Darbeli elektromanyetik alan uygulamasının renal hücreli karsinoma üzerindeki terapötik etkilerinin incelemesi
Investigation of the therapeutic effects of pulsed electromagnetic field application on renal cell carcinoma
- Tez No: 1007586
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanser hücreleri, Manyetik alan tedavisi, Magnetic field therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi ve İmmünolojisi Bilim Dalı
Özet
Renal Hücreli Karsinoma (RHK), ürolojik kanserler arasında yüksek mortalite oranına sahip olması ve konvansiyonel kemoterapi ile radyoterapiye karşı doğal direnç göstermesi nedeniyle tedavisi zorlu bir malignitedir. Bu durum, daha etkili, daha az toksik ve yenilikçi tedavi stratejilerinin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu doktora tezi, non-invaziv bir biyofiziksel yöntem olan Darbeli Elektromanyetik Alan (DEMA) uygulamasının, metastatik RHK modelini temsil eden ACHN hücre hattı üzerindeki potansiyel antikanser etkilerini in vitro koşullarda incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, ACHN hücreleri belirli frekans (100 Hz) ve manyetik alan şiddetlerinde (1-4 mT) DEMA maruziyetine tabi tutulmuştur. DEMA'nın sitotoksik ve anti-proliferatif etkileri WST-8 analizi ile değerlendirilmiş; apoptoz ve nekroz oranları Annexin V-FITC/PI boyama yöntemi kullanılarak akış sitometrisi ile belirlenmiştir. Ayrıca, hücre döngüsü üzerindeki etkiler ve hücre göçü (migrasyon) potansiyeli“Scratch Assay”yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, DEMA uygulamasının ACHN hücrelerinde hücre canlılığını ve proliferasyonunu anlamlı düzeyde baskıladığını göstermektedir. Özellikle optimize edilmiş parametrelerdeki DEMA maruziyetinin, kanser hücrelerini apoptoza sürüklediği ve hücre döngüsünü durdurduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, DEMA'nın RHK hücreleri üzerinde güçlü bir sitotoksik etki yaratarak, standart tedavilere ek olarak güvenli ve toksik olmayan bir adjuvan tedavi seçeneği olma potansiyeli taşıdığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, RHK tedavisinde elektromanyetik alan tabanlı yeni terapötik yaklaşımların geliştirilmesine yönelik önemli bir bilimsel temel sunmaktadır. Bu durum, DEMA'nın hücresel proliferasyonu sınırlayan ve apoptozu destekleyen bir mekanizma üzerinden etkili olabileceğine işaret etmektedir. Bu in vitro çalışma, DEMA'nın RHK hücrelerinde sitotoksik ve apoptotik etkiler oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Renal Cell Carcinoma (RCC) is a challenging malignancy to treat due to its high mortality rate among urological cancers and its intrinsic resistance to conventional chemotherapy and radiotherapy. This situation necessitates the development of more effective, less toxic, and innovative treatment strategies. This PhD thesis aims to investigate the potential anticancer effects of Pulsed Electromagnetic Field (PEMF) application, a non-invasive biophysical method, on the ACHN cell line representing the metastatic RCC model under in vitro conditions. Within the scope of the study, ACHN cells were subjected to PEMF exposure at specific frequencies (100 Hz) and magnetic field intensities (1-4 mT). The cytotoxic and anti-proliferative effects of PEMF were evaluated using the WST-8 assay; apoptosis and necrosis rates were determined via flow cytometry using the Annexin V-FITC/PI staining method. Additionally, effects on the cell cycle and cell migration potential were analyzed using the“Scratch Assay”method. The obtained findings indicate that PEMF application suppressed cell viability and proliferation in ACHN cells at a statistically significant level. In particular, it was observed that PEMF exposure at optimized parameters drove cancer cells into apoptosis and arrested the cell cycle. These results reveal that PEMF carries the potential to be a safe and non-toxic adjuvant treatment option in addition to standard treatments by creating a strong cytotoxic effect on RCC cells. This study provides an important scientific basis for the development of new electromagnetic field-based therapeutic approaches in RCC treatment. This indicates that PEMF may be effective through a mechanism that limits cellular proliferation and supports apoptosis. This in vitro study demonstrates that PEMF can induce cytotoxic and apoptotic effects in RCC cells.