Sıçanlarda CCl4 ile indüklenmiş karaciğer hasarında nintedanibin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of nintedanib in liver damage induced by CCl4 in rats
  1. Tez No: 1007582
  2. Yazar: CİHAD ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ HALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nintedanib, İlaca Bağlı Karaciğer Hasarı, CCl4, TGF-β, İnflamasyon, Nintedanib, Drug Induced Liver Injury, CCl4, TGF-β, inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada karbontetraklorür (CCl4) ile indüklenen karaciğer hasarı modelinde multiple tirozin kinaz inhibitörü ve ilaca bağlı karaciğer hasarı yan etkisi bulunan nintedanibin 3 farklı zamanda uygulanarak ortaya çıkacak olası etkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal Metod: 72 sıçan, her biri 12 hayvandan oluşan 6 gruba rastgele dağıtıldı. Sağlıklı gruba intraperitoneal 1 ml zeytinyağı, nintedanib grubuna ise oral yolla 100 mg/kg nintedanib verildi. Diğer dört gruba intraperitoneal 1 mg/kg CCl₄ ile karaciğer hasarı modeli oluşturuldu. Bu gruplardan üçüne, CCl₄ uygulamasından 12 saat önce, yarım saat önce ve 12 saat sonra tek doz oral 100 mg/kg nintedanib verildi. Her gruptaki sıçanların yarısı (n=6) CCl₄'ten 24 saat sonra, diğer yarısı (n=6) ise 1 hafta sonra sakrifiye edildi. Sakrifiye sonrası kan ve karaciğer örnekleri alındı. Serumda ALT ve AST düzeyleri; karaciğer dokusunda ELISA ile TNF-α ve IL-6, RT-PCR ile TGF-β ve α-SMA gen ekspresyonları ölçüldü. Ayrıca histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler yapılarak TGF-β boyaması gerçekleştirildi. Bulgular: 1.gün sakrifiye edilen sıçanlarda, karaciğer hasarının indüklendiği CCl4 grubunda, serum ALT ve AST seviyeleri, doku IL-6 ve TNF-a seviyeleri ve TGF-β ile α-SMA gen ekspresyonları sağlıklı gruba kıyasla artmıştır. CCl4 uygulamasından 12 saat önce Nintedanib verilen grupta ise bu parametreler hem sağlıklı hem de CCl4 grubu ile kıyaslandığında da artmıştır. Bu bulgular histopatolojik değerlendirme ile de desteklenmektedir. Karaciğer hasarı oluşturulduktan 1 hafta sonra sakrifiye edilen sıçanlarda ise bu parametreler sağlıklı grupla benzer değerlerde ölçülmüştür. Sonuçlar: 1.gün sakrifiye edilen sıçanlarda CCl4' ten 12 saat önce nintedanib verilen gruptaki karaciğer hasarı, yalnızca CCl4 uygulanan gruba kıyasla artmıştır. 1. Haftanın sonunda sakrifiye edilen sıçanlarda ise artmış hasar düzelmiştir. Bundan dolayı nintedanib, ilaca bağlı karaciğer hasarı riski nedeniyle hepatotoksik ajanlarla birlikte kullanıldığında veya altta yatan karaciğer hastalığı bulunan bireylerde daha dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the potential effect of administering Nintedanib, a multiple tyrosine kinase inhibitor with drug-induced liver side effects, at three different times in a carbon tetrachloride (CCl4)-induced liver damage model. Material and Methods: Seventy-two rats were randomly assigned to six groups, each consisting of 12 animals. The healthy group received 1 ml of olive oil intraperitoneally, while the Nintedanib group received 100 mg/kg nintedanib orally. A liver injury model was created in the other four groups using 1 mg/kg CCl4. Three of these groups received a single dose of 100 mg/kg nintedanib 12 hours before, 30 minutes before, and 12 hours after CCl4 administration. Half of the rats in each group (n=6) were sacrificed 24 hours after CCl4 administration, and the other half (n=6) were sacrificed 1 week later. Blood and liver samples were collected after sacrifice. Serum ALT and AST levels were measured; TNF-α and IL-6 were measured in liver tissue by ELISA, and TGF-β and α-SMA gene expression was measured by RT-PCR. In addition, histopathological and immunohistochemical examinations were performed, and TGF-β staining was carried out. Results: On day 1, in the CCl4 group where liver injury was induced in sacrificed rats, serum ALT and AST levels, tissue IL-6 and TNF-α levels, and TGF-β and α-SMA gene expression were increased compared to the healthy group. In the group administered Nintedanib 12 hours prior to CCl4 administration, these parameters increased compared to both the healthy group and the CCl4 group. These findings are also supported by histopathological evaluation. In rats sacrificed one week after liver damage was induced, these parameters were measured at values similar to those in the healthy group. Conclusions: Liver injury in rats sacrificed on day 1 was increased in the group given nintedanib 12 hours prior to CCl4 administration compared to the group treated with CCl4 alone. The increased injury was resolved in the rats sacrificed at the end of the first week. Nintedanib should be used with caution when administered with hepatotoxic agents due to the risk of drug-induced liver injury, or in individuals with underlying liver disease.