18.-19. yüzyıl avrupalılaşma (modernleşme) sürecinde Rus ressamlarının Avrupa kültürüne katkıları
Contributions of Russian artists to European culture in the westernisation period (18-19 centuries)
  1. Tez No: 1007625
  2. Yazar: RECEP ALP MÜHÜRDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFİ BAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı resim sanatı, Modern resim, Rus resim sanatı, Soyut resim, Çağdaş resim sanatı, Western painting art, Modern painting, Russian picture art, Abstract painting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
Özet
9. yüzyılda ulus bilinci kazanan Doğu Slavları, Rus milleti olarak, başlangıçta Türk-Moğol sanatına paralel eserler veriyordu. Ancak 10. yüzyılın sonlarında, Kiev Knezliği'nin, Ortodoks Hristiyanlığını kitlesel olarak kabul etmesiyle büyük bir değişim yaşandı. Bu din değişikliğiyle Bizans sanatı, Yunan ustalar aracılığıyla Rus topraklarına girdi. Yaklaşık altı yüz yıl boyunca Ruslaştırılmış Bizans sanatı etkili olurken, 1. Peter, yüzünü Batı'ya dönmüş ve Batı sanat programına paralel eserler verilmeye başlanmıştır. Bu süreçte aşırı Batılılaşma ve ulusal sanat akımları yaratma arasında çatışmalar görülmüş ancak 20. yüzyılın başına kadar Batı güdümünde bir sanat anlayışı hâkim olmuştur. 20. yüzyılda ise İtalyan Fütürizmi'nin geçmişten kopma arzusu ile soyut sanat keşfedilmiş ve böylece Rus sanat tarihinde ilk kez tamamen özgün bir fikir doğmuştur. Bu fikir, Batı Avrupa'da Bauhaus ve De Stijl gibi akımları etkilerken Amerika'da da Soyut Dışavurumculuk olarak yankılanmıştır.
Özet (Çeviri)
Having attained national consciousness in the 9th century, the East Slavs as the Russian nation, initially produced works that ran parallel to Turko-Mongol art. However, a profound transformation occurred in the late 10th century with the mass conversion of the Kievan Rus' to Orthodox Christianity. Through this religious shift, Byzantine art was introduced into Russian territories via Greek masters. While a Russified Byzantine style, blended with local influences, remained dominant for approximately six centuries, Peter I redirected the national trajectory toward the West, leading to the commencement of artistic production aligned with Western artistic programs. During this period, conflicts emerged between radical Westernization and the pursuit of national art movements; nonetheless, an artistic paradigm guided by Western norms prevailed until the beginning of the 20th century. In the 20th century, abstract art was discovered through the desire to rupture with the past, with a sentiment shared with Italian Futurism, marking the birth of an entirely original concept for the first time in Russian art history. This concept subsequently influenced movements such as Bauhaus and De Stijl in Western Europe and resonated as Abstract Expressionism in the United States.