Preoperatif serum matriks metalloproteinaz-9 seviyelerinin endometrium kanserinde postoperatif histopatolojik sonuçlarla olan ilişkisi
The association between preoperative serum matrix metalloproteinase-9 levels and postoperative histopathological outcomes in endometrial cancer
  1. Tez No: 1007525
  2. Yazar: EMRE SOĞANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSU KİMYON CÖMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, endometrial intraepitelyal neoplazi, MMP-9, ROC, miyometriyal invazyon, LVSI, Endometrial cancer, EIN, MMP-9, ROC, myometrial invasion, LVSI
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometrium kanseri ve endometrial intraepitelyal neoplazi (EİN) olgularında preoperatif serum matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) düzeylerinin, tanısal ayrım ve prognostik histopatolojik parametrelerle (evre, miyometriyal invazyon, lenfovasküler alan invazyonu [LVSI] vb.) ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 117 olgu dahil edildi. Serum MMP-9 düzeyleri preoperatif dönemde değerlendirildi; histopatolojik sonuçlar postoperatif raporlardan elde edildi. MMP-9 için ROC analizi yapılarak eğri altında kalan alan (AUC), %95 güven aralığı ve anlamlılık düzeyi hesaplandı; ayrıca MMP-9 medyan değeri (9,97) cut-off kabul edilerek olgular <9,97 ve ≥9,97 şeklinde iki gruba ayrıldı ve klinik-patolojik değişkenler karşılaştırıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 59,25±10,32 yıl, BMI ortalaması 33,26±6,94 kg/m² idi. Serum MMP-9 ortalaması 9,90±2,32 ve medyanı 9,97 (2,87–14,82) ng/mL bulundu. Histopatolojik tanı dağılımında EİN %19,7 (n=23), endometrium kanseri %80,3 (n=94) idi. Kanser olgularında evre dağılımı ağırlıklı olarak erken evre lehineydi (evre 1–2: %78,7; evre 3–4: %21,3). Miyometriyal invazyon ≥%50 oranı %30,8; LVSI pozitifliği %26,5 olarak saptandı.ROC analizlerinde MMP-9'un histolojik risk sınıflaması (AUC=0,516; p=0,819), miyometriyal invazyon (AUC=0,418; p=0,157), LVSI (AUC=0,443; p=0,345), EİN-kanser ayrımı (AUC=0,425; p=0,267), evre 1–2 vs 3–4 (AUC=0,517; p=0,814) ve endometrioid evreleme (evre 1–2 vs evre 3) (AUC=0,488; p=0,907) için ayırt edici performansının düşük olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. ROC sonuçlarına göre anlamlı bir cut-off değeri saptanamadığından analizler medyan cut-off ile sürdürüldü. MMP-9 medyanına göre oluşturulan gruplar arasında demografik değişkenler, komorbiditeler ve klinik-patolojik özellikler açısından anlamlı fark izlenmedi (tümü p>0,05). Sonuç: Preoperatif serum MMP-9 düzeyi, bu kohortta EİN ile endometrium kanserini ayırt etmede ve başlıca prognostik histopatolojik parametreleri öngörmede tek başına yeterli tanısal/prognostik güce ulaşmamıştır. MMP-9'un klinik karar verme sürecinde bağımsız bir biyobelirteç olarak kullanımından ziyade, çoklu biyobelirteç panelleri içinde veya farklı metodolojik yaklaşımlarla (ör. seri ölçümler, daha homojen alt grup analizleri) değerlendirilmesi daha uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate whether preoperative serum matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) levels can discriminate endometrial cancer from endometrial intraepithelial neoplasia (EIN) and predict key histopathological prognostic parameters (stage, myometrial invasion, lymphovascular space invasion [LVSI], etc.). Materials and Methods: A total of 117 patients were included. Preoperative serum MMP-9 levels were analyzed and correlated with postoperative histopathological findings. Receiver operating characteristic (ROC) analyses were performed to calculate area under the curve (AUC), 95% confidence intervals, and p values. Since no statistically significant ROC-based cut-off was identified, the cohort was dichotomized using the median MMP-9 value (9.97) into <9.97 and ≥9.97 groups for comparative analyses (p<0.05 considered significant). Results: Mean age was 59.25±10.32 years and mean BMI was 33.26±6.94 kg/m². Mean serum MMP-9 was 9.90±2.32 with a median of 9.97 (2.87–14.82). Histopathology revealed EIN in 23 (19.7%) and endometrial cancer in 94 (80.3%) patients. Most cancer cases were early stage (stage I–II: 78.7%; stage III–IV: 21.3). Myometrial invasion ≥50% occurred in 30.8% and LVSI positivity in 26.5%. ROC analyses showed poor and non-significant discrimination of MMP-9 for histologic risk (AUC=0.516; p=0.819), myometrial invasion (AUC=0.418; p=0.157), LVSI (AUC=0.443; p=0.345), EIN vs cancer (AUC=0.425; p=0.267), stage I–II vs III–IV (AUC=0.517; p=0.814), and endometrioid staging (stage I–II vs III) (AUC=0.488; p=0.907). No significant differences were observed between median-based MMP-9 groups regarding demographic, comorbidity, or clinicopathological variables (all p>0.05). Conclusion: In this cohort, preoperative serum MMP-9 alone did not provide adequate diagnostic discrimination between EIN and endometrial cancer nor reliable prognostic stratification for major histopathological risk factors. Its role may be more rationally explored as part of multi-marker panels or within refined study designs.