Ccl4 ile sıçanlarda oluşturulmuş akut karaciğer toksisitesinde yabanmersininin koruyucu etkileri
Protective effects of blueberry on CCl4 induced hepatotoxicity in rats
- Tez No: 271705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AKÇAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: yabanmersini, antosiyaninler, antioksidan aktivite, karaciğer hasarı, blueberry, anthocyanins, antioxidant activity, liver damage
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Endojen ve eksojen etkenlere devamlı maruz kalan karaciğerin, antioksidan savunma sistemleri ile korunması büyük önem taşımaktadır. Karaciğerde hasar oluşturan maddelerden biri de serbest radikalleri açığa çıkaran karbon tetraklorürdür (CCl4). Serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasar, doku inflamasyonunda kritik rol oynar. Antioksidanlar, serbest radikal türlerini toplayarak, hasara neden olan lipid peroksidasyonunu inhibe ederler. Yabanmersini meyvesinin yapısında bulunan fenolik asitler ve flavonoidler yüksek antioksidan ve antiinflamatuar özellik göstermektedir. Yabanmersininin bu özellikleriyle karaciğer dokusunda inflamatuar süreci yavaşlatacağı ve hasarın düzeyini azaltacağı düşünülmektedir.Çalışmamızda yabanmersini meyvesini çay ve şarap olarak iki farklı formda vererek, sıçanlarda CCl4 ile oluşturulmuş akut karaciğer hasarı üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Toplam 32 adet sıçanı 4 gruba ayırdık (n=8). Grupları, 1. grup normal diet; 2. grup normal diet ve karaciğer hasarı; 3. grup karaciğer hasarı ve diete ilave yabanmersini çayı; 4. grup karaciğer hasarı ve diete ilave yabanmersini şarabı olacak şekilde düzenledik. 7 gün süren çalışmamızın 8. gününde aldığımız karaciğer dokusu ve kan örneklerinde biyokimyasal (SOD, CAT, TBARS, serum oksidasyonu, TEAC, FRAP) ve histopatolojik tetkikler yaptık.Sonuç olarak çalışmamızda, yabanmersini çayının içerdiği fenoller, antosiyanidinler ve flavonoidler nedeniyle steatozis, balonlaşma dejenerasyonu, lobüler nekro-inflamasyon skorlarında azalma, mitoz skorunda artma ile hem histopatolojik, hem de doku CAT, doku SOD aktivitesinde artma, doku TBARS düzeyleri ve serum oksidasyonunda düşme gibi biyokimyasal parametrelerle CCl4'ün karaciğerde oluşturduğu toksik etkileri azalttığını göstermiştir. Bu sonuçlar, yabanmersini çayının daha yüksek dozda ve daha uzun süre verildiğinde, karaciğere koruyucu etkisinin daha da artabileceğini ve karaciğer rejenerasyon kapasitesini arttırma yönünde etkili olabileceğini düşündürmektedir. Buna karşın daha yüksek oranda fenol içeren yabanmersini şarabının CCl4 ile oluşturulan karaciğer hasarında anlamlı bir koruyucu etkisi olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Liver, has been constantly exposed to endogen and exogen factors, its protection by antioxidant defense mechanisms has a great importance. CCl4 is one of these factors which damage liver by producing free oxygen radicals. Cellular damage caused by free radicals is critically important on tissue inflammation. Antioxidant agents remove these radicals and inhibit lipid peroxidation that causes damages. Flavonoids and phenolic acids which are contents of blueberry fruit, have high level of antioxidant and antiinflammatory effects. We think that this feature of blueberry fruit can reduce inflammation and the level of damage on liver tissue.In our study, we aimed to search the effect of blueberry fruit on acute liver damage which made by CCl4. And we applied blueberry fruit as tea and wine, to the rats. Totally 32 rats were divided into four groups (n=8). Groups are arranged as; 1. normal diet; 2. normal diet and liver damage; 3. liver damage and blueberry tea; 4. liver damage and blueberry wine. Following day of the study completion (8th day), we investigated some biochemical (SOD, CAT, TBARS, serum oxidation, TEAC, FRAP) and histopathological parameters on liver tissue and blood samples.As a result, we found both histopathological (lowering of steatosis, ballooning degeneration and lobular necro-inflammation scores and increase of mitosis score) and biochemical (increase in tissue CAT and SOD activity, decrease in TBARS level and serum oxidation) parameters indicates that blueberry tea can reduce the toxic effect of CCl4 on liver through its phenolic, anthocyanidin and flavonoids contents. These findings suggest that, its useful effects (hepatoprotective effect, increase of liver regeneration) may improve, when we give blueberry tea for a longer time and higher dose. On the other hand, this study showed that blueberry wine which has higher phenolic activity, has no significant protective effects on CCl4 induced acute liver damage.