Bilgisayar destekli üretim cihazlarında frezin tekrarlayan kullanımlarının monolitik zirkonyum restorasyonlarda marjinal adaptasyona etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of repeated use of cam milling burs on the marginal adaptation of monolithic zirconia restorations
- Tez No: 1007549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE ERGÜNBAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Monolitik zirkonya, Dijital diş hekimliği, Marjinal uyum, Üç boyutlu baskı, Monolithic zirconia, Digital dentistry, Marginal adaptation, Threedimensional printing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, monolitik zirkonya restorasyonların üretiminde kullanılan CAM frezlerinin tekrarlayan kullanım sürecinde oluşan aşınmasının, üretilen restorasyonların marjinal uyumu üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Typodont çenede 36 numaralı dişe kuron preparasyonu yapıldı. Preparasyon, laboratuvar tipi bir tarayıcıda taranarak sayısal modele dönüştürüldü ve 3B yazıcıda basılarak fiziksel model elde edildi. Tarama verileri üzerinden preparasyon üzerine kuron restorasyonu tasarlandı ve monolitik zirkonya bloklardan kuronlar üretildi. Üretimin başında CAM cihazına yeni bir frez seti takıldı ve tüm üretimler bu tek setle gerçekleştirildi. Toplam 56 kuron, üretim sırasına göre dört gruba ayrıldı. Her kuron, 3B yazıcıyla üretilmiş model üzerine yerleştirildi ve stereomikroskop altında her yüzeyinden marjinal açıklık ölçümleri alındı. Verilerin analizinde, dağılıma bağlı olarak yöntem seçildi: Normal dağılım varlığında gruplar arası fark Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ile incelendi ve anlamlılık halinde Tukey HSD veya Bonferroni çoklu karşılaştırmaları uygulandı. Normal dağılımın sağlanmadığı durumlarda Kruskal-Wallis testi kullanıldı ve anlamlılık saptanırsa Dunn post-hoc analizi yapıldı. Bulgular: Varyansların homojen olmadığı durumda uygulanan Welch ANOVA sonucunda, gruplar arasında marjinal açıklık açısından anlamlı fark bulundu (F=68,5; p<0,001). GamesHowell post-hoc analizi, Grup 1'in Grup 2, Grup 3 ve Grup 4'e kıyasla anlamlı derecede daha düşük marjinal açıklığa sahip olduğunu gösterdi. Grup 3 ile Grup 4 arasında ise anlamlı fark saptanmadı (p=0,126). Bu durum, frez aşınmasının belirli bir kullanım eşiğinden sonra etkisinin görece stabilize olduğunu düşündürmektedir. Sonuç: CAM cihazlarında kullanılan frezler, tekrarlayan kullanım ile aşınmakta ve bu aşınma monolitik zirkonya restorasyonların marjinal uyumunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, üretim ilerledikçe marjinal açıklık değerlerinin arttığı; özellikle ilk üretim grubuna kıyasla sonraki gruplarda anlamlı farklar oluştuğu gösterilmiştir. Bulgular, frezlerin düzenli aralıklarla yenilenmesinin, marjinal uyumu korumada ve restorasyon kalitesini sürdürmede kritik önem taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aimed to investigate the effect of wear arising from the repeated use of computer-aided manufacturing (CAM) milling burs on the marginal adaptation of monolithic zirconia restorations. Materials and Methods: A crown preparation was performed on the mandibular left first molar (tooth #36) on a typodont model. The preparation was scanned with a laboratory scanner to obtain a digital model, which was then fabricated as a physical model using a 3D printer. Based on the scan data, a crown restoration was designed and milled from monolithic zirconia blocks. At the start of production, a new bur set was mounted on the CAM unit, and all crowns were fabricated using this single set. A total of 56 crowns were produced and allocated into four groups according to their order of manufacture. Each crown was seated on the 3D-printed model, and marginal gap measurements were obtained from all surfaces under a stereomicroscope. Statistical analyses were selected according to data distribution: when normality was satisfied, intergroup differences were assessed using one-way ANOVA followed, when appropriate, by Tukey HSD or Bonferroni multiple comparisons. In the absence of normality, the Kruskal–Wallis test was used with Dunn post hoc analysis when significant. Results: Given heterogeneity of variances, Welch's ANOVA revealed a significant difference among groups in terms of marginal gap (F=68.5; p<0.001). Games–Howell post hoc analysis showed that Group 1 had significantly lower marginal gaps than Groups 2, 3, and 4. No significant difference was detected between Groups 3 and 4 (p=0.126). These findings suggest that the effect of bur wear approached a plateau after Group 3, with further increases stabilizing. Conclusion: CAM milling burs undergo wear with repeated use, which can adversely affect the marginal adaptation of monolithic zirconia restorations. In this study, marginal gap values increased as production progressed; in particular, significant differences emerged between the initial manufacturing group and subsequent groups. The results underscore the importance of renewing bur sets at regular intervals to preserve marginal adaptation and maintain restoration quality.