Septorinoplasti ameliyatında flap diseksiyon planına uygulanan I-PRF (enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin)'in postoperatif ödem, ekimoz ve ağrı üzerine etkisi
- Tez No: 1007622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN SEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: septorinoplasti, rinoplasti, ödem, ekimoz, ağrı, trombositten zengin fibrin, septorhinoplasty, rhinoplasty, edema, ecchymosis, pain, platelet-rich fibrin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET SEPTORİNOPLASTİ AMELİYATINDA FLEP DİSEKSİYON PLANINA UYGULANAN I-PRF (ENJEKTE EDİLEBİLİR TROMBOSİTTEN ZENGİN FİBRİN)'İN POSTOPERATİF ÖDEM, EKİMOZ VE AĞRI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Trombositten zengin fibrin (PRF), ikinci jenerasyon trombosit konsantresidir. 2000'lilerin başında keşfedilen bu otolog materyal; yara iyileşmesine olan olumlu katkıları, hemostatik etkileri ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı gün geçtikçe daha da popüler olmaktadır. Çalışmamızda enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (I-PRF)'in septorinoplasti operasyonu sonrası postoperatif periorbital ödem, ekimoz ve ağrı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Metod: Çalışmamızda enjekte edilebilir trombositten zengin fibrinin etkilerini incelemek için 45'i çalışma ve 45'i kontrol hastası olmak üzere toplamda 90 hasta değerlendirildi. Hastadan 20 cc venöz kan alındı. Alınan kandan 700 rpm'de 3 dakika boyunca gerçekleştirilen santrifüj işlemi sonrası I-PRF elde edildi. I-PRF tüm diseksiyon planına enjektör aracılığı ile topikal olarak uygulandı. Çalışma ve kontrol gruplarının postoperatif takiplerinde 0. saat (bantlama ve atel öncesi), 1.saat, 4.saat, 1. gün, 2. gün, 5. gün, 7. gün, 10. gün ve 15. günlerde değerlendirilerek ödem, ekimoz ve ağrı skorlamasına göre puanlamaları gerçekleştirildi. Bulgular: I- PRF kullanılan çalışma grubunda, I-PRF kullanılmayan kontrol grubuna göre postoperatif birinci ve ikinci günlerde anlamlı olarak daha az ekimoz meydana geldiği görüldü. Aynı şekilde çalışma grubunda kontrol grubuna kıyasla postoperatif birinci ve ikinci günlerde anlamlı olarak daha az ödem izlendiği görüldü. Tüm zaman dilimlerinde ise her iki grup arasında ağrı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Sonuç: Septorinoplasti hastalarında I-PRF postoperatif birinci ve ikinci günlerde ödem ve ekimoz genişliğinde anlamlı bir azalma sağlamaktadır. Ancak I-PRF'nin postoperatif ağrı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INJECTABLE PLATELET-RICH FIBRIN (I-PRF) APPLIED TO THE FLAP DISSECTION PLANE IN SEPTORHINOPLASTY SURGERY ON POSTOPERATIVE EDEMA, ECCHYMOSIS, AND PAIN Objective: Platelet-rich fibrin (PRF) is a second-generation platelet concentrate. This autologous biomaterial, first introduced in the early 2000s, has gained increasing popularity due to its positive effects on wound healing as well as its hemostatic and anti-inflammatory properties. The aim of this study was to evaluate the effect of injectable platelet-rich fibrin (I-PRF) on postoperative periorbital edema, ecchymosis, and pain following septorhinoplasty surgery. Method: A total of 90 patients were included in the study, consisting of 45 patients in the study group and 45 patients in the control group. 20 cc of venous blood was drawn from the patient. I-PRF was obtained from this blood by centrifugation at 700 rpm for 3 minutes. I-PRF was applied topically to the entire dissection plane via a syringe. The study and control groups were evaluated at 0 hours (before taping and splinting), 1 hour, 4 hours, 1 day, 2 day, 5 day, 7 day, 10 day, and 15 days postoperatively, and scored according to edema, ecchymosis, and pain scoring systems. Results: Compared with the control group, the I-PRF study group demonstrated significantly less ecchymosis on postoperative days 1 and 2. Similarly, significantly lower edema scores were observed in the study group on postoperative days 1 and 2. However, no statistically significant difference in pain scores was found between the two groups at any of the evaluated time points. Conclusion: In septorhinoplasty patients, I-PRF application significantly reduces postoperative edema and ecchymosis during the first and second postoperative days. However, no significant effect of I-PRF on postoperative pain was observed.