Tedarik zincirinde lojistik hizmet sözleşmelerinin tasarımı ve kontrat lojistiği uygulamalarına yansımaları
Design of logistics service agreements in supply chain and their reflections on contract logistics practices
- Tez No: 1007640
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM İLKER GÖKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Uluslararası Ticaret, Hukuk, Transportation, International Trade, Law
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, Türk ticaret hukuku, Uluslararası demiryolu taşımacılığı, Uluslararası deniz taşımacılığı, Uluslararası hava taşımacılığı, Uluslararası karayolu taşımacılığı, Uluslararası ticaret, Yük taşımacılığı, Üçüncü parti lojistik, İntermodal taşımacılık, Supply chain management, Turkish commercial law, International railroad transportation, International maritime transport, International air transportation, Inernational road transportation, International trade, Freight transportation, Third party logistic, Intermodal transportation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Lojistik sektörünün multidisipliner yapısı, taraflar arasındaki hukuki ve operasyonel ilişkiyi düzenleyen sözleşmelerin önemini arttırmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı; tarafların ihtiyaçları, risk yönetimi ve karlılığı açısından ideal bir lojistik hizmet sözleşmesinin kapsamını belirlemek ve tasarım sürecinde gözetilmesi gereken kriterleri ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında; hizmet alan ve veren işletme türleri ile 3PL ve Taşıma İşleri Organizatörü kavramlarının Türk Hukuk sistemindeki karşılıkları incelenmiştir. Türk Ticaret Kanunu, FIATA, UTİKAD ve Alman DSLV kuralları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde, sektör uzmanları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nicel veriler, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) tekniklerinden Sezgisel Bulanık Sayılar ile entegre edilmiş WASPAS yöntemi ile; nitel veriler ise sektörel teamüller ışığında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; lojistik hizmet sözleşmelerinin“Atipik”ve“Karma”nitelik taşıdığı, işleyiş açısından“Münferit”ve“Çerçeve”olarak sınıflandırılması gerektiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, taraflar arasındaki ihtilafları minimize edecek ve sektörel işleyişe referans niteliği taşıyan kapsamlı bir“Çerçeve Lojistik Hizmet Sözleşmesi”taslağı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The multidisciplinary nature of the logistics sector increases the importance of agreements regulating the legal and operational relationships between parties. The main objective of this research is to determine the scope of an ideal logistics service agreement in terms of the needs, risk management, and profitability of the parties, and to reveal the criteria to be considered during the design process. Within the scope of the study; service receiving and providing entity types, and the equivalents of concepts like 3PL and Freight Forwarder in the Turkish Legal System were examined. Turkish Commercial Code, FIATA, UTIKAD, and German DSLV rules were comparatively analyzed. In the application part, semi-structured interviews were conducted with sector experts. The obtained quantitative data were analyzed using the WASPAS method integrated with Intuitionistic Fuzzy Numbers, while qualitative data were evaluated in light of sectoral customs. As a result, it was determined that logistics service agreements have“Atypical”and“Mixed”characteristics and should be classified as“Individual”and“Framework”. Based on the findings, a comprehensive“Framework Logistics Service Agreement”draft has been created to minimize conflicts and serve as a reference for sectoral operations.