Yaşlılarda düşme korkusunun fiziksel aktivite, fonksiyonel mobilite ve dengeyle ilişkisi
The relationship between fear of falling and physical activity, functional mobility and balance in the elderly
- Tez No: 1007615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Düşme Korkusu, Fiziksel Aktivite, Fonksiyonel Mobilite, Denge, Huzurevi, Elderly, Fear of Falling, Physical Activity, Functional Mobility, Balance, Nursing Home
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma yaşlılarda düşme korkusunun fiziksel aktivite, fonksiyonel mobilite ve dengeyle ilişkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, İzmir Buca Zübeyde Hanım Huzurevi'nde yaşayan 81 yaşlı birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 75,83 ± 7,23 yıl olup; boy, kilo ve Vücut Kitle İndeksi değerleri sırasıyla 1,66 ± 0,10 m, 75,79 ± 14,73 kg ve 27,59 ± 4,30 kg/m² olarak bulunmuştur. Veriler; Sosyodemografik Bilgi Formu, Uluslararası Düşme Etkililik Ölçeği (UDEÖ), Yaşlılar için Fiziksel Aktivite Değerlendirme Ölçeği (YFADÖ), Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT), 30 Saniye Otur-Kalk Testi ve Berg Denge Ölçeği kullanılarak toplanmıştır; veriler korelasyon ve varyans analizleri ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların %37,0'ının son bir yıl içinde en az bir kez düştüğü saptanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda; düşme korkusu (UDEÖ) ile düşme sıklığı (r=0,636) ve ZKYT (r=0,693) arasında pozitif yönde; fiziksel aktivite düzeyi (r=-0,654), alt ekstremite kas kuvveti (r=-0,704) ve denge performansı (r=-0,799) arasında ise negatif yönde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir (p<0,001). Ayrıca kadın katılımcıların düşme korkusu düzeylerinin erkeklere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, düşme korkusunun sadece psikolojik bir kaygı olmadığını; denge kaybı, mobilite kısıtlılığı ve kas güçsüzlüğü ile güçlü bir fiziksel temele dayandığını göstermektedir. Bu doğrultuda, huzurevlerinde yaşayan yaşlı bireylerde düşme korkusunu yönetmek ve düşmeleri önlemek amacıyla oluşturulacak programların; sadece güvenli çevre sağlamakla sınırlı kalmayıp, dengeyi geliştirici ve alt ekstremite kuvvetini artırıcı özel fizyoterapi müdahalelerini içermesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between fear of falling and physical activity, functional mobility, and balance in older adults. The study was conducted with 81 elderly individuals residing at the İzmir Buca Zübeyde Hanım Nursing Home. The mean age of the participants was 75.83 ± 7.23 years. Their mean height, weight, and Body Mass Index values were 1.66 ± 0.10 m, 75.79 ± 14.73 kg, and 27.59 ± 4.30 kg/m², respectively. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, Falls Efficacy Scale-International (FES-I), Physical Activity Scale for the Elderly, Timed Up and Go (TUG) Test, 30-Second Sit-to-Stand Test, and Berg Balance Scale. The data were analyzed using correlation and variance analyses. According to the findings, 37.0% of the participants were found to have fallen at least once within the last year. Statistical analyses revealed statistically highly significant positive correlations between fear of falling FES-I and fall frequency (r=0.636) and TUG duration (r=0.693); and statistically highly significant negative correlations between fear of falling and physical activity level (r=-0.654), lower extremity muscle strength (r=-0.704), and balance performance (r=-0.799) (p<0.001). Furthermore, it was determined that the fear of falling levels in female participants were significantly higher than in male participants. These findings indicate that fear of falling is not merely a psychological anxiety but has a strong physical basis associated with loss of balance, mobility limitations, and muscle weakness. Accordingly, it is recommended that programs designed to manage fear of falling and prevent falls in elderly individuals living in nursing homes should not be limited to providing a safe environment, but should also include specific physiotherapy interventions aimed at improving balance and increasing lower extremity strength.