Normal gelişim gösteren ve ambulatuar Serebral Palsi'li çocuklarda simüle edilmiş bacak boyu eşitsizliğinin tüm vücut üzerine etkilerinin üç boyutlu hareket analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the whole-body effects of simulated leg length discrepancy in typically developing and ambulatory children with cerebral palsy using three-dimensional motion analysis
  1. Tez No: 1007585
  2. Yazar: YASEMİN KALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN, PROF. DR. MUHARREM İNAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bacak kısalığı-ünilateral, Leg length-inequality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, normal gelişim gösteren (NGG) çocuklar ile ambulatuar unilateral ve bilateral spastik Serebral Palsi (USSP, BSSP) tanılı çocuklarda simüle edilmiş bacak boyu eşitsizliğinin (SBBE) farklı düzeylerinin yürüyüş sırasında tüm vücut segmentleri üzerindeki kinematik etkilerini üç boyutlu hareket analizi yöntemi ile bütüncül olarak değerlendirmektir. Çalışmaya yaş ortalamaları sırasıyla 15.73±1.49, 14.64±1.96 ve 15.45±2.02 yıl olan NGG, USSP ve BSSP gruplarından toplam 33 ambulatuar çocuk dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar çıplak ayak ve 1 cm, 2 cm ve 3 cm olmak üzere üç farklı SBBE koşulunda değerlendirilmiştir. Simülasyon, katılımcıların ayak numaralarına uygun olarak özel üretilmiş ve standart sertlikte tabanlıklar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Üç boyutlu yürüme analizi, Plug-in Gait tüm vücut modeli kullanılarak Vicon hareket analiz sistemi ile yapılmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik ve klinik özellikleri; nöromotor fonksiyon, denge, gövde kontrolü, selektif motor kontrol, fonksiyonel bağımsızlık, eklem hareket açıklığı, kas tonusu ve kas kuvvetini değerlendiren standart klinik ölçekler ile belirlenmiştir. Statik postür değerlendirmesi PostureScreen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yürüyüş sırasında alt ekstremite eklemleri, pelvis, toraks ve omurga segmentlerine ait kinematik ve uzaysal–zamansal parametreler yürüyüş fazları temel alınarak analiz edilmiştir. Bulgular, SBBE düzeyinin artmasıyla alt ekstremiteden başlayarak pelvis, toraks ve omurgayı içeren tüm vücut kinematiğinde faz-temelli ve çok düzeyli kompansasyon örüntülerinin ortaya çıktığını göstermiştir. Bu örüntülerin, Serebral Palsi'li çocuklarda NGG çocuklara kıyasla daha belirgin olduğu ve segmentler arası koordinasyonun yeniden düzenlendiği izlenmiştir. Bu çalışma, çocukluk döneminde bacak boyu eşitsizliğinin yürüme biyomekaniği üzerindeki etkilerini tüm vücut perspektifinden ele alarak, klinik değerlendirme ve rehabilitasyon planlamasında üç boyutlu hareket analizinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the kinematic effects of different levels of simulated leg length discrepancy (SLLD) on whole-body segments during gait in normally developing (ND) children and ambulatory children with unilateral and bilateral spastic Cerebral Palsy (USSP, BSSP) using three-dimensional motion analysis. A total of 33 ambulatory children were included: 11 ND children (mean age 15.73±1.49 years), 11 children with USSP (14.64±1.96 years), and 11 children with BSSP (15.45±2.02 years). All participants were assessed under barefoot conditions and with three SLLD levels (1 cm, 2 cm, and 3 cm). The simulation was performed using custom-made insoles produced according to shoe size and standard stiffness. Gait analysis was conducted using a Vicon motion analysis system with the Plug-in Gait full-body model. Clinical assessments were applied to describe participants' clinical characteristics, including neuromotor function, balance, trunk control, selective motor control, functional independence, joint range of motion, muscle tone, and muscle strength. Static posture was assessed using PostureScreen. During gait, kinematic and spatiotemporal parameters of the lower extremities, pelvis, thorax, and spine were analyzed based on gait phases within a whole-body framework. The findings demonstrated that increasing SLLD levels induced phase-dependent and multi-level compensatory patterns in whole-body kinematics, extending from the lower extremities to the pelvis, thorax, and spine. These compensatory responses were more pronounced in children with Cerebral Palsy compared to ND children, indicating reorganization of intersegmental coordination. This study emphasizes the importance of three-dimensional motion analysis for clinical assessment and rehabilitation in children with leg length discrepancy.