperate chapters, and this research argues in conclusion that BRI has important obligations even for financial and trade integration.